Alevi Haber Ajansi

‘Kolon kanseri hastası Hatice Onaran serbest bırakılsın’ – VİDEO

PİRHA – 655. F Oturması’nda, mahpuslara para gönderdiği gerekçesiyle tutuklanan ayrıca kolon kanseri hastası ve yüzde 79 engelli raporu olan hasta mahpus Hatice Onaran’ın serbest bırakılması istendi. Suç isnadının akıl dışı bulunduğu belirtilen açıklamada, “Bu, hapishanede örgütsel faaliyet var ve idare eliyle finanse ediliyor anlamına gelmez mi? Böyle değilse, bu suçlamanın ve cezanın hukuk dışı olduğunu göstermez mi?” denildi.

İnsan Hakları Derneği(İHD)İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu’nun düzenlediği F oturumunun 655. haftasında hapishanelerdeki hasta tutukluların durumu anlatılmaya devam edildi.

“Tedavi haktır engellenemez”, “Hatice Onaran serbest bırakılsın” pankartlarının açıldığı eylemde, Gebze Kapalı Kadın Hapishanesinde tutulan, Lomber Vertebrada ileri derecede Skolyoz ve kolon kanseri hastası olup, yüzde 79 engelli raporu bulunan hasta mahpus Hatice Onaran’ın serbest bırakılması istendi.

Açıklamayı Halkların Demokratik Kongresi(HDK) Eşsözcüsü Cengiz Çiçek okudu.

“ONARAN, YÜZDE 79 ENGELLİ VE KOLON KANSERİ HASTASI”

Cengiz Çiçek, 60 yaşındaki Hatice Onaran’ın Lomber Vertebrada ileri derecede Skolyoz ve kolon kanseri hastası olup, yüzde 79 engelli raporunun bulunduğunu belirterek devamında şunları söyledi:

“Derneğimizin ve Hapishane Komisyonumuzun üyesi ve özelde mahpus hakları savunucusu olan ve hasta mahpusların tedavi hakkına erişimi için mücadele eden Hatice Onaran, Kolon kanseri tedavisi devam ederken, hapisteki yakını ve derneğimize yardım başvurusu bulunan birkaç mahpusa, insani bir duyarlılıkla ve 450 TL gibi cüzi miktarda bir parayı, hapishane idaresi hesabına yatırmak yoluyla destekte bulunduğu iddiasıyla açılan davada, verilen hapis cezası kesinleştiği için, tutuklanarak hapishaneye konuldu.

“HAPİSHANE KOŞULLARINDA KANSER HASTALIĞININ HIZLA YAYILMASI SÖZ KONUSU”

Hatice Onaran, 2020 yılında kalın bağırsakta tespit edilen kitle nedeniyle ameliyat edilmiş, 2014 yılı Ocak ayında  yapılan tetkiklerde ise kanserin bağırsak içine yayıldığı tespit edilmiştir. 16 Ekim’de periyodik kontrol ve muayene randevusu bulunan ve 3 ayrı vücut bölgesinden tomografi çektirmesi ve detaylı biyokimyasal analiz yaptırması gereken Hatice Onaran’ın, hapishane koşullarında bu randevusuna götürülüp götürülmeyeceği dahi halen netleşmedi. Hatice Onaran’ın, hastalıklarının tedavi ve takibi yanında, özel beslenme ve hijyenik bir ortamda yaşama ihtiyacı bulunmaktadır. Hapishanede bu koşullar sağlanamayacağından kanser hastalığının hızla ilerlemesi ve yayılması ihtimali güçlenmektedir.

“SUÇ İSNADI AKIL DIŞI”

Mücadele arkadaşları olarak, Hatice Onaran hakkındaki suç isnadını akıl dışı bulurken, bu akıl dışı davada verilen akıl dışı ceza hükmü, yine akıldışı bir kararla kesinleşmiş oldu. Şu sorularımıza cevap istiyoruz. Mahpuslar için idare hesabına yatırılan ve idare tarafından harcanan bir para ile örgütsel faaliyete nasıl destek olunur? Bu, hapishanede örgütsel faaliyet var ve idare eliyle finanse ediliyor anlamına gelmez mi? Böyle değilse, bu, suçlamanın ve cezanın hukuk dışı olduğunu göstermez mi? Hatice Onaran’ın böylesine hukuk dışı bir kararla tutuklanmasını da, engelli ve hasta bir mahpus olarak hasta mahpus listemize yazmak durumunda kalmayı da kabullenmemiz, normalleştirmemiz beklenemez. Bu nedenle, hastalık durumu ve hapishane koşullarının sağlığına olumsuz etkileri de göz önüne alınarak derhal serbest bırakılmasını istiyoruz.”

PİRHA/İSTANBUL

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak