Alevi Haber Ajansi

Adige Dil Derneği Üyesi Ahmet Benk: Türkiye’de anadiller baskı altında

PİRHA – Dünya Anadil Günü vesilesiyle değerlendirmelerde bulunan Adige Dil Derneği üyesi Ahmet Cevat Benk, “Dil, kültürün taşıyıcısıdır. Dil gittiği zaman doğal olarak kültür yok olur” dedi. 

21 Şubat Dünya Anadil Günü dolayısıyla Çerkes dili üzerine çalışmalar yapan Adige Dil Derneği’nin Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Cevat Benk, PİRHA’ya değerlendirmelerde bulundu.

“İnsanları nasıl ki meslek ve cinslerine göre ayırıyorsak insanları dillerine göre de ayırıyoruz” diyen Benk, konuşulan dillerden insanların ayrı bir kimliği olduğunu ve dilin bir farklılık olduğunu kaydetti. Benk, “Tabi insanın doğuşundan itibaren gelen dildir. Annesinden öğrendiği dildir” dedi.

“TÜRKİYE’DE DİLDE TEK TİPLEŞME VAR”

Çerkes Dili’nin Türkiye’deki durumunu değerlendiren Benk, Türkiye’de anadillerin baskı altında olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Türkiye’de tek tipleştirme nedeniyle insanlar gelişemiyorlar, gelişemedikleri için anlamada sıkıntılar çekiyorlar, iletişimde sıkıntılar çekiyorlar. Uzun süredir Türkiye’de anadiller baskı altında. Baskı altında oldukları için gelişemiyorlar ve farklı diller yok oluyorlar. Farklı dillerin yok olması demek farklı kültürlerin yok olması demek. Dünya kültür mirasına yeterince aktarılamıyor. Sonuçta dünyadan geri kalıyorsun. Bunu bilen ülkeler, dillerin gelişmesi için bütçe ayırıyor. Devlet eliyle Türk Dili’nin de yeniden organize ettirilmeye çalışıldığını, özünden koparıldığı farklı bir dil haline getirilmesi nedeniyle Türklerin de bundan zarar gördüğünü görüyoruz, yani öğrenme sıkıntısı yaşadıklarını görüyoruz.”

Türkiye’de yaklaşık beş milyon Çerkes olduğunu söyleyen Hikmet Benk, Türkiye’de Çerkesçe konuşabilen 600 bin insanın olduğunu bunların yaş ortalamasının ise 60-80 yaş arasındaki insanların konuştuğunu söyledi.

“21 ŞUBAT DİLLERİN GÜNDEME GELMESİ İÇİN ÖNEMLİ”

“Dil kültürün taşıyıcısıdır” diyen Benk, “Bir dilin atasözleri, fıkraları aynı zamanda o kültürü oluşturur. Dil gittiği zaman doğal olarak kültür yok olur. Çerkes dili doğada oluşmuş, kendini üreten bir dil. Yok olma durumu yok ama inanlar tarafından konuşulmama ihtimali var. Toplama bir dil değil. Dışarıdan içeriye bir şey girmemiş. Kendi kendini üreten bir dil” dedi.

Adige Dil Derneği üyesi Ahmet Cevat Benk, Anadil Günü’nü kutladı. 21 Şubat’ın halkların dilinin yok olma meselesini gündeme getirmek için önemli bir gün olduğunu söyleyen Benk, “Hiçbir dil yok edilmemeli ve dillere olan bu düşmanlık yani bu aptallık yani dilleri yasaklamak, önüne engel koymak bilimin önüne durmaktır. Dillerin insanlık tarihine katacağı bir sürü şey vardır. Eğer bunları yasaklar geliştiremezseniz geri kalırsınız” ifadelerini kullandı.  (HABER MERKEZİ)

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak