Alevi Haber Ajansi

Vücudunun dörtte üçü yanan hasta mahpus, 10 yıldır tek kişilik hücrede tutuluyor- VİDEO

PİRHA – 653. F Oturması’nda vücudunun dörtte üçü yanmış olan ve 10 yıldır tek kişilik hücrede tutuklu olan hasta mahpus Zerdeşt Oduncu’nun serbest bırakılması istendi. Yapılan eylemde “Zerdeşt Oduncu, 10 yıldır tek kişilik hücrede tutulmakta, yetersiz tedavi, yetersiz beslenme ve yetersiz bakım nedeniyle sağlık durumu her geçen gün daha da ağırlaşmaktadır” denildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu’nun düzenlediği F oturumunun 653. haftasında hasta tutukluların durumu anlatılmaya devam edildi.

“Tedavi haktır engellenemez”, “Zerdeşt Oduncu serbest bırakılsın” pankartlarının açıldığı eylemde, Antalya S Tipi Ceza İnfaz Kurumu’nda tutuklu olan ve vücudunun dörtte üçü yanan hasta mahpus Zerdeşt Oduncu’nun sağlık durumu paylaşıldı.

“YETKİLİLERİN, İNSAN HAKLARINI SAVUNUR OLMASINI BEKLİYORUZ”

Açıklama öncesi konuşan İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu üyesi Hatice Onaran, hapishanelerde yaşanan hak ihlalleri başta olmak üzere, çığlıkları duyulmayan hasta mahpusların sesleri olmaya çalıştıklarını belirtti. Onaran, geçen hafta hapishanelerde hasta mahpuslarla ilgili yaşanan hak ihlallerini de sıralayarak “Geçtiğimiz hafta insan haklarının çöpe atıldığını gördük. Her kim olursa olsun herkesin adil ve hak ettiği şekilde yargılanmaya hakkı vardır. Tüm yetkililerin insan haklarını savunur olmasını bekliyoruz. Bu da çağrımızdır” dedi.

“ENFEKSİYON NEDENİYLE SAĞLIĞI DAHA DA BOZULDU”

Basın açıklamasını komisyon adına, Siyasetçi Musa Piroğlu okudu. Piroğlu, hasta mahpus Zerdeşt Oduncu’nun, uzun süreli açlık grevleri nedeniyle akciğerlerinde hasar oluştuğunu ve hala iyileşmediğine dikkat çekerek, “Tekirdağ F tipi Hapishanesindeki bir olayda vücudunun dörtte üçünde oluşan ağır yanık yaraları da halen iyileşmemiş, yakın zamanda gelişen enfeksiyon nedeniyle sağlığı daha da bozulmuştur” dedi.

10 YILDIR TEK KİŞİLİK HÜCREDE TUTULUYOR

Oduncu’nun yakınlarının anlatımlarını da paylaşan Piroğlu, şunları kaydetti:

“Rahatsızlıkları nedeniyle günlük yaşamını sürdürürken başkasının yardımına ihtiyaç duyar hale gelen Zerdeşt Oduncu, 10 yıldır tek kişilik hücrede tutulmakta, yetersiz tedavi, yetersiz beslenme ve yetersiz bakım nedeniyle sağlık durumu her geçen gün daha da ağırlaşmaktadır.

Komisyonumuza verdiği bilgide annesi de; “Yanık yaraları iyileşmedi, tam tedavi olmadığı için yaraları yeniden açıldı, hatta iltihap kaptı. Bu durum oğlum için ölümcül sonuçlara yol açabilir deniyor, ama tedavisi yapılmıyor. Bu bir işkence. Avukatlarının cezaevi idaresi ile yaptıkları görüşmeler de sonuç vermedi. Oğlumun yanındaki hücrelerde biri kalp hastası olan iki hasta tutuklu var ve hiçbirisi tedavi için doktora götürülmüyor. Cezaevi idaresinin tutumu nedeniyle yetersiz beslenme sorunu yaşanıyor. Ailesi olarak tedavisini yapsınlar yapmıyorlarsa, cezasını ertelesinler biz tedavisini yaptıralım” demiştir.”

Açıklama, “Hasta Mahpuslar Serbest Bırakılsın”, “Zerdeşt Oduncu Serbest Bırakılsın”, “Tedavi Haktır Engellenemez”, “Tecrit Öldürür Dayanışma Yaşatır” sloganlarıyla son buldu.

PİRHA/İSTANBUL

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak