PİRHA – Erzurum’un Şenkaya ilçesine bağlı bulunan Yoğurtçular Köyü de devlet tarafından hizmet almayan Alevi köylerinden biri. Köylüler, özellikle yollarının hala toprak olması, su sorunundan şikayetçi olurken, sağlık evi olmasına rağmen hemşirenin verilmemesi gibi birçok yönde hizmet görmediklerini söylüyor.
Haberin Videosu
Erzurum Şenkaya Yoğurtçular Köyü halkı, herkes gibi vergilerini ödedikleri halde herkesin faydalanmakta zorunlu olduğu hizmetlerin çoğundan faydalanamadıkları dile getiriyor.
Türkiye’de birçok Alevi köyüne gittiğimizde hepsinin ortak şikayeti cemevlerinin olmaması ve Alevi köyü olması sebebiyle devlet tarafından hizmet alamamaları. Bunlardan biri de 200 hane ve 1350 nüfusa sahip olan Yoğurtçular Köyü.
Köyde Sağlık Evi var ama çalışan sağlıkçı yok. Köye girişte ayrılan yollara bakıldığında Alevi köyüne giden yolların toprak olduğu Sünni köylerine giden yolların ise asfalt olduğu görülüyor.
“KÖYDE HASTA OLSA İLK MÜDAHALEYİ YAPACAK KİMSE YOK”
Alevi kurumları adına Alevi Dernekleri Federasyonu (ADFE) Genel Başkanı Celal Fırat, Bağcılar Cemevi Başkanı Zeynel Abidin Koç ve Arnavutköy Cemevi Başkanı Yüksel Yılmaz, dört günlük Doğu Anadolu Bölgesi ziyaretinde Alevi köylerini ziyaret ederek yaşanan asimilasyon politikalarını yakından gözlemledi.
Yoğurtçular Köyü’nüde ziyaret eden heyet çektikleri görüntü ile köyde yaşanan sıkıntıları göz önüne serdi. Köyde yaşayan Şenol Bektaş adlı yurttaş köy nüfusuna dikkat çekerek köyde Sağlık Evi’nin olduğunu ancak bakacak sağlık ekipmanının olmadığının altını çizerek , “Köyde 200 hane var 1350 kişi yaşıyor. Ama maalesef bir hastamız olsa ilk müdahaleyi yapacak bir sağlık ekibimiz yoktur” diye konuştu.
“ALEVİ SÜNNİ AYRIMI YAPILARAK KÖYÜN YOLLARI YAPILMADI”
Bu gibi sorunları olan birçok Alevi köyünün olduğunu hatırlatan Bektaş, “Hepside yaklaşık olarak aynı. Yolu yok, suyu yok, alt yapısı yok. Okulu var ekipmanı yok” dedi.
Köyde cemevinin yapılmasını isteyen Şenol Bektaş, köydeki insanların geçmişlerini geleceğe taşımak için Aleviliğe dair birşeyler öğrenebilecek cemevine ihtiyaçlarının olduğunun altını çizdi.
Bektaş, “Devletin bakış açısı burada çok farklı” diyen Bektaş, “Alevi ve Sünni ayrımı yapılarak köyün yolları da yapılmadı. Beş kilometre aşağısında mesela giden yol stabilize edilmiş yapılmış soğuk asfalt atılmış ama burada maalesef tozlu topraklı yollar. Bu şekilde burada ayrım yapılmış. Çünkü o köylerin yolları yapılmışken bu köyün yolları neden yapılmadı. Burası büyük bir köy devletin buraya el atması lazım. Çünkü burada ortaokulda var onların çok daha iyi bir eğitim almasını isteriz” ifadelerini kullandı.
“KÖYDE TARIM VE HAYVANCILIK ESKİSİ GİBİ YAPILMIYOR”
Köyde yaşayanların geçim kaynağı tarım ve hayvancılık. Şenol Bektaş, köyde su sorunu olduğu için köylülerin tarımla uğraşamadıklarını belirterek örnek olarak köylülerin kış için bir ton samanı 800 TL’ye aldıklarını söyledi. Üretimin de durma noktasına geldiğini belirten Bektaş, köyden göçün yaşanması için devletin hizmet getirmesi gerektiğini söyledi.
Öte yandan iki yıldır köyde yapılan Köy Konağı’nın ise inşaatı yaklaşık olarak iki yıldır devam ettiğini söyleyen Şenol Bektaş, “Yaklaşık iki yıldır köyde yaşıyorum ama köy konağını da bir ay çalışıyorlar üç ay çalışmıyorlar gibi yavaş yavaş yapıyorlar ne zaman biter bilmiyoruz” dedi.
“KÖYLERDEKİ GÖÇ DURDURULMALI”
Köye ziyarete giden Alevi heyetinden Alevi Dernekleri Federasyonu (ADFE) Genel Başkanı Celal Fırat da yaptığı paylaşımda yaşananlara dikkat çekerek, “Erzurum Şenkaya Yoğurtçular köyünde 1350 kişi yaşıyor, sağlık evi yapılmış ama hemşire yok, Şenkaya’da 13 Alevi köyü var, köylerdeki göçün durdurulması için bu tür köylerimizin el üstünde tutması lazım…” dedi.
(HABER MERKEZİ)
Yoruma kapalı.