Alevi Haber Ajansi

İstanbul’daki Karerli kadınlar 8 Mart için bir araya geldi

PİRHA – 8 Mart etkinlikleri İstanbul’da,  Derneklerde, Cemevlerinde  kutlanmaya devam ediyor. Bingöl Karer Köyleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği‘nin organize ettiği etkinlikle kadınlar gününü kutladı.

İstanbul Küçükköy’de bulunan Bingöl Karer Köyleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği‘inde (Binkard) bir çok kadın biraraya gelerek 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününü kutladı. Dernekte duvarlara “Kadına kalkan eller kırılsın” “Kadın Anadır, Köle değil” “Kadına saygılı ol çünkü o insanlığın anasıdır” dövizleri asıldı. Etkinlikte 8 Mart’ın önemini anlatan bir konuşma yapıldı.

8 MART’IN ÖNEMİ

8 Mart öyle sıradan seçilmiş bir gün olmadığına dikkat çekilen konuşmada, “8 Mart 1857’de Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) New York kentinde dokuma fabrikasında çalışan 40 bin işçi daha iyi koşullarda çalışmak istedikleri için greve başladılar, ancak polis işçilere saldırdı. Bunun ardından fabrikaya kitlenen işçiler, fabrikada çıkan yangından kurtulmaya çalıştı fakat fabrika önünde kurulan barikatlar kaçmalarına engel oldu ve 123 kadın işçi burada hayatını kaybetti. Bu olayda hayatını kaybedenlerin cenazesine on binler akın etti” diye anlatıldı. Bu günün bir mücadele sonucu ortaya çıktığını belirten kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlaması için Ankara’ya gitmek üzere yola çıkan Türk Metal Sendikası 1 No’lu Şube üyesi kadınları taşıyan otobüsün kaza yapması sonucu yaşamını yitiren 7 kadını da anmadan geçmedi.

Nazım Hikmet’in ‘Kimi der ki kadın Uzun kış gecelerinde yatmak içindir. Kimi der ki kadın Yeşil bir harman’ şiirini okudu.

Etkinliğe katılan eğitimci Halis Yurtsever’de kısa bir konuşmanın ardından kendi yazdığı zazaca bir şiiri seslendirdi.

Etkinlikte konuşan Hakife Anne ve beraberindeki kadınlar hep bir ağızdan ‘Hayır Hayır Hayır’ diye seslendiler. Hayır’ın sebebini ise Hakife annenin yanında oturan birbaşka Alevi kadın dile getiriyor; “Konuşan, sesi çıkan herkesi içeri alıyorlar. Bu nasıl adalet. Biz böyle bir Türkiye’de mi yaşayacağız. Türkü, Kürtü, Tatı olsun ne olursa olsun biz Türkiye bayrağının altında yaşıyoruz. Bizim için ayrı gayrı yoktur. Biz peygamber zamanında da ezildik şimdide eziliyoruz. Kim Cumhurbaşkanı, Başbakan oluyorsa hep bana bana bana diyor, fakir fukarayı kimse görmüyor” diye konuştu. Konuşmanın ardından dernekte bulunan kadınlar bu sisteme mahkum değiliz, referandum kararlarını ise hep bir ağızdan ‘Hayır Hayır Hayır’ diye haykırıyorlar.

Etkinlik muhabbetlerin ardından son buldu.

Semra Acar/ İSTANBUL

Haberin Videosu

 

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak