PİRHA-TBMM’de görüşülmeye devam eden torba yasa içerisindeki Alevilere ilişkin düzenlemeler ile cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kurulan cemevi başkanlığına tepki gösteren CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, “Bunu kabul etmiyoruz. Torba yasadaki maddeler oylanmadan geri çekilmeli, Cumhurbaşkanlığı Kararı iptal edilmeli. Alevi toplumunun talepleri dikkate alınarak yeni bir düzenleme getirilmeli” dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Meclis’te görüşmeleri devam eden torba yasasındaki Alevilere yönelik düzenlemelere ve Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı kurulmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararnamesine tepki gösterdi. “Alevi inancına kafalarına göre bir elbise dikmek istiyorlar” diyen Sarıbal, “Bunu kabul etmiyoruz. Torba yasadaki maddeler oylanmadan geri çekilmeli, Cumhurbaşkanlığı Kararı iptal edilmeli. Alevi toplumunun talepleri dikkate alınarak yeni bir düzenleme getirilmeli” ifadelerini kullandı.
“YAPILANLAR ALEVİLERE KARŞI BÜYÜK AYIP VE HAKARETTİR”
Her iki düzenlemenin de Alevi inancını “kültürel faaliyet” seviyesine indiren ve bir inanç olarak kabul etmeyen düzenlemeler olduğunu belirten Sarıbal, hiç kimsenin inançları tarif hakkı olmadığını söyledi. Getirilen torba kanun teklifinin hem usul açısından hem içerik açısından yanlış olduğunu kaydeden Sarıbal, şöyle konuştu:
“Alevilerin temel hak ve taleplerini görmezlikten gelen bir tutumla ortaya çıkmış bir kanun teklifi. Alevilerin yıllardır talep ettiği haklarını hiç alakasız maddelerin barındıran torba kanunun teklifinin içine atmak 35 milyon insanı, kendini Alevi olarak gören, tarif eden insanlara karşı büyük bir ayıp ve hakarettir. 35 milyon insanın yaşam biçimini, kültürünü, inancını bir torba kanun teklifinin içine atarak, yanına hiç alakasız şeyleri koyarak iktidarın tam da anlatmak istediği bir yöntem. Alevi toplumunun değerleri, inancı, kültürü, felsefesi torba kanunla değiştirilemez, torba kanun içine konulamaz.
Kanun teklifi hazırlanırken Alevi toplumunun kanat önderleri, dernekleri, konfederasyonları, cemevlerinin pirleri ve dedeleri dinlenmedi. Bu kadar büyük bir kitleyi, 1500 yıldan fazla tarihi bir geçmişi olan Alevi inancının temsilcilerinin, önderlerinin, örgütlerinin, cemevlerinin, pirlerinin, dedelerinin görüşü alınmadan yapılan bu düzenlemeyi kabul etmiyoruz. Torba kanun teklifinin içine konulan 6 maddelik düzenleme Aleviliği yok etmeye dönüktür. Asimilasyona dönüktür. İnkara, zapturapta dönüktür. Kanunun ortaya çıkması ve buraya gelmesi tamamen yanlıştır. İlgili komisyonlarda konuşulmamış, tartışılmamış, alakasız komisyonlarda konuşularak buraya getirildi. Usul açısından tamamen yanlış.”
“ALEVİLERİN TALEBİ EŞİT YURTTAŞLIK”
Kanun teklifinin Meclise geldiği akşam çıkarılan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı kurulduğunu hatırlatan Sarıbal, “Dünyanın neresinde inanç merkezlerinin başkanlığı var? Caminin, Kilisenin, Sinagog, Havranın başkanlığı var mı? Bunlar Alevi inancını itibarsızlaştırmak, yok saymak, inkar etmektir. Hem kanun teklifi hem Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi bir inancı, bir kültürü, bir felsefeyi nasıl itibarsızlaştırıldığına dair kararlardır. Bunu kabul etmiyoruz. Alevi inancı torbaya sığmaz. Bu düzenlemeler ile “Aleviliği tarif edip bir elbisenin içine sıkıştırabilir miyiz” düşüncesindeler. Olmaz. Siyasilerin görevi inançları tarif etmek değil tanımaktır. Alevilerin talepleri çok net: Eşit yurttaşlık istiyoruz. Zorunlu din derslerinin kalkmasını istiyoruz. İnanç özgürlüğü istiyoruz. Bu yasayı da kararnameyi de kabul etmiyoruz.
Alevilerin yaşadıkları sorunları çözmek konusunda samimi iseler bu yasa teklifindeki Alevilere ilişkin düzenlemeler ve 112 no’lu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi iptal edilmelidir. Mecliste bir komisyon kurulmalı ve bu komisyon eliyle Alevi toplumu da dinlenerek bu meselenin çözüme kavuşması konusunda Alevi toplumuyla ilişki kurulmalıdır” dedi.
PİRHA / ANKARA
Yoruma kapalı.