PİRHA- CAN TV’de yayınlanan, ‘Can’da Gündem’ programına katılan Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Celal Fırat, Ardahan, Kars ve Erzurum’da yoğun bir şekilde asimilasyon politikasının yürütüldüğünü ve hizmet karşılığında köylere cami dayatmasının olduğunu söyledi. Fırat, “İŞİD Ortadoğu’da Alevileri nasıl ki katlettiğinde büyük bir sevap işlediğini hissedenler, bu bölgede de aynı misyonu kendilerine yüklemişler” dedi.
Haberin videosu
Kars Sarıkamış’ta cami yaptırılan Alevi köyü Aşağısallıpınar’a giden ve Alevi Dernekleri Federasyonu (ADFE) Genel Başkanı Celal Fırat, Bağcılar Cemevi Başkanı Zeynel Abidin Koç ve Arnavutköy Cemevi Başkanı Yüksel Yılmaz’dan oluşan Alevi heyeti, Kars Valisi ve Sarıkamış Kaymakam’ı ile görüşememiş, caminin cemevine çevrilmesi talepli dilekçeleri ise valiliğe zorla verilmişti.
Program öncesi Kars Valiliği özel kalem müdürü ile iletişime geçen CAN TV Programcısı Nilgün Mete’nin, bir hafta önceden randevu talep eden Alevi heyetinin valilik tarafından neden kabul edilmediği sorusuna ise, ‘Vali bey çok yoğundu o yüzden görüşemedi’ yanıtı verildi.
CAN TV’de yayınlanan ve Nilgün Mete’nin sunduğu ‘Can’da Gündem’ programına katılan Alevi Dernekleri Federasyonu (ADFE) Genel Başkanı Alevi köylerindeki ve bölgedeki temasları değerlendirdi.
“KÖYLERE CAMİ DAYATMASI VAR, SORUNLAR DİZ BOYU”
Bir hafta önce Kars Valisi ve Sarıkamış Kaymakamından randevu talep ettiklerini ancak bir cevap alamadıklarını belirten Fırat, bölgede yoğun bir asimilasyon politikasının devrede olduğunu ifade etti. Hizmet gelmeyen köylerin cami dayatması ile karşı karşıya bırakıldıklarını söyleyen Fırat şunları kaydetti:
“Herkes kendine yakışıyor ve şu an ki iktidar da kendine bir misyon yüklemiş. Bu misyonu yerine getiriyorlar. Burada acı olan bizim içerimizdeki insanların bu söylemler çerçevesinde hareket etmesi. Yoğun olarak bu bölgelerde asimilasyon politikaları güdülüyor. Sorunlar diz boyu. Alevi örgütlerinin daha etkin bir biçimde bu sorunları önüne koyması lazım. Erzurum Şenkaya’da 13 tane Alevi köyü var. Oradaki sorunları, sıkıntıları dillendirdiklerinde insan insanlığından utanıyor. Hizmet yok ve köylere önceden cami yapılmış. Hizmet gelmeyen köylere de cami dayatması yapılıyor. Hizmetlerini yapacak insan bulamadıklarından şikayetçiler. Geleneklerden uzaklaşma var. Ardahan Damak ve Hanak’taki köylere gittik. Aynı problemler buralarda da var. Hizmet getirilmediğinden dert yanıyorlar. İbadetlerinden vazgeçmişler ama bu konuda bir çözüm üretmemizi talep ediyorlar. Hakka yürüme erkanı ve cem erkanları için eğitebileceğimiz 4-5 insan bu bölgeyi etken bir pozisyona getirebilir. Eğer bunu yapamıyor isek konuşmamamız lazım.”
“ALEVİ KİMLİĞİNE DAİR CİDDİ AYRIMCILIK VAR”
“Toplum bu konuda tedirginlik hissediyor, her tarafları kuşatılmış vaziyette” diyen Fırat, bölgede Alevi kimliğine dair ciddi bir ayrımcılığın olduğuna dikkat çekti. Fırat, “Ardahan Damal’dan bir petrol hattı geçiyor. Buradaki Alevi yurttaşları işe almıyor ve Erzurum’dan insan getirip çalıştırıyorlar. Alevi kimliğine dair ciddi bir ayrımcılık var. Buradaki insanlarla diyalog kurulup, ortaklaşa çalışmalar yürütülür ise bu sorunlara çözüm üretileceğine inanıyorum. Bu sorunlar her gün yoğunlaşarak büyüyecek gibi gözüküyor. Yazar, aydın, sanatçı, genç ve kadınlara kadar her kesimin yan yana gelip çözüm üretmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
“ALEVİ KÖYÜNE NASIL CAMİ DİKERİZ PEŞİNDELER”
Kaymakamlık yazı işleri müdürünün insani çerçevede konuşması gerekirken çirkin ibareler kullanmasının insanı üzdüğünün altını çizen Fırat, dilekçeleri verirken ‘Neden camiye karşısınız’ tartışmasına maruz bırakıldıklarını ifade etti.
Alevi köylerine yoğun bir şekilde ‘cami dikme’ peşinde olunduğuna vurgu yapan Fırat, bölge insanının sorunların çözümüne dair kendilerinden talepleri olduğuna işaret etti. Alevi kurumlarının alanda olması ve bu sorunların çözümünde üzerine sorumluluk alması gerektiğine değinen Fırat şunlar dikkat çekti:
“Dilekçeleri verirken bize, ‘Neden camiye karşısınız’ diyorlar. Kendi köylerine bir cemevi yapılmasını uygun görürler mi diye sorduğumuzda, ‘Bizim köyde Alevi yok ki’ dediler. Peki ama bu köyde Sünni var mı? İŞİD Ortadoğu’da Alevileri katlettiğinde büyük bir sevap işlediğini hissediyorsa, bu bölgede de aynı misyonu kendilerine yüklemişler. Alevi köyüne nasıl bir cami dikeriz peşindeler. Bu çok insani değil ve vicdansızlıktır. Onun için yoğun bir şekilde bu bölgeye gelmemiz lazım. Diğer kurumlarımızla da bunu konuşacağız ve bu herkesin sorumluluğu. Trakya ve Balkanlarda da yoğun şekilde bu sorunlar var. Gitmek gerekiyor. İnsanlar aynı sorunları dillendiriyor. Yan yana gelip herkesin ne yapabilirizi düşünmesi lazım. Bu süreçte herkesin bir sorumluluk yüklenmesi kanısındayım. Çözüm odaklı konuşmalıyız. Alana inmek lazım.”
(HABER MERKEZİ)
Yoruma kapalı.