Alevi Haber Ajansi

1. Maraş festivali bünyesinde Dem-i Muhabbet gerçekleşti-VİDEO

PİRHA- 1.Maraş Festivali’nin ilk gününde Dünden Bugüne Maraş panelinin ardından Dem-i  Muhabbet gerçekleşti.

Muhabbete Şükrü Yıldız, Ali Sizer, Ulaş Özdemir, Cemo Doğan , Zeynep Enhas katıldı.

Şükrü yıldız Maraş Kurmancisinin şairin ve şiirin lehçesi olduğunu söyledi, “ Bir çok sanatçı o yörenin eserlerini okudu, ama hiçbir sanatçı bizim ağzımızla okumadı. Maraşın kurmancisi aleviliğin Kurmancisidir. Onu önemsemezsiniz Aleviliğini kabul etmezsiniz” dedi.

Ali Sizer ise , “Bizim yolumuzun çırası Kızılbaşlık yolunun çırasıdır. Dem muhabbetlerimizde sabit bir mekanımız yoktur, cem tutacağımız her yer bizim için mekandır, kızılbaşlık hakkın dilidir” diye konuştu.

Ulaş Özdemir ise , “Kültürümüzü aşığın ozanın elden ele dilden dile getirdiği bir coğrafyadan geliyoruz. Bunu da aşıklar sadıklar bugüne taşıdılar. Hepimiz bu hakikat yolunda birer yolcuyuz. Ne mutlu bu aşkı taşıyabilene” ifadelerini kullandı.

Cemo Doğan da yaptığı konuşmada Maraşlıların böyle bir konseptle bir araya gelmelerinin önemine dikkat çekti. “Hayallerimiz deprem vesilesiyle sekteye uğradı. Bu anlamda kurumlarımıza önemli görevler düşüyor. Maraşlılar kendi bölgelerine duyarlılıkla önemli bir rol oynayabilirler. Depremden dolayı coğrafyamızın büyük bir ilgiye ihtiyacı var” dedi.

Zeynep Enhas eski dönemlerde yapılan Dem-i Muhabbetlere işaret etti, “Dem i muhabbetleri babamdan aldığım feyzle biliyoruz. Her zaman muhabbetler pir ocağında, köy evlerinde yapılırdı. Pir ile talibin bir araya gelmesiyle gerçekleştirilirdi. Gençlerimiz maalesef bu kültürü bilmiyor” diye konuştu.

Konuşmaların ardından deyişler söylendi, semaha duruldu.

PİRHA/ALMANYA

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak