Alevi Haber Ajansi

HBVAKV ve PSAKD başkanlarından Yavuz tepkisi

PİRHA- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Sarıyer’de CHP’nin ‘Hayır’ çadırına yaptığı ziyarette Alevi vatandaşı azarlayıp, Yavuz Sultan Selim’i övmesine Alevilerin tepkisi sürüyor. PİRHA’ya konuşan Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Tuncer Baş ile Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Gani Kaplan, Alevi katliamı ile anılan Yavuz Sultan Selim’in Alevi toplumunun hassasiyeti olduğunu belirterek, saygı duyulması gerektiğini ifade ettiler.  

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan‘ın İstanbul Sarıyer’de Hacıosman Metro istasyonu yanında CHP’nin ‘hayır’ çadırına yaptığı ziyarette yaşanan tartışmaların kamuoyunda yankısı sürüyor.

“BİRBİRİMİZİN HASSASİYETİNE SAYGI DUYMALIYIZ”

Konuya ilişkin konuşan Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Dr. Tuncer Baş, Cumhurbaşkanı’nın Yavuz Sultan Selim’i öven sözlerine, “Yavuz Selim Cumhurbaşkanı ve Sünni toplum için tarihte önemli bir şahsiyet olabilir ama bu ülkenin önemli miktarda nüfusu Alevi. Bu şahsiyet Alevi tarihinde katliamlarla anılıyor. Toplumun önemli bir kesimi ise katliamcısı olan bir ismin oraya verilmiş olması, böyle açıklanamaz. Bu toplumun hassasiyeti, kırılganlıkları dikkate alınmalı. Eğer ülkede barış ve uzlaşma içinde yaşayacaksak birbirimizin hassasiyetine saygı duymalıyız. O anlamda bu açıklamayı anlamsız buluyorum” ifadelerini kullandı.

“REFERANDUMDAN ÇOK ONAYLATMA HAMLESİ”

Ayrıca OHAL şartlarından yapılan başkanlığı öngören referandumun halkın iradesini gölgelediğini de söyleyen Baş, referanduma ilişkin Cumhurbaşkanı’nın tutumunu şöyle eleştirdi:

“Bu ülkede Cumhurbaşkanı bir partinin veya bir kesimin değil Türkiye’de yaşayan her vatandaşın Cumhurbaşkanı olmak zorunda. Cumhurbaşkanının bu tavrı cumhurbaşkanlığı titrine uygun olmadığını düşünüyorum. Bu koşullar altında ‘Hayır’ ve ‘Evet’ olan referandumda milletin iradesini sağlıklı ve dengeli bir biçimde yansıyacağına inanmıyorum. Çünkü koşullar eşit değil. Bu bir referandumdan çok bir onaylatma hamlesi olarak görülüyor. Bu noktada referandumun şaibe altında olduğunu düşünüyorum.”

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Gani Kaplan da, Cumhurbaşkanı’nın bu tutumunun seçim öncesi bir hamle olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı’nın Yavuz Sultan Selim’i öven sözlerine ilişkin Kaplan, “Türkiye’deki bu muhafazakâr kesim ve AKP hükümetinin Yavuz Sultan Selim hayranlığını biliyoruz. Yavuz’un o katil yönünü değil de hilafeti Osmanlıya kazandırdığı gözüyle bakıyorlar. Anadolu’da katliam yaptığı anılmıyor. Cumhurbaşkanının bu konudaki tutum ve davranışları kendi düşünceleri doğrultusunda baktığında haklıdır. Çünkü onlar Yavuz’u öyle değerlendiriyor. Zaten köprüye de Yavuz isminin verilmesini de savunuyor” dedi.

“İNANÇ ÜZERİNDEN REFERANDUMU ŞEKİLLENDİRİYORLAR”

Bir kişinin de Erdoğan’a, “Aleviler sürekli korkarak Alevi’yiz diyorlar” dedi. Erdoğan buna karşılık, “Bu kadar Cemevi ne zaman açıldı? Kılıçdaroğlu’nun kendisi Alevi…değil mi ?” ifadelerine ilişkin ise Kaplan şunları söyledi:

“Bir partinin genel başkanının Alevi olmasına dem vurması, Kemal Kılıçdaroğlu’nu veya herhangi bir partinin başkanı da Alevi olabilir. Sanki devlet bunları buraya getiriyor gibi bir ifade de bulundu. Yine bir seçim öncesi genel başkanın inancı üzerinden referandum yürütülmeye çalışılıyor. Daha önce de Kılıçdaroğlu’nun Alevidir diyerek meydanlarda konuştular. Yıllardır İslamı siyaset malzemesi yaptı. Bu seferde Alevilerin genel başkanının inancı üzerinden referandumu şekillendirmeye çalışıyor. Cumhurbaşkanının 2002 seçimlerinden bu tarafa yerel ve genel seçimleri izlediğimizde bir mazeret ve tartışma üzerinden seçimleri şekillendirdiğini görüyoruz. Bu referandumda da referandumu anlatacak bir kelime bulamıyorlar. O yüzden de mağduriyet üzerinden referandumu şekillendirmeye çalışıyorlar. Önce Avrupa üzerinden bunu denediler. Avrupa’daki yapılanların hepsi ‘Evet’e hizmet içindi. Şimdi de Türkiye’deki yaptıklarının tekrarını deniyorlar. Çünkü ellerinde ‘Evet’i anlatacak argümanları yok.”

Sevim KAHRAMAN

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak