PİRHA- 7 Avrupa ülkesinden toplam 14 avukat, Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi ve Halkın Hukuk Bürosu’ndan yirmi avukatın yargılandığı dava ile ilgili gözlem yapmak üzere Türkiye’ye geldi. Avukatların mesleki sorumluluklarından ötürü yargılandıklarını belirten heyet, gözlemlerini bir rapor halinde yayınlayacak.
Haberin videosu
Aralarında Avrupa Demokrasi ve İnsan Hakları için Avukatlar Birliği (ELHD) ve Avrupa Demokrat Avukatlar Birliği (AED) gibi hukuk örgütlerinin yanı sıra Avrupa Barolar ve Hukuk Birliği Konseyi, Uluslarası Avukatlar Birliği, İtalya Barolar Birliği, Fransa Ulusal Barolar Birliği ile Berlin, Paris, Viyana, Barselona ve Belçika’dan birçok baroyu temsilen hukukçuların yer aldığı heyet bir takım görüşmeler gerçekleştirdi.
AVUKATLAR TOPLAM 159 YIL CEZA ALMIŞTI
Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı’nında aralarında olduğu ÇHD üyesi ve Halkın Hukuk Bürosu avukatları hakkında İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada toplamda 159 yılı bulan hapis cezalarına hükmedilmişti.
Gözlem kapsamında dava hakkında bilgi edinen avukatlar, tutuklu bulunan meslektaşlarını da ziyaret ettiler. Aynı mahkemede yargılanan başka kişilerin de avukatlarıyla görüşen heyet son olarak İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu ile de bir araya geldi.
“AVUKATLAR MESLEKİ SORUMLULUKLARINDAN DOLAYI YARGILANDILAR”
Avrupa Demokrasi ve İnsan Hakları için Avukatlar Birliği’nden Thomas Schmidt, iki günlük temasları hakkında konuştu.
“18 avukatın İstanbul 37. ACM’de başlayan ve uzun cezalar almasıyla sonuçlanan hüküm kararların yasal koşullarının neler olduğunu anlamak için bir araya geldik. Şu anda ÇHD’nin avukatlarına karşı açılmış iki tane kitlesel dava bulunmakta. İlk davada 22 avukat suçlandı. İkinci dava da 2018 sonbaharında başladı ve burada da 20 avukat suçlandı. 8 avukat iki davada aynı suç ile suçlandı. İkinci duruşmada 18 sanık 3 yıl ile 18 yıl arasında hapis cezasına çarptırıldı. ÇHD başkanı Kozağaçlı 11 yıl 3 ay cezaya çarptırıldı. Bütün avukatlar mesleki sorumluluklarından dolayı yargılandılar. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi istinaf talebini reddetti. Yargıtaya başvuru yapılacak.
“TEMEL HEDEF İHLALİN OLUP OLMADIĞINI GÖRMEKTİ”
Burada bulunan Avrupalı avukatların çoğu duruşmalara gözlemci olarak katıldı. Temel hedef Türkiye ve Avrupa kanunlarına dair herhangi bir ihlalin olup olmadığını görmekti. ÇHD yargılamalarına baktığımızda sanıkların ve avukatların haklarına saygı gösterilmediğini gördük. Bütün bunlar genel olarak 37. Ağır Ceza Mahkemesi ile alakalıdır.
Selahattin Demirtaş, Canan Kaftancıoğlu, Ahmet Altan, İhsan Eliaçık, Şebnem Korur Fincancı davalarına ilişkin gözlemlerimiz de mevcut. İstanbul’da 18 hükümlü avukatın avukatlarıyla da görüştük. Kozağaçlı da dahil hapiste yatan 4 sanığı ziyaret ettik. Yargılama esnasında mahkemenin ne kadar bağımsız olduğunu, adil yargılama ilkelerine uyulup uyulmadığına, delillerin yasal nitelik taşıyıp taşımadıklarına cevap aradık. Ziyaretten sonra gözlemler raporlaştırılacak.”
“AVUKATLAR ÜZERİNDEKİ BASKI KALKANA KADAR DESTEĞİMİZ SÜRECEK”
Uluslararası Avukatlar Birliğinden Fausto Gianelli ise şunları söyledi:
“Bizim buradaki desteğimiz, yasadışı olarak avukatların baskılanmasının ortadan kalkmasına, hukukun üstünlüğünün yerine getirilmesine kadar devam edecek. Uluslararası avukatlar birliği bu nedenle katıldı ve gözlemlerimize devam edeceğiz.”
ÇHD davasında yargılanan sanık avukatlardan Ezgi Çakır ise uluslarası heyetin gerçekleştirdiği gözlemlerin raporlaştırılmasının çok önemli olduğunu belirtti.
PİRHA/İSTANBUL
Yoruma kapalı.