Alevi Haber Ajansi

Ceylan Önkol’un öldürülmesinin üzerinden 13 yıl geçti; hala yargılanan yok!

PİRHA- Lice’de koyun otlatırken öldürülen 12 yaşındaki Ceylan Önkol’un ölümünün üzerinden 13 yıl geçti. Cenazesi 6 saat boyunca öldürüldüğü yerde bırakılmış ve savcı “can güvenliği” gerekçesiyle olay yerine üç gün sonra gitmişti. Ceylan’ın ölümüyle ilgili şu ana kadar kimse yargılanmadı. AİHM ise etkin soruşturma ve yaşam hakkı açısından “ihlal olmadığına” karar vermişti.

12 yaşındaki Ceylan Önkol’un, 28 Eylül 2009’da, Diyarbakır, Lice’de koyun otlatırken meydana gelen patlamada hayatını kaybetmesinin üzerinden 13 yıl geçti. Ceylan Önkol’un ölümüne ilişkin tek bir fail yargılanmadı.

Şenlik (Sıpéni) köyüne bağlı Hambaz (Xambaz) mezrasında meydana gelen patlamanın ardından Ceylan Önkol’un annesi çocuğunun parçalanmış bedenini eteğine toplayıp karakola götürmüştü. Cenazesi 6 saat boyunca yerinde bırakılmış ve savcı “can güvenliği” iddiasıyla olay yerine üç gün sonra gitmişti.

Ceylan Önkol’un hayatını kaybettiği yer Bingöl-Diyarbakır sınırının Bingöl tarafındaki Tabantepe askeri birliğinin, Abalı ve Yayla jandarma karakollarının üçgeninde yer alıyordu.

2009 yılında İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi’nden Avukat Serdar Çelebi, Ceylan Önkol’un ölümünde hedef gözetilerek ateş edilmesi ihtimali olduğunu söylemişti. Çelebi, “Önkol’un cesedinde ayaklar, bacaklar sağlamdı. Yerde de bir çukur yoktu. Bu mayın ihtimalini ortadan kaldırıyor” demişti.

AİHM YAŞAM HAKKI AÇISINDAN ‘İHLAL OLMADIĞINA’ KARAR VERMİŞTİ

2010’da Önkol ailesinin avukatları, soruşturma devam ederken dosya hakkında alınan gizlilik kararına yaptıkları tüm itirazlar reddedildiği için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurdu. Mayıs 2012’de hala dava açılmaması ve şüphelilerin bulunmaması nedeniyle tekrar AİHM’e başvuruldu. AİHM etkin soruşturma ve yaşam hakkı açısından “ihlal olmadığına” karar verdi.

30 Nisan 2014’te Ceylan Önkol’un ölümüyle ilgili soruşturmayı yürüten Lice Cumhuriyet Başsavcılığı, dosyadaki kanıt ve raporların faillerin tespiti için yetersiz olduğuna kanaat getirdi ve dosya için “daimi arama kararı” verdi. Böylece dava zamanaşımına bırakıldı.

Savcılık kararında olayın kasten işlendiğine dair yeterli delil elde edilmediği savunuldu. Bu haliyle olayın “taksirle ölüme neden olma suçu” olarak kabul edildiği ve zamanaşımı süresinin sonuna kadar faillerin aranmasını ve kimlik tespitinin yapılması ile “düzenli olarak yılda bir kez” kolluk kuvvetlerinin savcılığa bilgi vermesi istendi.

Savcılığın kararı Önkol Ailesi’nin avukatları tarafından AİHM dosyasına eklendi. Ceylan Önkol’un öldürülmesiyle ilgili olarak Türkiye’de hala dava açılmadı.

MAHKEME AİLENİN MANEVİ TAZMİNAT TALEBİNİ RET ETMİŞTİ

Önkol ailesi, patlamada sorumluluğu ve ihmali olduğu gerekçesiyle, İçişleri Bakanlığı aleyhine 100 bini maddi, 150 bin TL manevi tazminat talebiyle Diyarbakır 2. İdare Mahkemesi’nde dava açmıştı. Mahkeme ailenin manevi tazminat talebini reddetmişti.

Diyarbakır 2. İdare Mahkemesi’ne yapılan başvuruda, Ceylan’ın ailesine 28 bin 208 lira 85 kuruş maddi tazminat ödenmesine karar verildi. Manevi tazminat verilmesi ise reddedildi.

(HABER MERKEZİ)

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak