Alevi Haber Ajansi

İHD Dersim ve Mersin Şubeleri: Hapishanelerdeki İdare ve Gözlem Kurulları iptal edilsin-VİDEO

PİRHA-İHD Dersim ve Mersin Şubeleri, hapishanelerdeki tutukluların özgürlüğünü engelleyen İdare ve Gözlem Kurulları’nın iptal edilmesi için açıklama yaptı. Yapılan açıklamalarda, “En az 501 mahpusun tahliyesi birden fazla kez 1’er yıl, 9’ar ay, 6’şar ay ve 3’er aylık periyotlarla engellenmiş olup bazı mahpusların tahliyelerinin engellenmesine devam edilmektedir. Mahpusların özgürlüğünü engelleyen İdare ve Gözlem Kurulları’nın iptal edilmesini, tahliye şartları oluşan mahpusların bir an önce tahliye edilmesini talep ediyoruz” denildi. 

DERSİM

İnsan Hakları Derneği (İHD) Dersim Şubesi, hapishanelerdeki tutukluların özgürlüğünü engelleyen İdare ve Gözlem Kurulları’nın iptal edilmesi için Sanat Sokağı’nda basın açıklaması yaptı. Açıklamayı İHD Dersim Şube Yöneticisi Özgür Ateş okudu.

Açıklamada, “Mahpusların özgürlüğünü engelleyen, umut hakkını ortadan kaldıran idare ve gözlem kurulları iptal edilsin” pankartı açıldı. Açıklamaya Dersim Belediye Eş Başkanı Birsen Orhan ile Dersim’de ki siyasi parti ve demokratik kitle örgütleri temsilcileri de destek verdi.

“MAHPUSLARIN TAHLİYELERİNİ ENGELLEYEN İDARE VE GÖZLEM KURULLARI İPTAL EDİLSİN”

2021 yılı başında uygulanmaya başlanan yönetmelikle oluşturulan İdare ve Gözlem Kurulları’nın hem Anayasa’ya hem de Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı olduğunu belirten Özgür Ateş, “Bu yönetmelik doğrultusunda oluşturulan kurullar, kendilerini mahkeme yerine koyarak mahpuslar hakkında iyi halli olup olmadıklarına dair değerlendirmede bulunmakta; mahpusların koşullu salıverilme ve denetimli serbestlik haklarından yararlanıp yararlanmayacaklarına karar vermektedirler. Çoğu mahpus hakkında tahliye tarihlerine kadar iyi halli iken tahliye tarihinden hemen önce yapılan değerlendirmede “iyi halli değildir” şeklinde karar verilerek, kişi özgürlüğü ve güvenliğini doğrudan etkileyen “iyi hal” kavramı bu haliyle hapishane yetkililerinin keyfi kararlarına bırakılmış durumdadır” dedi.

İDARE VE GÖZLEM KURULLARI, İKİNCİ BİR CEZALANDIRMA YOLUNA GİTMEKTEDİR”

İdare ve Gözlem Kurulları’nın mahpusların iyi halli olup olmadığına karar verirken soyut ve sübjektif yorumlarda bulunduğunu dile getiren Ateş, şunları ifade etti:

“Siyasi mahpuslardan da pişman olduklarına dair beyan istemektedirler. Bu kararlardan kaynaklı olarak yüzlerce politik mahpus denetimli serbestlik ve koşullu salıverilme haklarından mahrum bırakılmaktadır. Bazı hapishanelerde mahpusların kurula dahi çıkarılmadan tahliyelerinin engellendiğine dair başvurular almaktayız. Bu kurullar hukuk dışına çıkarak mahpusların koşullu salıverilme ve denetimli serbestlik haklarını engelleyerek ikinci bir cezalandırma yoluna gitmektedir. İnsan Hakları Derneği olarak mahpusların özgürlüğünü engelleyen İdare ve Gözlem Kurulları’nın iptal edilmesini, tahliye şartları oluşan mahpusların bir an önce tahliye edilmesini talep ediyoruz.”

MERSİN

İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şubesi de dernek binasında basın açıklaması yaparak İdare ve Gözlem Kurulları’nın iptal edilmesi çağrısında bulundu. Açıklamayı İHD Mersin Şubesi Eş Başkanı Gazi İnci okudu.

İnci, İdare ve Gözlem Kurulları’nın mahpusların iyi halli olup olmadığına karar verirken soyut ve sübjektif yorumlarda bulunduğunu, siyasi mahpuslardan da pişman olduklarına dair beyan istemektediklerine dikkat çekti. Bu kararlardan kaynaklı yüzlerce politik mahpusun denetimli serbestlik ve koşullu salıverilme haklarından mahrum bırakıldığını ifade eden İnci, şunları söyledi:

“Bazı hapishanelerde mahpusların kurula dahi çıkarılmadan tahliyelerinin engellendiğine dair başvurular almaktayız. Mahpuslara, kurul görevlileri tarafından politik sorular sorulmakta ve bu sorular çerçevesinde bir yargı oluşturulmaktadır. Bir mahpus için “hükümlünün genel ve kısmi aramalarda sayımlarda idare ve kurum personelinin çalışmalarına zorluk çıkarmamış olsa da kolaylaştırmaya yönelik gayreti de olmamıştır” denilerek tahliyesi engellenmiştir.

“MAHPUSLARIN TAHLİYELERİNE ENGEL OLUNUYOR”

“Elektrik ve suyu tasarruflu kullanıp kullanmamak, kütüphaneden kitap almamak, psikoloğa çıkmamak” gibi hukuken geçersiz ve soyut gerekçeler öne sürülerek mahpusların tahliyelerine engel olunmaktadır. Bolu F Tipi Kapalı Hapishanesinde bulunan bir mahpusun puanlamasına kriter olarak konulan gerekçelerden birinin de “Manevi danışmanlıkla görüşmeme” olarak belirtildiği, manevi danışman olarak görevlendirilen kişinin Sünni din adamı olduğu, kendisinin Alevi olduğunu ve manevi danışmanla görüşülecekse Alevi Dedesi, Piri ile görüşeceğini” söyleyerek dilekçelerde itirazlarda belirtmesine rağmen, Alevi Dedesi, Piri ile görüşmesi için olanak yaratılmadığı, ancak “iyi halli olmadığına” esas alınan raporların Sünni din adamı tarafından da düzenlenmeye devam edildiği öğrenilmiştir. Yine mahpusların kurullara çıkarıldıklarında kendilerini ifade etmelerine dahi izin verilmediği yönünde bilgiler tarafımıza ulaşmaktadır. Asıl olarak siyasi mahpuslar açısından bu kurullar mahpuslara pişmanlık dayatmaktadır ve mahpuslar kendisini mahkeme yerine koyan kurullar tarafından özgürlüklerinden mahrum bırakılmaktadır. Tahliyelerin engellenmesine dair mahpusların İnfaz hâkimliğine ve Ağır Ceza Mahkemelerine yapmış oldukları itirazlar gerekçesiz olarak reddedilmekte ve İdare ve Gözlem Kurulu kararları aynı şekilde onaylanmaktadır.

Mahpusların tahliyelerinin engellenmesi, umut hakkını ortadan kaldırmakta ve hem mahpusları hem de ailelerini olumsuz etkilemektedir. İnsan Hakları Derneği olarak mahpusların özgürlüğünü engelleyen İdare ve Gözlem Kurullarının iptal edilmesini, tahliye şartları oluşan mahpusların bir an önce tahliye edilmesini talep ediyoruz.”

PİRHA/DERSİM-MERSİN

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak