Alevi Haber Ajansi

Vartolular, Xizir Makamında buluşup lokmalarını paylaştılar-VİDEO

PİRHA – Varto’nun önemli kutsal mekanlarından birisi olan Xizir Makamı, tüm yaz boyunca Alevilerin ilgisini gördü. Hem gurbetçiler hem de yurtiçinden gelen yurttaşlar lokmalarını paylaşıp dileklerini dilediler. Vartolular Alevi inancına bağlılıklarını vurgulayarak, “Yolumuzu çok seviyoruz. Xizir’ı çok seviyoruz” dediler. 

Muş’un Varto ilçesi, ziyaretleri, inanç merkezleri ve türbeleriyle Alevi coğrafyasında öne çıkan adreslerden oldu. Kutsal görülen mekanlar yaz boyunca adeta ziyaretçilerle dolup taştı.

Havaların ısınmasıyla birlikte kentten Varto’ya gidenlerin yanı sıra yurtdışından da çok ciddi bir göç oluştu. Gurbette yaşayan tüm Vartoluların bir anlamda buluşma adresleri de kutsal olan ziyaretler oldu.

İlçedeki kutsal mekanlardan Xizir Makamı (Xizir Çeşmesi), hemen hemen her gün ziyaretçi akınına uğradı. Lokmalarını hazırlayan Vartolu Aleviler, Xizir Makamına niyaz olup lokmalarını paylaştı. Biz de Xizir makamına gelen yurttaşlardan duygu ve düşüncelerini almak adına mikrofon uzattık.

“PİRLERİMİZİ VE ZİYARET YERLERİMİZİ TANIMAK İSTİYORUZ”

Necla Yurdusev isimli yurttaş da lokmalarını pişirip erken saatte Xizir Makamına gelen yurttaşlardan birisiydi. Ziyaretlerin önemine değinen Yurdusev “Yolumuz ve erkanımızı takip etmek istiyoruz. Pirlerimizi ve ziyaret yerlerimizi tanımak istiyoruz. Ayrıca ana dilimiz çok önemlidir. Ziyaret yerlerine gelenlerin, dilimizi konuşmasını rica ediyorum. Biz ana dilimizle doğduk. Her tarafta bu dili konuşmak istiyoruz. Tabii eskisi gibi değil, çok şey değişti. Bazıları dilini konuşuyor, bazıları hiç konuşmuyor” dedi.

Mülkiye Koç adlı yurttaş ise dilek dilemek için geldiğini belirtti. Koç, “Kim onun mekanına gidiyorsa elinden tutsun, düşürmesin, yardım etsin. Benim bir duam var. Bizim oldukça eski bir evimiz var. Geçmişte içinde 40 gün cem ve cemaat olurmuş. Hızır herkese sahip çıkarmış. Bizim eve ‘Kaloğlu Mikail’in evi’ diyorlar. 7 kardeşlermiş. İçlerinde Mikail sefilmiş. Hızır’ın sureti bizim evde tezahür etmiş. Ya Hızır, sen herkesin muradını yerine getiresin. Benim tek muradım var, o evi restore etmek istiyorum. Xizir elimizden tutarsa o evi yeniden inşa etmek, bir yuvaya dönüştürmek istiyoruz. Hızır yeniden o eve uğramalıdır” diye belirtti.

“BU YOLDAN AYRILMAYACAĞIZ”

Gülşah Fırat da başka bir ilden yaz tatili için Varto’ya gelenlerden biri. Ziyaret yerlerinin aynı zamanda buluşma noktaları olduğunu söyleyen Fırat “Kişi nereye giderse gitsin vatanını özlüyor, her daim vatan burnunda tütüyor. Evet biz son yıllarda faklı kentlere dağıldık. İstedik ki bir araya gelelim, gelenek ve göreneklerimizi devam ettirelim. Özellikle doğamız çok önemli. Çocuklarımıza temiz bir doğa bırakmalıyız” diye konuştu.

Rojin Güzelçay ise Xizir Mekanında yapılan ibadetlerin güzelliğine değinerek “Gençler pek gelmiyor. Daha çok yaşlılar mevcut. Zaten biz yılda bir-iki kez Xizir’ın mekanına geliyoruz. Hızır’dan tek dileğim aile ve toplumumuzun mutluluğudur. Bu kültür ve geleneğin mutlaka devam etmesi gerekiyor. Çocuklarımın da bu mekâna gelmesini ve gelenekleri görmesini temenni ediyorum” dedi.

Elem Şahbanu Soylu adlı yurttaş da “İbadetlerimiz devam etsin. Bu geleneklerimizden mahrum kalmayalım. Bu Yol (Alevi inancı) güzel bir Yoldur. Biz bu Yoldan ayrılmayacağız. Yolumuzu çok seviyoruz. Xizir’ı çok seviyoruz” diyerek duygularını paylaştı.

Berfin Doğan ise “Xizir’dan bir meslek sahibi olmayı diliyorum. Xizir’ın yardımıyla sınavlarımı başarıyla geçmek istiyorum. Ailemiz, çevremiz ve dostlarımız mutlu olsun” temennisinde bulundu.

PİRHA/VARTO

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak