Alevi Haber Ajansi

‘Cemevi Başkanlığı arsızlığını arttırdı ancak etkinliklerin bize ait olduğunu anladılar’

PİRHA – Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri 18 Ağustos akşamı sona erdi. Hacıbektaş’ta yaşananları PİRHA’ya değerlendiren Türkiye Alevi Federasyonu Başkanı Zeynel Abidin Koç, Cemevi Başkanlığını eleştirerek, “Anma etkinliğinin bize/Alevilere ait olduğunu anladılar. Biz her alanda vardık ama Cemevi Başkanlığı etkinliklerini ve dergaha ziyaretini gerçekleştiremedi” dedi. Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Seher Şengünlü Yılmaz da Cemevi Başkanlığı’na karşı yapılan eylemlerin başarıya ulaştığını, başkanlığın programlarının sekteye uğradığını söyledi. Yılmaz ayrıca Eylül ayında Kültür Bakanı ile bir görüşme yapacaklarını da belirtti. 

61. Ulusal 35. Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri, tüm yılların en kitlesel katılımıyla gerçekleşti. Özellikle Abdal yurttaşların yoğun ilgi gösterdiği anma etkinliklerine yurdun dört bir yanından ilgi söz konusuydu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesindeki Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın mevcut süreçteki tutumu tepkiyle karşılandı. Alevi kurumları ile Hacıbektaş Belediyesi’ni görmezden gelip kendi programını dayatan Cemevi Başkanlığı’na karşı yapılan eylemler kitlesel tepkiye dönüştü.

Alevi kurumları, iktidara “Samimiyseniz eğer dergahlarımızı bize teslim edin” diyerek hem Hacı Bektaş Veli Türbesi önünde oturma eylemi hem de ilçede büyük katılımlı yürüyüş düzenledi.

“CEMEVİ BAŞKANLIĞI PROGRAMLARINI GERÇEKLEŞTİREMEDİ”

Alevi kurum temsilcileri, 3 gün süren anma törenlerine dair görüşlerini PİRHA’ya anlattı.

Türkiye Alevi Federasyonu Genel Başkanı Zeynel Abidin Koç “Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı bu sene arsızlığını arttırdı” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Cemevi Başkanlığı, Alevi örgütlerinin dışında kendi kurdurmuş olduğu bir iki dernek ve Alevi Vakıflar Federasyonu ile ortak bir çalışma yürüttü. Oraya getirilen insanlar, bir tür ziyarete geldiklerini ifade ettiler. İnsanlar oraya gelince gerçekleri de gördü. İnsanların boyunlarında ziyaretçi kartı vardı. Bu insanları 5 yıldızlı otellerde ağırlayıp 900 lira da ceplerine yemek parası vererek Hacı Bektaş’a getirmişler.

Hacı Bektaş’ta 2 konferans 1 açılış toplantısı yaptılar. Getirdikleri insanları da kontrol altında tutabilmek için her otobüsün başına 3 görevli vermişler. Kendi açıklamış oldukları programda mesela resim sergileri de vardı ancak onları gerçekleştiremediler. Dergah ziyareti de programda vardı ancak tüm Alevi kurumlarının yöneticileri, oturma eylemi yaptıkları için bu ziyareti de gerçekleştiremediler. Ancak biz her alanda vardık.”

“ETKİNLİKLERİN BİZE AİT OLDUĞUNU ANLADILAR”

Zeynel Abidin Koç, Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın kapatılması için mücadele yürüteceklerini vurgulayarak şöyle devam etti:

“Kültür Bakanlığı, Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın kendilerine söylendiği gibi doğru işler yapmadığını gözleriyle bilhassa orada görmüş oldu. Çünkü aralarında da ‘Ben daha iyi çalışıyorum, Aleviler ile görüşüyorum, Alevileri temsil ediyorum’ gibi çekişme olduğu orada gözlendi. Ama şunu net söyleyebilirim ki hem Cemevi Başkanlığı hem Kültür Bakanlığı ve mevcut iktidar, bir kere daha anladı ki Hacıbektaş ilçesinde yapılan bu etkinlikler sadece ve sadece belediye ve Alevi kurumlarının yapacağı bir etkinlik.

“MUHALEFET PARTİLERİ ALEVİ ÖRGÜTLERİNİN ELİNİ GÜÇLENDİRDİ” 

Anma programının 2. gününde CHP, DEM Parti, TİP genel başkanları, Alevi hak mücadelesinde ellerinden geleni yapacaklarını, Alevi örgütlerinden gelen taleplerin karşılanması için sonuna kadar mücadele edeceklerini, iktidar olunması durumunda da Alevi örgütlerinin talep ve isteklerini karşılayacaklarını bilakis kendileri ifade etti. Yani Türkiye’deki tüm muhalefet partileri ilk defa orada konuştu. Önceden sadece CHP genel başkanı konuşuyordu ancak son programda herkes konuştu. Bu da Alevi örgütlerinin elini güçlendirdi. Bu görüntü bize daha iyi mücadele vermemiz, daha ciddi anlamda bu işe sahip çıkmamız gerektiğini anlattı.

Gelecek yıl için sadece ve sadece Hacıbektaş Belediyesi’nin önderliğinde gerçek anlamda Uluslararası bir düzeye çekmek için biz Alevi örgütleri olarak elimizden geleni yapacağız. Seneye çok daha farklı bir etkinlik olması için de elimizden gelen mücadeleyi göstereceğiz. Gelecek sene bizim inancımız odur ki hem mücadelemizde hem de o zamana kadar siyaseti geliştirerek Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın kapatılması için elimizden gelen mücadeleyi sürdüreceğiz. Ama kapanmaması durumunda da her türlü baskıyı da yapacağız.”

“DERGAH ZİYARETİNİ DAHİ GERÇEKLEŞTİREMEDİLER”

Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Seher Şengünlü Yılmaz da Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’na karşı yapılan eylemlerin başarıya ulaştığını söyledi. Şengünlü Yılmaz, Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın programlarının sekteye uğratıldığının altını çizerek şu değerlendirmeyi yaptı:

“Bizlerin orada olmasından kaynaklı dergah ziyaretini gerçekleştiremediler. Uzunca bir süre bekledikten sonra ‘Dergaha arkadan mı girsek, yoksa ön kapıyı mı kullansak’ gibi çabaların sonunda da bakan beyin, bizlerle görüşme talebinin olması gibi gelişmelerin bir kazanım olduğunu düşünüyorum.

“MİSAFİR KARTIYLA GELENLER İÇİN CİDDİ BİR ÇALIŞMA YAPTIK”

Oraya misafir kartıyla gelenler için ciddi bir çalışma yaptık. Hacıbektaş’a gelenlerin birçoğu aslında durumun farkında değildi ama bizleri dinledikten ve eylemleri gördükten sonra meselenin ne olduğunu anladılar. Sonuçta siz bir kişiyi ikna ederseniz, o kişi gider köyünde 10 kişiyi ikna edebilir. Dolayısıyla eylemlerimizin kitlesel bir karşılık gördüğünü düşünüyorum. Ama bizlerin, yine de köy köy, kent kent gezip gerçekleri anlatmamız lazım. Hacı Bektaş Veli anmalarını çok önemsemiştik. Alevi kurum başkanları ile de görüşmelerimiz oldu. Özellikle şu yaz ayları geçtikten sonra tekrar bütün köyleri gezerek bu durumu anlatmaya devam edeceğiz.

Önümüzdeki seneye dair, bakan beyle yaptığımız görüşmede ne istediğimizi söyledik. ‘Anmalara müdahale etmeyin. İçerik sizin işiniz değil’ dedik. ‘Bu anmaları yıllardır Alevi kurumları, Hacıbektaş Belediyesi yapıyor, dolayısıyla buraya ne siyaset bulaştırın ne de gelip programlara müdahale edin. Protokol olarak gelmek istiyorsanız buyurun gelin. Daha önceden de cumhurbaşkanı, başbakan, bakanlar misafirimiz olarak geldiler, sizi de misafir ederiz ama Alevilerin ne yapması gerektiğini öğretmeye çalışmayın, bizi tanımlamayın, bize bir çerçeve çizmeyin’ dedik.

KÜLTÜR BAKANI, ALEVİ ÖRGÜTLERİNİN BAŞKANALRIYLA GÖRÜŞECEK

Bakan bey de önümüzdeki sene için ‘bir araya gelelim, konuşalım’ dedi. Sanıyorum Eylül 2024’ün ilk haftası için bir randevu verecek ve Alevi kurumları olarak gidip görüşeceğiz.

Bakan bey ile görüşmemizde şunu da ifade ettik: Siz devletsiniz. Sizin göreviniz buradaki lojistiği çözmek. Konargöçer vatandaşlarımız burada perişan haldeler. Bu insanlara bir alan açın, onların insani tüm giderlerine karşılayın. Hacı Bektaş Veli Anma Törenlerinde ne yapılacağı sizi neden ilgilendirir? dedik.”

Eren GÜVEN/İSTANBUL

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak