Alevi Haber Ajansi

Garip Dede Dergahı’nda namazlı provokasyon; Dergah’tan saldırıya sert tepki-VİDEO

PİRHA- Garip Dede Dergahı Cemevi’nde bir şahsın namaz kılmak istemesi ve dergahta bulunan Atatürk büstüne zarar vermesi üzerine açıklama yapan Garip Dede Dergahı Vakfı Yönetim Kurulu, “Bu saldırı bir provakasyondur. Kimsenin kendi inancını bize dayatmasına asla izin vermeyiz” dedi.

Bugün Garip Dede Dergahı Cemevi’ne giren bir şahıs, burada abdest alıp namaz kılmak istedi. Ardından elinde bulunan Kuran ile Atatürk büstüne zarar verdi. Yaşanan olaya ilişkin cemevinin bahçesinde açıklama yapan Garip Dede Dergahı Vakfı Yönetim Kurulu, saldırıyı kınadı.

“CEMEVLERİNDE YALNIZCA CEM YAPILIR”

Yönetim tarafından yapılan açıklamada Alevi inancına dönük saldırılara dikkat çekilerek, cemevlerinde yalnızca Alevilerin cem yapabileceğine vurgu yapıldı.

Açıklamayı okuyan Garip Dede Dergahı Cemevi Yönetim Kurulu üyesi Gamze Acaray, şu ifadelere yer verildi:

“Garip Dede Dergahı Cemevi Alevi toplumunun inanç merkezidir. O kapıdan giren hiç kimseye, inancı, milliyeti sorulmaz. Alevi misin Sünni misin diye sorulmaz. Garip Dede, garipleri, fakiri fukarayı, hoşgörü, barış ve sevgi ile tüm toplumu eşitlikçi dengede tutarak her canı mihman kabul eder.

Bugün bilgisi, düşüncesi ve ideolojisi kirli olan bir şahıs cemevimize gelmiş, ısrarla namaz kılmak, abdest almak istemiş kısacası bir takım tahrik edici hareketlerde bulunmuştur.

Kirli fikirlerine bahane arayan bu karanlık zihniyetli şahısa, canlarımız tepki vermiş bunun üzerine bu şahıs dahada ileri giderek, dergahımızın yaşam alanı içinde sağa sola saldırmış ve Atatürk büstüne zarar vermiştir. Bu iğrenç saldırıları kınıyoruz .

Alevi toplumunun düşünce, kanaat ve adaletin taşıyıcısı olan cemevlerimizde sadece Aleviler Cem yapar, yeryüzündeki farklı farklı inançtaki insanların kendi ritüel ve ibadet şekillerini kendi inandıkları mekanlarda yapması samimiyettir diyoruz.
Hiç kimse bir başkasına nasıl ibadet yapabileceğini dayatamaz.

Kendisi gidip benim gibi ibadet edeceksiniz diye tehdit edemez. Kimsenin kendi inancını bize dayatmasına asla izin vermeyiz.

Bu saldırı bir provakasyondur. Tüm canlarımızı bu konuda sağ duyuya çağırıyoruz.”

Garip Dede Dergahı’nda hizmet yürüten Hüseyin Doğan Dede de saldırıyı anlatarak, “Bu şahıs öncelikle benim yanıma gelerek abdest alacağı ve namaz kılacağı bir yer sordu, ardından da türbeye uğramış ve eline aldığı Kuran ile Atatürk büstünü kırdı. Dergahta bulunan canlar bu kişiyi yakaladı, linç edilmemesi için mücadele etti. Daha sonra da polis kendisini aldı götürdü” dedi.

PİRHA/ İSTANBUL

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak