PİRHA- Alevi Bektaşi Federasyonu’nun 3 gün boyunca Balıkesir Edremit’te yaptığı ‘Alevi program taslak çalıştayı’ sonuç bildirgesinin okunmasıyla sona erdi. Bildirgede, program taslağı üzerinde yapılan tüm tartışmaların sonuçları metin haline getirildikten sonra başta kamuoyu olmak üzere, bu çalıştaya katılanlar ve tüm yerellerde bulunan Alevi kurumları ile paylaşılacağı duyuruldu.
Alevi Bektaşi Federasyonu 9-10-11 Mart’ta Edremit’te yapmış olduğu program taslak çalıştayı, başta Alevi Bektaşi Federasyonu bileşenleri olmak üzere Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Alevi Dernekler Federasyonu, Alevi Vakıflar Federasyonu, Dergahlar ve Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu ile sanatçılar, gazeteciler, yazarlar, aydınlar, akademisyenler, hukukçular, siyasetçiler, kurum başkanları, yöneticiler, kadınlar, gençler, pirler, dedeler, analar, Hakk aşıkları, zakirler ve araştırmacıların da olduğu yüzden fazla katılımcı ile gerçekleşti.
12 KONU BAŞLIĞI İLE ÇALIŞMALAR YAPILDI
Alevi toplumunun sorunları ve çözüm önerilerinin 12 başlık etrafında konuşulduğu çalışmalar yapıldı. Alevi inancının temelleri, Alevilerin hukuku, Alevilerde kadın, Alevilerde gençlik, Alevilerin tarihi, Alevilerin sorunları, güncel talepleri, mücadele programı, Alevilerde örgütlenme ve birlik, Aleviler ve siyaset ilişkisi, Aleviler ve laiklik, Aleviler ve sanat, Aleviler ve basın yayın, Aleviler ve mevcut hukuksal sorunları, Alevi kurumlarında tüzük gibi temel başlıklar üzerinden oluşturulan atölyelerde tartışmalar yürütüldü.
“AFRİN MABATA’DAKİ ALEVİLER KATLİAMLA KARŞI KARŞIYA”
12 konu başlığının yer aldığı tartışmalar taslak rapor olarak sunuldu. Raporların okunmasının ardından sonuç bildirgesi ile çalıştay sona erdi.
Sonuç bildirgesini Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Muhittin Yıldız okudu. Yıldız, konuşmasına yıldönümlerinde gezi direnişinde yaşamını yitiren Berkin Elvan ile 22 kişinin katledildiği Gazi Katliam’nda yaşamını yitirenleri anarak başladı. Dünyada bulunan başta Türkiye, Ortadoğu ve balkanlarda yaşayan Alevilerin önemli oranda tehdit altında olduğunu söyleyen Yıldız, Ortadoğu’daki savaş nedeniyle Dersim ve Maraş Katliamları’nda göç etmek zorunda kalan 30-40 bin nüfuslu olan Afrin Mabata Alevi kasabasındakilerin katliamla karşı karşıya kalma tehlikesinin devam ettiğini vurguladı.
ÇALIŞTAY SONUÇLARI KAMUOYU İLE PAYLAŞILACAK
ABF Başkanı Yıldız, “İçeresinde geçtiğimiz siyasal sürecin ağırlığı dikkate alındığında burada önemli oranda Alevi kurumların birarada olması oldukça değerlidir. Bu nedenle bu çalıştayda gelecek kaygısı taşımadan, benlik yerine biz olmayı ve birlikte olmayı hedefledik. Bunun için ise Alevi toplumunun sorunları ve çözüm önerilerinin 12 başlık etrafında konuşulduğu çalışmalar yapıldı” dedi.
Bu başlıklar kapsamında yapılan atölye çalışmalarında konular detaylıca değerlendirilerek masalardan çıkartılan sonuçların genel heyete sunulduğunu ve orada yapılan değerlendirmeler ile konuların daha da olgunlaştırılacağını ifade eden Yıldız, çalıştayda Alevilerin sorunlarının çözümü için önemli belirlemeler ve öneriler ortaya konulduğunu vurguladı.
Yıldız, program taslağı üzerinde yapılan tüm tartışmaların sonuçları metin haline getirildikten sonra başta kamuoyu olmak üzere, bu çalıştaya katılanlar ve tüm yerellerde bulunan Alevi kurumları ile paylaşılacağını söyledi.
ÇALIŞMA PROGRAMA DÖNÜŞTÜRÜLECEK
Bu değerlendirmelerin bütününde amacın bir program çalışmasının taslağını oluşturmak olduğunu belirten Yıldız sözlerini şöyle sürdürdü:
“Çalışmanın bundaki sonraki aşamalarında hedef; konuya ilgi duyan akademisyen, araştırmacı, kurum yöneticileri genel Alevi kitlesinin de görüşlerini alarak zenginleştirilmiş metinlerin yeniden toplanacak Alevi kurultayında son hali verilerek nihai bir programa dönüştürmektir.
Bu çalışma ile Alevilerin öncelikle kendi değerlerini koruyarak yaşamın her alanında kendi sözünü söylemesini hedeflenmektedir. Böylelikle bundan sonra Alevilerin inancından ve geleneğinden bugüne kadar taşıdıkları değerleri esas alan ortak bir dilin yeniden oluşturulması ve başta Alevi kurumaları olmak üzere her yerde daha güçlü Alevi toplumsallığının oluşturmasına olanak sağlamaktır.
Alevi Bektaşi Federasyonu olarak kanaatimiz burada bulunan tüm canların verdiği katkı ile sonrasında verilecek katkılar ile oluşacak nihai metnin Alevi toplumun geleceğine ışık tutacağı yönündedir.
Hepimize düşen görev Alevilik yolunda el ele el hakka düsturu ile tüm Alevi kurumlarının ve Alevi çevrelerin biraraya gelip el birliği ile oluşan programa katkı koyarak el birliği ile uygulanmasını sağlamaktır.
Ülkemizde uygulanan tekçi inanç dayatmasına karşı farklı inançların yaşam hakkını ve inançların eşitliği esas alınmıştır.”
“DÜNYA ALEVİLER BİRLİĞİ”
3 gün süren bu çalıştayda Alevi kurumların ortak ve birlikte hareket edilmesinin kabul gördüğünü ifade eden Yıldız, “Çalıştayda Alevilerin birliğinin sadece bir coğrafyadaki Alevilerin birliği ve sadece Alevi dernek, vakıf ve federasyonlarının birliği değil; aynı zamanda bir Alevi kurumu konumunda olan Alevi köy derneklerinin, Alevi köy muhtarlarının, Alevi milletvekillerinin, belediye başkanlarının, Alevi sanatçıları, yazarları, hukukçuları, gençleri, kadınları, iş insanlarının ve dünyanın farklı coğrafyalarına yayılmış bulunan tüm Alevilerin birliğini amaçlayan, Dünya Aleviler Birliği olduğunun bilinmesi gerekmektedir. Biz Alevilerin ve Alevilerin mevcut kurumlarının Dünya Aleviler Birliği’ni oluşturmak hedefiyle hareket edeceğinin, tüm muradımızın bunu gerçekleştirmek olduğunun ve bu büyük birlikteliğin bizler açısından en büyük heyecan olduğunun bilinmesini istiyoruz” dedi. (HABER MERKEZİ)
Yoruma kapalı.