Alevi Haber Ajansi

Akyol: 20 öğrenciye burs veriyoruz; Marmaris’te de cemevi inşaatımız başlayacak -VİDEO

PİRHA- Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Marmaris Şube Başkanı Mehmet Ali Akyol, ekonomik sorunlar yaşadıklarını ancak bağışlarla ve yaptıkları etkinliklerle ayakta kaldıklarını söyledi. Elde edilen gelirlerle öğrencilere burs verdiklerini de belirten Akyol, Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin kendilerine Marmaris’te cemevi yeri tahsis ettiğini, inşaatın yakında başlayacağını kaydetti. 

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD), Marmaris Şube Başkanı Mehmet Ali Akyol, çalışmalarına ve gerçekleştirdikleri faaliyetlere ilişkin PİRHA’ya konuştu.

 “HER ALEVİ KURUMU GİBİ BİZ DE EKONOMİK SORUNLAR YAŞIYORUZ”

Alevi kurumlarının ekonomik anlamda sıkıntılarının her zaman var olduğunu belirten Mehmet Ali Akyol, “Burada bazı kurumların mekanları var. Onlara bir şey olmasa bile ayakta tutacak bir gelir akışları var. Ancak onlar da parmakla sayılabilecek sayıda. Onun dışında birçok kurum Pir Sultan Abdal Kültür Derneği de dahil olmak üzere ekonomik sıkıntılar yaşıyoruz” dedi.

“PSAKD MARMARİS ŞUBE 30 YIL ÖNCE KURULDU”

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Marmaris Şubesi’nin 30 yıl önce kurulduğunu söyleyen Akyol, “30 yıldır buradayız ve 30 yıldır bağışlarla ayakta durmaya çalışıyoruz. Pir Sultan’ın levhasının burada olması bana göre Şah Kalender’in sancağı gibidir. Canlarımızın özverisi ile katkıları ile kurumumuz ayakta kalıyor” ifadesini kullandı.

“ELDE EDİLEN GELİRLERLE ÖĞRENCİLERE 4 YILDIR BURS VERİYORUZ”

Marmaris’te her yıl kadınların alanda etkinlikler yaparak derneğe ciddi gelir sağladıklarını belirten Akyol, şöyle devam etti:

“Senede 1 veya 2 defa derneğimiz adına bir organizasyon yapıyoruz. Elde edilen gelirlerle öğrencilere 4 yıldır burs veriyoruz. İşe 8 öğrenciyle başladık daha sonra 12 öğrenci ve en son 2023-2024 eğitim öğretim yılında 20 öğrenciye burs verir hale geldik. 17 üniversite öğrencisine 1.000 TL, 3 lise öğrencisine ise 500 TL yardım yapıyoruz. 2024-2025 yılı eğitim öğretim yılında ise 20 üniversite öğrencisine burs verme kararı aldık.”

Zaman zaman belediyelerden ve hükümetlerden belli talepleri olduğunu belirten Akyol, “Tabii bu taleplerimizİ göreve gelen hükümetler hep kulak arkası yaptı. Yerel yönetimlerle de aslında bir şey yapamadık, bir hak elde edemedik” dedi.

“MUĞLA BELEDİYE BAŞKANIYLA PROTOKOL İMZALADIK, CEMEVİ YERİMİZİ BELİRLEDİK, İNŞAATIMIZ BAŞLAYACAK”

Cumhuriyet Halk Partisinin (CHP) Marmaris’te yerelde 25 yıldır iktidar olduğunu belirten Akyol, “Her dönem sözleri verildi ama yapılmadı. Son yerel seçimle birlikte gerek büyükşehirde gerekse Marmaris’te belediye başkanları değişti. Büyükşehir Belediye Başkanıyla seçimlerde cemevine arsa tahsisi ile ilgili protokol yapmıştık. Yapılan protokol gereği bir hafta önce cemevi yerimizi belirledik. Güzel bir yer oraya cemevimizi inşa edeceğiz. Arsa tahsisinden dolayı Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı’na, Marmaris Belediye Başkanı’na çok teşekkür ediyoruz.

Şu anda cem yaptığımız bir mekan var ama bizim yerimiz milli parklara ait ve biz işgalci durumundayız. Defalarca bize yazı yazdılar orayı boşaltın yıkacağız, üniversite yapacağız diye. Bildiğim kadarıyla üniversite yapma projeleri tamamlandı. Biz de onlara ‘Bize cemevi için bir yer verin taşınalım’ dedik. Şimdi yerimiz belirlendi. Bu sezon sonunda inşaatımız da başlayacağız. Projede çiziliyor. Cemevimizin bulunduğu alan Marmaris’in Armutalan Mahallesi’nde 2,5 dönüm, güzel bir yer.”

“30 YILLIK MÜCADELE SONUNDA CEMEVİMİZE ARSA TAHSİSİNİ SAĞLADIK”

Cemevi yerinin 30 yıl yürütülen bir mücadele ile elde edildiğini belirten Akyol, “Kolay olmadı. Yaşanan bütün bu sürece rağmen sıkıntılı dönemler de oldu. Bu dönemde bu iradeyi gösteren her iki belediye başkanına teşekkür ediyorum” dedi.

“MUHARREM AYINDA LOKMALARI PAYLAŞIRKEN BAŞKALARINA BENZEMEYE ÇALIŞIYORUZ”

Muharrem ayında verilen lokmalarla ilgili adeta bir kuşatılmışlığın yaşandığını belirten Mehmet Ali Akyol, “Diyanet iftar çadırları kuruyor, belediyeler iftar çadırları kuruyor, iş adamları kuruyor, biz de onların yaptığını yapmaya çalışıyoruz. Bizim inancımızda böyle bir şey yok. Cemevinde matemin yasını, matemin muhabbetini yapmadıktan sonra sadece yemek yemeyi doğru bulmuyorum” ifadelerini kullandı.

PSAKD Marmaris şubesi olarak semah ve bağlama kursları ile ilgili bilgi paylaşan Akyol, şunları kaydetti:

“Daha önce semah ve gençliğin bağlama kursları gibi çalışmaları vardı ancak bu gençlik artık hayata atıldı, bu gençlerin hepsi evlendi. İşyerini kapatıp bir araya getirmemiz mümkün olmadı. Arkasından gelecek gençlik ise yaratılamadı. Bu sadece yönetimlerin yapacağı bir şey değil. Tüm üyelerin de bu konuda duyarlı olması gerekiyor. Kızım, oğlum hadi git semah kursuna, saz kursuna demesi gerekiyor.”

“MARMARİS’TE YAPILAN BÜTÜN ETKİNLİKLERDE KADINLARIN ÇOK BÜYÜK EMEĞİ VAR”

Tüm yaptıkları organizasyonlarda kadınların büyük rol oynadığını belirten Akyol, “Yapılan bütün organizasyonlarda kadınlar görev alıyor. Şube olarak zaten bu bizim en büyük gelirimiz doğrudan bu tür organizasyonlarla oluyor ve öyle ayakta duruyoruz. Bu anlamıyla emek veren, çaba sarf eden tüm kadınlarımıza yönetim olarak teşekkür ediyoruz” dedi.

HER TÜRLÜ EYLEME DESTEK VERİYORUZ AMA BİZİM EYLEMLERİMİZE DESTEK GÖREMİYORUZ”

Marmaris’te yapılan eylem ve etkinlikleri demokratik kitle örgütleriyle birlikte yaptıklarını ifade eden Akyol, şöyle konuştu:

“Yapılan eylem ve etkinlikleri genel olarak diğer kurumlarla birlikte yapıyoruz. Benim sitemim bizim kendi sorunumuz olduğu zaman bizim dayanışma içerisinde olduğumuz insanları göremiyoruz. Mesela din eğitimi 4 yaş grubuna kadar indirildi. Burada siyasi partileri yanımızda göremedik. Sadece CHP’yi değil, TKP’yi, TİP’i DEM Parti’yi, Sol Parti’yi de göremedik. Zaman zaman sosyalist kanattan arkadaşlar anlamsız çıkışları oluyor ‘hala işte dinle mi uğraşıyorsunuz?’ diye. Hakikaten Alevi, Alevi toplumunun mücadelesini ve Aleviliği bilse veya bilseler böyle bir cümle kurmazlar.”

Cebrail ARSLAN/MUĞLA

 

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak