PİRHA-Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) 6. Olağan Seçimli Genel Kurulu’nu gerçekleştirdi. AABK’nın bundan böyle Eşit Başkanlar tarafından temsil edilmesi oy birliğiyle kararlaştırıldı. Nevin Kamilağaoğlu “Bu çok geç kalınmış bir şey” derken, Hüseyin Mat ise eşit başkanlık kavramının Alevi terminolojisine de uygun olduğunu belirtti.
Almanya’nın Gladbeck şehrinde gerçekleştirilen Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu’nun 6. Olağan Seçimli Genel Kurulu’nda Alevilerin gündeminde uzun süre tartışılan eşit başkanlık sistemi kararı alındı.
Konuya yönelik Can TV’de Gün Ortası programında değerlendirmelerde bulunan Nevin Kamilağaoğlu Alevi kadınların uzun bir süredir gerek Avrupa’da, gerekse Türkiye’de mücadele yürüttüklerine vurgu yaparak, “Bu çok geç kalınmış bir şey” dedi.
6 KADIN YÖNETİME GİRDİ
İnanç alanında erkek canlar tarafından erkek canların kadın eşitliği konusunu sürekli gündeme getirdiklerine vurgu yapan Kamilağaoğlu, “Güncel yaşamda bunun böyle olmadığını Alevi kadınlar yaşayarak biliyorlar” ifadelerini kullandı.
Kamilağaoğlu, ” Kadınlar inancından varolan görünürlüğü tekrar kazanmak için mücadele veriyor” diyerek sözlerine şöyle devam etti:
“İnanç erkekleşti. Çünkü görünürde sadece erkekler var. Kadının varlığının inançta ve örgütte kaybolması elbette sıkıntılar yarattı. İnancın asimilasyona uğraması erkekleri öne çıkarıyor. Erkek yöneticiler, kurumlarda kadınların eksikliğinin farkında değiller. Aslında bu mücadeleyi en başta erkek yöneticiler vermeliydi. Görüntü bize yakışmayan bir görüntü. Alevi kadınlar üzerinden algı yapılıyor. Örneğin örgütlerde “Bu kadın buraya yakışır mı?” gibi önyargılarla kadının önü kapatılıyor. Bu eleştirilere erkeklerden başlamak gerekiyor. Posta oturan erkeğin vasfı var mı diye soruluyor mu? Ayrıca benimle birlikte 6 kadın da yönetime girdi. Bu da bir kazanımdır.”
“EŞİT BAŞKANLIK ALEVİ TERMİNOLOJİSİNE DE UYGUN”
Hüseyin Mat ise neden eş değil de eşit başkanlık tanımlaması yaptıklarını şu sözlerle ifade etti:
“Alevilikte kadın ve erkek eşitliğini sürekli vurguluyoruz. Cem erkanına girdiğimizde herkesin eşit olduğunu düşünüyoruz. Bu tanımlamanın Alevi terminolojisine de uygun olduğunu düşünüyoruz. Federasyonumuz da eşit başkanlık tanımlamasını koydu. Bu, kurumumuz ve tabanımız açısından kabul gören bir tanımlama oldu.”
(HABER MERKEZİ)
Yoruma kapalı.