Alevi Haber Ajansi

Uçan Süpürge’den Narin uyarısı: Doğru tepki vermek önemli, fotoğrafını paylaşmayalım!

PİRHA- Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği, 8 yaşındaki Narin Güran’ın öldürülmesinin ardından kamuoyundaki tepkilerin yarattığı hak ihlallerine dikkat çekerek, “Çocukların ülkenin herhangi bir coğrafyasına, herhangi bir sebeple benzer hak ihlallerine maruz kalabildiğini unutmadan, olayın gerçekleştiği yer ve kültürle ilgili düşmanlaştırıcı, ayrıştırıcı ifadelere paylaşımlarımızda yer vermeyelim” çağrısında bulundu.

Diyarbakır Bağlar’a bağlı kırsal Tavşantepe mahallesinde 21 Ağustos’ta kaybolan ve cansız bedeni 19 gün sonra dere kenarında bulunan 8 yaşındaki Narin Güran’ın öldürülmesi kamuoyunda büyük bir tepkiye neden oldu.

Bu süreçte yaratılan bilgi kirliliği ve halkın tepkisini dile getirme biçimi birçok açıdan hak ihlallerini tartışmaya açtı.

Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği, bu konuda yaptığı bir yazılı açıklamayla bu gibi süreçlerde doğru söylem kurma adına yol gösterdi.

Çocuk cinayetleri vakalarında doğru tepki vermenin önemli olduğunu vurgulayan dernek şu açıklamalara yer verdi:

“Çocuklara ve kadınlara karşı suçların sadece adli vaka olarak görülmemesini, çocuk istismarı, ailede çocuk güvenliği vb. bağlamlarda çok yönlü araştırılmasını istiyor, çocuk cinayetlerinin önlenmesi için caydırıcı cezaların uygulanmasını bekliyoruz.

Narin Güran’ın ardından öfke ve üzüntü bildiren mesajlar toplumsal hassasiyetin yansımasıdır ve tepki vermek insanidir. Fakat bunlara dikkat edelim;

-Fotoğrafını paylaşmayalım.

-Nasıl, nerede, hangi koşullarda bulunduğunu anlatan bilgiler şiddet pornografisidir, yazmayalım.

-Ebeveyn/ aileyle ilgili doğruluğu kanıtlanmamış bilgileri yaygınlaştırmayalım, bilgi kirliliğinin parçası olmayalım.

-Fail veya failler hakkında ölüm cezası verilmesi gerektiğini söylemeyelim; hukukun uygulanması ve adaletli kararlar verilmesi yönünde baskı gücü oluşturmak üzere hak savunuculuğu yapalım.

-Sosyal medya araçlarını kullanan çocukların ve gençlerin bu gibi mesajlardan etkilenebileceğini unutmayalım.

-Narin Güran vakası kadın cinayetidir; gücün en güçsüz görülen kişiye yöneltilmesidir. Kız çocuklarının ve kadınların şiddet ile istismara karşı korunması için ‘gerçek’ politikalar geliştirilmesini yüksek sesle dile getirmekten korkmayalım, vazgeçmeyelim.

-Çocukların ülkenin herhangi bir coğrafyasında herhangi bir sebeple benzer hak ihlallerine maruz kalabildiğini unutmadan, olayın gerçekleştiği yer ve kültürle ilgili düşmanlaştırıcı, ayrıştırıcı ifadelere paylaşımlarımızda yer vermeyelim.”

PİRHA/İSTANBUL

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak