Alevi Haber Ajansi

Yazar Ali Köylüce: Cemevi Başkanlığı’nın hazırladığı ansiklopedide temel amaç asimilasyon – VİDEO

PİRHA – Yazar Ali Köylüce, Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın ilahiyatçılara, İslamcı akademisyenlere hazırlattığı Alevi Bektaşi Ansiklopedisi’nin asimilasyona hizmet edeceğini, temel amacın asimilasyon olduğunu söyledi. Köylüce, Cemevi Başkanlığı ansiklopedisinin Avrupa’da Rıza Şehri Akademisi çerçevesinde başlatılan ansiklopedi çalışmasından sonra alel acele hazırlatılıp gündeme getirildiğini kaydetti. 

AKP-MHP hükümeti “Alevi Bektaşi Ansiklopedisi” adını verdiği çalışmasını sürdürüyor. Ansiklopediyi hazırlayan kadronun İslamcı akademisyenlerden/ilahiyatçılardan oluşması, Alevi inancı üzerindeki asimilasyon politikalarının bir parçası olarak değerlendiriliyor.

Avrupa Alevi hareketinin kuruluşunda bulunan ve başkanlık yapmış olan Yazar Ali Köylüce, Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın aralarında bir iki kendi belirledikleri Alevi olsa da ağırlıklı olarak İslamcı akademisyenlere ve ilahiyatçılara hazırlattığı Alevi Bektaşi Ansiklopedisi’ni PİRHA’ya değerlendirdi.

“YAZANLARIMIZ ÇOĞALDI, OKUYANLARIMIZ AZALDI”

Avrupa Alevi hareketinin kuruluşunda yönetim ve başkanlık yapmış olan Yazar Ali Köylüce, Alevi toplumunda kitap okuma sürecinin zayıfladığını söyleyerek “Yazanlarımız çoğaldı, okuyanlarımız azaldı. Tabi bu dezavantajlı bir dönem. Bundan 30 yıl önce yeni kurumlaşma döneminde yazan çok azdı, kitap neredeyse yok gibiydi. İğne ucuyla kazar gibi araştırmacı arkadaşlar, yazarlar bu eserlerin içeriklerini oluşturmaya çalışıp bölge alan incelemesi, arşiv incelemesi, pratik yaşamda dedelerle sözlü tanık incelemelerini bir araya getirdiler. Alevilik üzerinde çeşitli çevrelerin asimilasyon politikalarını da geriletecek bir içerik, çerçeve, taban oluştu. Ama ne yazık ki geldiğimiz o ilk sürecin açlığını hisseden okuyucu, bugün o düzeyde değil” dedi.

“İNANCIMIZI ONURLA TEMSİL EDECEK KONUMA GELMELİYİZ”

Ali Köylüce, Alevilerin henüz işinin bitmediğini de ifade ederek Alevi toplumuna şu önerilerde bulundu:

“O yüzden her Alevi canın sadece kendisi için de değil dışındaki topluma, topluluklara da bu inancı ve değerleri anlatıp aktarması için bunu bilmesi, öğrenmesi gerekir. Dolayısıyla bu eserleri, bu kitapları incelemeleri, okumaları hem kendi geleceklerini oluşturacak çocuklara hem de dışımızda bulunan Türkiye’deki egemen devlet inancı olan Diyanet inancına karşı da kendi inancımızı onurla temsil edecek bir konuma gelmemizde fayda var.”

“DEVLETİN ANSİKLOPEDİ PROJESİ BİZİM PROJEMİZDEN SONRA GÜNDEME GELDİ”

Ali Köylüce, devletin Alevi Ansiklopedisi projesine karşı Avrupa’da Rıza Şehri Akademisi çerçevesinde ansiklopedi çalışması başlattıklarını da dile getirerek Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın hazırlattığı ansiklopedi hakkında şu değerlendirmeyi yaptı:

“Şu an da yaklaşık 40 akademisyen o projenin içerisinde yer alıyor. Yani aslında devletin ansiklopedi projesi de bizim bu projemizin öğrenilmesinden sonra alel acele gündeme getirilip pratiğe geçirilen bir uygulama. Fakat hak yerini bulacak. Aleviler arasında henüz inançsal bazda da kimliksel bazda da hak mücadelesi somut bir duruma ulaşmış değil. Dolayısıyla orada yapılan hiçbir çalışma, direkt Alevi toplumunun hak ve menfaatlerini, hakikatini dile getirmiyor.

“ŞÜPHEYLE YAKLAŞACAĞIZ”

Eğer bir gün yasal ve anayasal durumda bu ülkenin eşit yurttaşları ve vatandaşları olarak devlet bütün inançlara eşit mesafede durur herkese hakkaniyetle yaklaşırsa bu konuda yapılacak çalışmalarda bizim de hakkımızı gözetleyeceğine inanırız. Ama halihazırda bu durum böyle yürümüyor. İsterse Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı adı altında olsun isterse Alevi ansiklopedisi çerçevesi içerisinde olsun yapılan her şeyde asimilasyonun temel amaç olduğu kaygısı Alevi toplumunda, Alevi kurumlarında, Alevi aydınlarında etkin ve hakimdir. Bu böyle sürdüğü sürece de biz buna şüpheyle yaklaşacağız.”

Devrim FINDIK-Eren GÜVEN/İSTANBUL

İLGİLİ HABERLER:

Engin: Cemevi Başkanlığı’nın hazırladığı ‘Alevi Ansiklopedisi’ni ciddiye almıyorum – VİDEO

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak