PİRHA-CHP Tunceli Milletvekili Polat Şaroğlu, Dersim’in Hozat ilçesine bağlı Derviş Cemal köyü yakınlarında bulunan Derviş Cemal Ocağı Kültür Merkezi ve Cemevi’ni de kapsayan bölgede yapılması planlanan taş ocağı projesini Meclis gündemine taşıdı. Şaroğlu, “Alevilerin inanç yerlerinin bu gibi projelerle hedef alınması ile amaçlanan nedir?” diye sordu.
CHP Tunceli Milletvekili Polat Şaroğlu, Dersim’in Hozat ilçesine bağlı Derviş Cemal köyü yakınlarında bulunan Derviş Cemal Ocağı Kültür Merkezi ve Cemevi’ni de kapsayan bölgede yapılması planlanan taş ocağı projesini Meclis gündemine taşıdı.
“TAŞ OCAĞI PROJESİ BÖLGE HALKI TARAFINDAN TEPKİYLE KARŞILANMAKTADIR”
Enerji projeleri ve yatırım amaçlı bu tür projelerin, hayata geçirildiği bölgede ekolojik denge ve doğa üzerinde geri dönüşü olmayan ağır bir tahribat yarattığı gibi bölge halkının inancı gereği kutsal saydığı ziyaret ve ocakların da yok olmasına sebep olduğunun geçmişte acı bir şekilde deneyimlendiğine değinen Şaroğlu, “Tunceli’nin Hozat ilçesine bağlı Derviş Cemal köyü yakınlarında bulunan Derviş Cemal Ocağı Kültür Merkezi ve Cemevi’ni de kapsayan bölgede yapılması planlanan taş ocağı projesi, bu konudaki endişeleri bir kat daha arttırmakta ve bölge halkı tarafından tepkiyle karşılanmaktadır” dedi.
“ALEVİ İNANÇ YERLERİNİN BU GİBİ PROJELERLE HEDEF ALINMASI İLE AMAÇLANAN NEDİR?”
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Fatih Dönmez tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi sunan CHP’li Şaroğlu, şu sorulara yanıt istedi:
1-Tunceli’nin Hozat ilçesine bağlı Derviş Cemal köyü civarında yapımı planlanan taş ocağı projesi hangi firmaya aittir? Taş ocağı projesi için ilgili firmaya ruhsat verilmiş midir? Verilmiş ise ruhsatlandırılan alanın büyüklüğü ne kadardır?
2-Tunceli’nin Hozat ilçesine bağlı Derviş Cemal köyünde yapımı planlanan taş ocağı projesiyle ilgili olarak Çevresel Etki Değerlendirme raporları hazırlanmış mıdır? Bu konuda bölge halkını bilgilendirme toplantıları gerçekleştirilmiş midir?
3-Söz konusu taş ocağı projesi, Derviş Cemal Ocağı Kültür Merkezi ve Cemevi’ni de kapsayan Ziyaretgah bölgesini de tehdit etmektedir. İnsanların kutsal saydığı değerlerin zarar görmesi, Bakanlığınızın kurumsal politikaları ile örtüşmekte midir? Bu konunun denetimi ve önlenmesi için herhangi bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?
4-Hükümetiniz tarafından Meclis gündemine getirilen son torba yasa ile cemevlerinin yapım, bakım ve onarımının yapılması ve malzeme desteği sağlanması yasal güvenceye alınıyor iken Alevilerin inanç yerlerinin bu gibi projelerle hedef alınması ile amaçlanan nedir? Bir toplumun inançsal değerleri yandaş bir firmanın ticari kazancından daha mı az değerlidir?
5-Bir taraftan Alevilere dönük düzenlemeler yaptığınızı iddia ediyor, diğer taraftan taş ocağı gibi talan projeleri ile Alevilerin kutsal değerlerini yok ediyorsunuz. Alevi yurttaşları devlet kurumları ile karşı karşıya getirmemek adına söz konusu projeyi iptal etmeyi düşünüyor musunuz?
PİRHA/DERSİM
Yoruma kapalı.