Alevi Haber Ajansi

Saz ustası Naci Coşkun: Bağlama yapmak derya gibi, içinde kayboluyorsun – VİDEO

PİRHA-Dersimli saz ustası Naci Coşkun 30 yıldır saz üretimi yapıyor. Coşkun, iyi bağlama yapan ustaların sazlarını gördükçe kendisini geliştirdiğini belirterek, “Bağlama yapmanın sonu yok, bir derya gibi içinde kaybolup gidiyorsun” diye ifade etti.

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte el emeğinin yoğun olduğu birçok meslek de tarihe karıştı. Makine çağına geçişle birlikte eskiden binbir emekle yapılan bağlamalar şimdi el değmeden bir günde yapılabiliyor. Bu da saz ustalarına olan gereksinimi azaltıyor.

57 yaşındaki Naci Coşkun, 30 yıldır saz üretimi yapıyor. Coşkun, Elazığ’da 1997 yılında açtığı bağlama atölyesinde saz yapmanın yanı sıra öğrencilerine bağlama, gitar ve keman dersleri de veriyor.

“BAĞLAMA YAPMAK DERYA GİBİ”

İyi bağlama yapan ustaların sazlarını gördükçe kendisini geliştirdiğini belirten Naci Coşkun, “Saz yapma konusunda çıraklık görmedim ama kendim araştırdım, bu işi de sevdiğim için erken öğrendim. Yapılan enstrümanlar memnun etmeyebiliyor. Bu işin sonu yok, bir derya gibi içinde kaybolup gidiyorsun. Enstrüman da yaptığımız için ders verdiğim öğrenciler daha şanslı. Bağlamanın nasıl yapıldığını ve işin göründüğü kadar basit olmadığını görüyorlar” dedi.

“İYİ BAĞLAMA YAPMAK İÇİN UYGUN AĞACI BULMAK LAZIM”

Bağlamanın yapılma aşamalarını anlatan Coşkun, konuşmasının devamında şunları dile getirdi:

“Bağlama yapmak için önce uygun ağaç bulunuyor ve ardından keserlerle oyup, kurutmaya bırakıyoruz. Sap için akgürgen, kabak, ladin kullanılabiliyor. Sonrasında ustalığını kullanıp bağlama yapıyorsun. Bağlama yapmak için sert, yoğunluğu yüksek ağaçlar kullanıyoruz. Bağlama yapacağım ağacın elle oyulmasını tercih ederim çünkü el emeği olduğu için bana daha doğru geliyor. Bağlama yapmak için dut ağacı daha uygun. Dut ağacı kullanırken de ömrünü tamamlamış ağaç kullanılmalı, her dut ağacı olmaz. Karadeniz’deki dut ağaçlarını pek kullanmıyorum çünkü 10 yılda yoğun yağış nedeniyle erken büyüyor ve sert bir ağaç oluyor o yüzden de iyi ses alamıyorsun. Karasal iklimin olduğu yerlerde dut ağaçları yavaş büyüdüğü için bağlama yapımına daha uygun.”

Cihan BERK/ELAZIĞ

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak