Alevi Haber Ajansi

Mersin Barosu, bir ilke hazırlanıyor: 99 yıl sonra kadın başkan- VİDEO

PİRHA- Mersin Barosu Başkanlık seçiminde 3 erkek adaya karşı tek kadın aday olan Avukat Sebahat Gençtarih, seçildiği takdirde Mersin Barosu’nun ilk kadın başkanı olacak. Gençtarih, eşit ve kapsayıcı bir yönetim anlayışıyla yola çıktıklarını belirterek, “İşçi, genç, kadın avukatlar için, yeni bir yol, üçüncü bir yol çizmek için varız ve bunun için geliyoruz” dedi.

Avukatlık Kanunu’na göre iki yılda bir ekim ayında yapılan baro seçimleri için Mersin’de adaylar açıklandı. Çağdaş Hukukçular Derneği, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği ve Adalet İçin Hukukçular üyesi avukatların oluşturduğu seçim grubu Özgürlükçü Çağdaş Avukatlar’ın (ÖÇAV) baro başkan adayı Avukat Sebahat Gençtarih oldu. Yönetim kurulu, disiplin kurulu ve delege adaylarının yer aldığı listede kadın temsilinin fazla oluşu dikkat çekiyor.

3 erkek adaya karşı tek kadın aday olarak öne çıkan Gençtarih, 20 yıllık avukatlık mesleğinde çok sayıda kadın cinayeti, çocuk istismarı davalarını gönüllü olarak takip etmesiyle bilinen bir isim. İnsan Hakları Derneği, Mimoza Kadın Derneği, ÖHD ve ÇHD gibi kurumlarda da yer alan Gençtarih, değişimden ve kadından yana olan, tutarlı bir baro yönetimi için oylara talip.

BARONUN 100. YILI KADIN BAŞKANLA KUTLANACAK

1924 yılında kurulan Mersin Barosu’nun başkanlık koltuğuna 99 yıl boyunca hep erkekler oturdu. Sebahat Gençtarih, 13 Ekim’de yapılacak seçimi kazandığı takdirde Mersin Barosu’nun ilk kadın başkanı olacak ve baronun 100. yılı bir kadın başkanla taçlanacak.

Seçim çalışmalarıyla ilgili PİRHA’ya konuşan Sebahat Gençtarih, Mersin Barosu’nun hep erkekler tarafından yönetildiğine işaret ederek, “Bu yıl baromuzun 100’üncü yılındayız. Bu süre zarfında bırakın kadın başkanı, kadın aday bile neredeyse yok denecek kadar az. 100 yıllık tarihinde benimle birlikte yalnızca 3 kadın başkan adayı olmuş. Bu anlamda baromuzun aslında ne kadar eril olduğunu görmekteyiz. Buradan hareketle ÖÇAV olarak kadın adayla seçime girmeyi önemsedik. Kadının değdiği yer değişir, kadının renginin yansıdığı yerde eşitlik, insan onurunda yaraşır işler daha güzel bir şekilde yapılır. Hem kadınlardan hem de erkeklerden bu yönde oldukça olumlu dönüşler alıyoruz. Hepsi de kadın baro başkanı görmek istediklerini söylüyorlar” dedi.

ÜÇÜNCÜ YOL İÇİN ÖÇAV

Sebahat Gençtarih, “Sabah duruşmasına öğleden sonra girişimiz, verdiğimiz herhangi bir dilekçenin savcılık aşamasında cevapsız kalması, OHAL süreci sonrasında savcıların odasına giremeyişimiz, genç meslektaşlarımızın yaşadığı ekonomik sorunlar, baro aidatları, komisyonların yeterli düzeyde işlevsel olmayışları gibi sıkıntılarla karşı karşıyayız” diyerek avukatların birçok alanda yaşadığı sorunlara çözüm getirme iddiasında olduklarını belirtti.

Gençtarih, ÖÇAV olarak eşitlikçi ve meslek onuruna yaraşır bir anlayışı benimsediklerini ifade ederek, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Mesleği onurlu, etik, ahlaki, birbirimizin ayağını kaydırmadan, birbirimize destek olarak nasıl yapabilirizi göstermek adına adayız. Her türlü ayrımcılığa karşıyız. Hepimiz dil, din, cinsiyet ve tür olarak eşitiz. Her canlının hayat hakkı, savunma hakkı vardır. İşçi, genç, kadın avukatlar için, yeni bir yol, üçüncü bir yol çizmek için varız ve bunun için geliyoruz. Herkes için adalet, adalet için özgür savunma.”

Fatoş SARIKAYA/ MERSİN

İLGİLİ HABER:

Avukat Sebahat Gençtarih, Mersin Barosu başkanlığına adaylığını açıkladı

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak