Alevi Haber Ajansi

Cumartesi Anneleri abluka altında Kadir Keremoğlu’nun akıbetini sordu-VİDEO

PİRHA- 735’inci hafta eylemlerini gerçekleştiren Cumartesi Anneleri bu hafta “Kadir Keremoğlu’nu unutmadık” diyerek buluştu.

36 haftadır Galatasaray Meydanı’na çıkmalarına izin verilmeyen Cumartesi Anneleri 735’inci hafta eylemlerini İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nin bulunduğu Beyoğlu Çukurlu Çeşme Sokak’ta gerçekleştirdi.

Cumartesi Anneleri, abluka altında gerçekleştirdikleri eylemde 25 yıl önce Van’da gözaltına alınarak kaybedilen Kadir Keremoğlu’nun akıbetini sordu.

Bu haftaki eyleme kayıp yakınlarının yanı sıra HDP milletvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit, Oya Ersoy, Züleyha Gülüm ile CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve Filistin’den gelen insan hakları savunucuları destek verdi.

“BABAMIN KEMİKLERİNİ BİZE VERİN”

Kadir Keremoğlu’nun oğlu Bahattin Keremoğlu, “25 yıldır hep adalet kapılarında gezdik, hep istedik. Devlet yetkililerine sesleniyorum. Bırakın insanlara acı çektirmeyi. Tek bir isteğimiz var babamın bir mezarı olsun, kemiklerini bize versinler. Adalet aramaktan vazgeçmeyeceğiz.” dedi.

“KEREMOĞLU AİLESİ JİTEM’İN HEDEFİNDEYDİ”

Basın metnini gözaltında kaybedilen Hayrettin Eren’in kardeşi İkbal Eren okudu. Eren, oturma eylemlerini her hafta gerçekleştirdikleri Galatasaray Meydanı’na çıkışlarına 36 haftadır izin verilmemesinin haklarını ve anayasayı ihlal ettiğini vurguladı.

Aslen Yüksekovalı olan Keremoğlu ailesinin Van’da yaşadığı ve JİTEM mensupları tarafından “Ölüm listesinde adınız var” denilerek tehdit edildikleri bilgisini veren Eren, ailenin haraç ödemeyi reddedince JİTEM’İn hedefi haline geldiğini kaydetti.

75 yaşındaki Kadir Keremoğlu’nun 14 Nisan 1995 tarihinde Van merkezdeki Keremoğlu Camii’nden çıkarken Ol EA 600 plakalı Beyaz Toros, 65 ER 279 plakalı Doğan, 06 FH 600 plakalı Broadway ve 34 ALL 82 plakalı otomobildeki kişiler tarafından kaçırıldığını aktaran Eren, Keremoğlu ailesinin yaptığı araştırmanın sonucunda Kadir Keremoğlu’nun kaçırıldıktan sonra Yeşil kod isimli Mahmut Yıldırım’a teslim edilerek önce Van JİTEM merkezine, daha sonra da Van Jandarma Alay Komutanlığı’na götürüldüğünü öğrendiklerini ifade etti.

“VALİ ‘BANA YAZILI DEĞİL SÖZLÜ BAŞVURUN’ DEDİ”

Van Valisi Mahmut Yılbaş’a giderek yardım talebinde bulunan aileye valinin “Bana yazılı başvurmayın, size ancak sözlü olarak yardımcı olabilirim” dediğini belirten Eren, “Van Emniyet Müdürü ise ‘Siz devlete karşı isyan mı çıkaracaksınız’ diyerek aileyi tehdit etti. Dönemin Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar ile görüşen aile buradan da sonuç alamadı. 22 Nisan 1995 tarihinde aileyi arayan ve kendisini özel harp dairesi mensubu olarak tanıtan kişi ‘babanızı bırakmak İçin 750.000 mark istiyoruz’ dedi. Parayı hazırlayan aile babalarının sesini duyup yaşadığını öğrendikten sonra ödemeyi gerçekleştireceklerini söyledi. Ancak bu istek karşılanmadı.” dedi.

“200 MİLYON VERİN BABANIZI SERBEST BIRAKALIM”

Daha sonra aile ile irtibata geçen ve kendisini istihbarat görevlisi Nazif Karacan diye tanıtan bir kişinin “Halen babanız sağ. Serbest bırakılmasında umut var. 200 milyon verin babanızı serbest bırakalım” diyerek fidye istediğini ve istenilen fidyenin Ziraat Bankası Kavaklıdere Şubesi’ne yatırıldığını söyleyen Eren, yaşanan olayın Aktüel Dergisi’nin 285 ve 286 sayılı nüshalarında kapak olduğunu belirtti.

“DOSYADA HUKUK İŞLETİLMEDİ”

Kadir Keremoğlu’nun oğullarından biri 13 Ocak 1997 tarihinde TBMM Susurluk Araştırma Komisyonu’na gidip ifade verdiğini ve olayı detaylarıyla anlatarak zanlıların isimlerini verdiğini kaydeden Eren, tüm bunlara rağmen ailenin tüm hukuki girişimlerinin sonuçsuz kaldığını ifade ederek “Diyarbakır, Hakkari ve Van adliyeleri arasında gidip gelen dosyada hukuk işletilmedi. Yargısal yolların tüketilmesi üzerine dava 2015 yılında Anayasa Mahkemesi’ne taşındı. Anayasa Mahkemesi de cezasızlığın bir parçası oldu ve davayı reddetti. Dava AİHM’e taşındı. Kadir Keremoğlu’nun akıbetinin açığa çıkartılmasını, sorumlu olanların cezalandırılmasını sağlayacak nitelikte bir yargılama faaliyeti bugüne kadar gerçekleşmedi.” dedi.

PİRHA/İSTANBUL

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak