Alevi Haber Ajansi

Adıyaman Eğitim-Sen 1 senelik raporunu hazırladı: Eğitimde değişen bir şey yok

PİRHA-Türkiye’de 2023-2024 eğitim-öğretimin sona ermesiyle Eğitim-Sen Adıyaman Şubesi bir rapor yayınladı. Şube son 1 sene içerisinde yaşanan ihlallere değinerek, okullardaki sorunların artış gösterdiğini açıkladı.

Eğitim-öğretimde ara tatile giren okulların ardından Adıyaman Eğitim Sen Şubesi 1 senelik rapor hazırladı. Deprem bölgesi Adıyaman’da okullardaki ihmaller üzerine bir değerlendirme raporu çıkaran Adıyaman Eğitim Sen Şubesi Sekreteri Zeynal Çelik, 6 Şubat depremleri üzerinden 16 aydan fazla süre geçmiş olmasına rağmen. Sınavlara hazırlanan öğrencilere yönelik yapılması gereken koçluk ve destek hizmetlerin hiçbiri yapılmadı. Deprem sonrası bu büyük acıyı ilimiz yaşanmamışçasına ve eksiklikler tamamlanmadan eğitime devam edildi. Deprem bölgesinde eğitim öğretimde yaşanan sorunların sürüyor olması düşündürücüdür.” açıklamasında bulundu.

Eğitim sorunları dışında depremden etkilenen şehirde eğitimin eşit koşullarda verilmediğini belirten Çelik, birçok okulun hasar almasından dolayı başka okullara giden öğrenci sayısında da artış olduğunu, bu nedenle eğitimin aksadığını ve kalabalık okullarda öğrencilerin başarı oranında düşüş yaşandığını ifade etti.

2023-2024 Eğitim-Öğretim yılında okullarda yaşanan raporu açıklayan Çelik, Adıyaman’daki sorunları şu şekilde sıraladı:

“EĞİTİMDE YAŞANAN SORUNLAR ARTARAK DEVAM ETTİ” 

Depremde en çok etkilenen şehirlerden bir tanesi olan Adıyaman’da eğitim sorunlarının daha derinleştiğini ifade eden Çelik, “2023/24 eğitim öğretim yılında eğitimde bölgesel, cinsel, sınıfsal vb. eşitsizlikler derinleşmiş, çocuklar ve gençler eğitim hakkından eşit koşullarda yararlanamamış, eğitime erişimde yaşanan sıkıntılar ve anadilinde eğitim gibi en temel sorunlar varlığını sürdürmüştür. 6 Şubat depremleri üzerinden 16 aydan fazla süre geçmiş olmasına rağmen. Sınavlara hazırlanan öğrencilere yönelik yapılaması gereken koçluk ve destek hizmetlerin hiçbiri yapılmadı. Deprem sonrası bu büyük acıyı ilimiz yaşanmamışçasına ve eksiklikler tamamlanmadan eğitime devam edildi. Deprem bölgesinde eğitim öğretimde yaşanan sorunların sürüyor olması düşündürücüdür” diye vurguladı.

“ÇOCUKLAR VE HAKLARINA YÖNELİK TEHDİTLER SÜRÜYOR”

Türkiye’de yaşayan çocukların uygun yaşam standartlarında insanca yaşama hakkının, eğitim ve sağlık hakkına yönelik ihlallerin sürdüğüne dikkat çeken Çelik, “Çocuklar sağlıklı gıdaya, suya, eğitime erişememekte, çocuk yaşta evlendirilmekte, istismara uğramakta ve tutuklanmaktadır. Artan mülteci nüfusuyla birlikte, mülteci çocuk işçilerin sayısında da artış yaşanmıştır. Özellikle Suriyeli sığınmacı çocuklar, emek piyasasında daha kötü koşullarda ve düşük ücretlerle çalışmakta ve ayrımcılığa uğramaktadır” diye belirtti.

“İKTİDARIN SİYASAL HEDEFLERİNE GÖRE HAZIRLANAN YENİ MÜFREDATI REDDEDİYORUZ”

Çelik, yeni eğitim müfredatına tepki göstererek şu ifadeleri kullandı:

“Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), daha önce 2006 ve 2017 yıllarında iki kez değiştirilen eğitim müfredatına ilişkin yeni değişiklikleri taslak haline 26 Nisan tarihinde yayınlamıştır. Kamuoyunda bir haftadır müfredat değişiklikleri ders kitaplarındaki tekil örnekler tartışılırken müfredat değişikliklerinin siyasal ve ideolojik yönü yeterince gündeme gelmemiştir. Eğitim sistemi açısından öğrencilere verilecek bilgiyi belirlemek ve seçmek, müfredat ve ders kitapları üzerinden öğrencilere aktarılması süreci başından sonuna siyasal bir nitelik taşımaktadır. Dolayısıyla bugün eğitim müfredatında yapılmak istenen değişiklikleri ve içeriği tartışılan ders kitaplarını iktidarın eğitimdeki siyasal-ideolojik hedeflerinden ayrı ya da bağımsız değerlendirmek mümkün değildir.” şeklinde konuştu.

“TAŞIMALI EĞİTİM SORUNU”

MEB, çeşitli nedenlerle okula erişimde sorun yaşayan ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileriyle özel eğitime ihtiyacı olan öğrencileri, belirlenen okullara günübirlik taşımaktadır. Türkiye’de 24 yıl önce, 1989-1990 eğitim öğretim yılında sadece iki ilde başlayan taşımalı eğitim uygulaması, günümüzde bütün illerde yapılmaktadır. İlimizde öğrencilerin bir kısmı uygun olmayan araçlar ile karga tulumba taşınmaktadır. Verilen yemekler ise şartlara uyulmadan sağlık standartları dışında yemekhane olmayan yerlerde öğrencilere verilmektedir.

 “OKULDA ŞİDDET CAN ALMAYA DEVAM EDİYOR”

Toplum olarak hayatımızın her aşamasında evde, sokakta, iş yerlerinde her gün karşı karşıya kaldığımız şiddet olgusunun uzun süredir okullarımızı da sarmalamış olması çok sayıda meslektaşımızın şiddetin hedefi haline gelmesine neden olmaktadır. Öncelikle kabul etmek gerekir ki okullarımızın sık sık şiddet haberleriyle gündeme gelmesinde başta MEB olmak üzere tüm yetkililerin, hatta toplumun tüm kesimlerinin sorumluluğu vardır. Toplum olarak hayatımızın her aşamasında yer alan şiddet olgusu, eğitim yuvaları olan okullarımızı ve öğretmenlerimizi de hedef almış durumdadır.

“ATAMASI YAPILMAYAN ÖĞRETMENLER VE MÜLAKAT UYGULAMASI”

2022’de 34 bin 575, 2023’te 45 bin 894 sözleşmeli öğretmen atamasının yapıldığı dikkate alındığında, son üç yılın en düşük öğretmen atamasının 2023/24 eğitim öğretim yılında yapılmıştır. Bakan Tekin ayrıca atamalarda yüzde 50 KPSS, yüzde 50 mülakat notunun belirleyici olacağını açıklayarak, kamuoyunda doğrudan torpili çağrıştıran ve ciddi adaletsizliklere neden olan mülakat uygulamasından vazgeçmeyeceklerini belirtmiştir. İlimizde 2023-2024 eğitim öğretim yılında 696 ücretli öğretmen çalıştırılmıştır.

“GEÇİCİ VE GÜVENCESİZ İSTİHDAM UYGULAMALARI ÇALIŞANLARI MAĞDUR EDİYOR”

2023/’24 eğitim öğretim yılı başı itibariyle okulların üçte ikisinde kadrolu yardımcı hizmetli bulunmamaktadır. MEB, tıpkı ücretli öğretmen istihdamında yaptığı gibi her eğitim öğretim yılı başında personel açığını İŞKUR üzerinden kapatmaya çalışmaktadır. Eğitim öğretim yılı başında okullarda geçici olarak istihdam edilmek üzere İŞKUR bünyesinde Toplum Yararına Program (TYP) güvenlik görevlisi, temizlikçi, bakım ve onarım işçisi gibi alanlarda çok sayıda geçici sürede istihdam edilmek üzere personel alımları yapılmaktadır.”

PİRHA/ADIYAMAN

 

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak