PİRHA – Utrecht Alevi Kültür Merkezi (AKM) ile Kayseri Hacı Bektaş Veli Cemevi ortaklığındaki gönüllüler, deprem bölgesinde sosyal hizmetle birlikte psikolojik destek vermeye başladı.
Utrecht Alevi Kültür Merkezi’nin projesiyle Maraş merkezli depremler sonrasında yıkıma uğrayan illerde sosyal hizmet ve psikolojik destek konusunda çalışmalar başlatıldı.
Hizmet ekibinde Sağlıkçı Salime Tarihçi, Klinik psikoloğu Ali İhsan Yaka, Sosyal Antropolog Hasan Harmancı, Araştırmacı Yazar Abbas Tan, Yol Hizmet Yürütücüsü Enver Cemal Şahin ve Sosyal Hizmet Uzmanı Nadir Sayın yer aldı.
Projede ismi bulunan Ahmet Karabulut dedenin ise Almanya’da süren grevler nedeniyle uçağı iptal oldu ve çalışmalara katılamadı.
Yedi kişilik ekip, Kayseri’den yola koyulup ilk olarak Maraş’ın Elbistan ve Nurhak ilçelerine bağlı köylere uğradı. Malatya’nın Doğanşehir ilçesinde de izlenimde bulunan ekibin sonraki durakları Akçadağ ve Ören ilçeleri olacak.
“BÜYÜK BİR ÇARESİZLİK MEVCUT”
Çalışmaları hakkında PİRHA’ya konuşan Nadir Sayın, Adıyaman merkez ve ilçelerine de gideceklerini belirtip, sonrasında ise Maraş’ta çalışmalarını sürdürüp Kayseri’ye dönüş yapacaklarını söyledi. Bölgede psikolojik ve sosyal hizmet konularında insanların ihtiyaçlarının neler olduğunu tespit ettiklerini anlatan Sayın, “Şu anda insanların ruhsal depresyonu söz konusu. Moralleri çok bozuk. Büyük bir çaresizlik içerisindeler. Bunları tespit edip raporlaştıracağız” dedi.
“ÖNCELİKLİ İHTİYAÇ BARINMA VE PSİKOLOJİK DESTEK”
Nadir Sayın, çalışma yürüttükleri bölgelere tüm Avrupa ve Türkiye’den Alevi örgütlerinin ulaştırdıkları erzakları götürdüklerini de vurguladı. Sayın, şunları söyledi:
“Tüm Alevi toplumu ve örgütlerinden pek çok alanda çok değerli ve gerekli yardımlar olmasına karşın ‘Psikolojik ve Sosyal Hizmet’ çalışmaları henüz proje olarak yok. Biz bu çalışmamızı projelendirdik, bir hafta kadar çalışıp, gözlemlerimizi yapıp, dokunabileceğimiz insanlara yardımlarımızı yapıp, raporlandıracağız. Ardından raporumuzu özellikle Alevi toplumuna, federasyonlara ve konfederasyonumuza sunacağız.
Şu anda ise Malatya’da, köylerde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Depremzedelerle bir araya geliyor, onları dinliyor, toplantılar yapıyoruz. İnsanlar halen acı ve çaresizlik içerisinde. Büyük bir moral ihtiyacı söz konusu. Yaptığımız bu sosyal, psikolojik hizmet ufak bir dokunuş merhem mahiyetinde oluyor.
“ÖNCELİKLİ İHTİYAÇ BARINMA VE PSİKOLOJİK DESTEK”
Avrupa’dan birçok Alevi kurumu, barınma konusunda girişimlerde bulundu. Barınma gerçekten de büyük bir ihtiyaç. Artık yiyecek ve gıdaya pek ihtiyaç yok. Öncelikli ihtiyacın barınma ve psikolojik destek olduğunu gördük. Mesela çocuklar şu an eğitim yapamıyor. Hiçbir sosyal yaşantıları yok. Bu insanların travmalarının artmaması için sosyal ve psikolojik hizmet verilmesi gerektiğini belirtiyoruz. 7 kişiyle çalışma yürütüyoruz. Benimle birlikte Halil İzci isimli canımız da gönüllü olarak Almanya’dan gelip kendi alanında ihtiyaç sahiplerine erzaklar dağıtırken, aynı zamanda ekibimize katıldı ve bölgeyi tanıdığı için bize rehberlik hizmeti de sunuyor.
Bulgularımızla, izlenimlerimizle psikolojik ve sosyal alanda gereklilikler nedir, ne olması gerekir boyutunu raporlaştıracağız ve ardından Alevi toplumuna sunacağız.”
Eren GÜVEN/ANKARA
Yoruma kapalı.