PİRHA- ABF İnanç Kurulu Başkanı Pir Hasan Kılavuz, devletin Alevileri, inançlarını ve ibadet yerlerini görmemekte ısrar ettiğini belirterek, “Aleviler de taleplerine sahip çıkmalı. Alevi yurttaşlar inancını ve inanç yerini içselleştirirse sorunlar hızlı çözülür. Direnirlerse haklarını alırlar” dedi.
Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) İnanç Kurulu Başkanı Pir Hasan Kılavuz, cemevlerine hala ibadethane statüsü verilmemesini ve Diyarbakır Cemevinin 2 yıldır elektriksiz bırakılmasını PİRHA’ya değerlendirdi.
“CAMİYLE, KİLİSEYLE, HAVRAYLA CEMEVİ EŞİT STATÜDE GÖRÜLMELİDİR”
Kılavuz, Diyarbakır Pir Sultan Kültür Derneği Cemevinin yaklaşık 2 yıldır elektriksiz kalmasının kabul edilemez olduğunu belirterek, şunları ifade etti:
“Benzer sıkıntıları birçok cemevi yaşıyor. Yaptığımız başvurular ve yargı sürecinde şu ana kadar sonuç alınmış değildir. Nedeni de devletin geçmişten günümüze cemevlerini ibadethane olarak görmemesi ve tanımamasıdır. Halbuki Türkiye’de milyonlarca Alevi yaşamakta, vergi vermekte ve yurttaş olmaktan kaynaklı sorumluluklarını yerine getirmektedir. Mahkemeler “Alevilerin ibadet yeri Cemevidir” şeklinde karar verdiği halde, devlet Alevilerin inançlarını tanımamakta ısrar etmekte, uluslararası alanda verilmiş olan yargı kararlarını uygulamamaktadır. Elektrik ile ilgili de açtığımız dava var. Ancak bizim lehimize sonuçlanacağına ihtimal vermiyorum. Devletin tepesindekiler kabul etmediği için yerelde mahkemeler farkı bir karar veremezler. Yapılması gereken camiyle, kiliseyle, havrayla cemevinin eşit statüde görülmesidir.”
“ALEVİ YURTTAŞLAR İNANCINI VE İNANÇ YERİNİ İÇSELLEŞTİRİRSE SORUNLAR HIZLI ÇÖZÜLÜR”
Muhalefet partilerini de eleştiren Kılavuz, “’Cemevleri ibadet yerleridir’ diyen CHP’nin, “Tekke ve Zaviyeler Kanunu kaldırılsın” diye bir tek önergesi var mı?” diye sordu.
Kılavuz, “Aleviler de taleplerine sahip çıkmalı. Alevi yurttaşlar inancını ve inanç yerini içselleştirirse sorunlar hızlı çözülür. Direnirlerse haklarını alırlar. Bu kısa vadeli bir süreç değil ancak uzun soluklu bir mücadeleyle ve doğru yol ve yöntemleri kullanarak haklar alınabilir. Zor bir süreç ancak zoru başarmak önemlidir” dedi.
Diren KESER/MERSİN
Yoruma kapalı.