PİRHA- Bugün Uluslararası Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü. Türkiye’de yaygın olan ve çoğunluğu kayıt dışı olan çocuk işçiliği ile mücadele edilmek bir yana görmezlikten gelinerek teşvik ediliyor. Gün dolayısıyla açıklama yapan, Mersin Çocuk Hakları Derneği Başkanı Sabahat Aslan, “Çocuk işçiliği, emek sömürüsünün en vahşi biçimidir” dedi.
Afrika’daki açlık, Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın bir çok yerindeki savaşta en çok etkilenen çocuk ve kadınlar. Savaş nedeniyle başka ülkelere göç eden kadınlar cinsel istismara uğrarken, çocuklar ya organ mafyasının kurbanı ya da sokaklarda dilenmek zorunda kalıyor. “şanslı” olanlar ise karın tokluğuna bir fabrikada yada atölyede iş buluyor.
12 haziran Uluslararası Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü dolayısıyla açıklama yapan, Mersin Çocuk Hakları Derneği Başkanı Sabahat Aslan, “Çocuk işçiliği, emek sömürüsünün en vahşi biçimidir” diyerek şunları belirtti;
“İHMALİN BEDELİNİ ÇOCUKLAR ÖDÜYOR”
“Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (İLO) 12 Haziran 2002’de çocuk işçiliğini yasaklandı. Ancak uygulanan politikalar sonucunda artan işsizlik, yoksulluk, eğitimsizlik, gelir dağılımındaki adaletsizlik ve dengesizliğin, göçün, hızlı nüfus artışının son yıllarda çocuk işçi sayısının artmasına neden oldu. Uluslararası sözleşmeler rağmen bugün milyonlarca çocuk, sokakta, tarımda ve sanayide tehlikeli ve ağır işlerde, fuhuş, porno kaset üretimi, uyuşturucu üretimi ve satışı gibi ahlaki gelişimlerine zararlı, yasadışı işlerde sağlıklarını ve can güvenliklerini tehlikeye atarak çalıştırılmaktadır.”
“MERSİN’DE 15 BİN ÇOCUK ÇALIŞIYOR”
“Günümüzde ekonomik krizin, açlığın, eğitimsizliğin, şiddetin, savaşların her türlü ihmalin ve istismarın bedelini çocuklar ödemektedir” diyen Sabahat Aslan şunları ifade etti;
“Çocuk işçiliği ülkemizde önemli bir toplumsal sorun haline gelmiştir. Türkiye’de ise 1 milyona yaklaştı. Türkiye’de her iki çocuktan birisi çalışıyor. Mersin’de ise son 3 yılda Suriyeli çocuklarla birlikte resmi olmayan rakamlara göre yaklaşık 15 bin çocuk çalışıyor. Kentimizde sokakta çalışan Suriyeli çocukların yarattığı sorunlar da her geçen gün artmaktadır. Çocuklarımızın, çocukluklarını yaşayamadan, ucuz işgücü olarak, her türlü sosyal hak ve güvenceden yoksun bir şekilde çalıştırılmasını engellemek için herkesi göreve davet ediyoruz. Çünkü çocuklar bizim geleceğimizdir.”
Diren Keser/MERSİN
Yoruma kapalı.