Alevi Haber Ajansi

Kazancı Yokuşu’nda 12 Eylül açıklaması: Darbenin kurumları ayakta!- VİDEO

PİRHA – 78’liler Girişimi, 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi’nin yıl dönümü dolayısıyla Taksim’de bulunan Kazancı Yokuşu’nda basın açıklaması yaptı. Yapılan açıklamada 12 Eylül darbe anayasasının ve Siyasi Partiler Yasası’nın, seçim barajı, YÖK, RTÜK, sendika yasaları ile sürdüğü belirtildi.

12 Eylül Askeri Derbesi’nin üzerinden 43 yıl geçti. Birçok kentte darbenin yıl dönümünde açıklamalar yapıldı.

78’liler Girişimi de, 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi’nin yıl dönümü dolayısıyla Taksim’de bulunan Kazancı Yokuşu’nda birçok kurumun katılımıyla basın açıklaması yaptı.

“Tekli rejimle katlanarak süren 12 Eylül’le yüzleşmek” pankartı ile “12 Eylül karanlığı sürüyor, mücadelemizle yıkacağız” ve “Darbe Anayasası tüm kurumlarıyla kaldırılsın” dövizlerinin taşındığı açıklamaya birçok siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı. Açıklamayı 78’liler Girişimi’nden İsmet Evren okudu. Açıklamada 12 Eylül darbesinin üzerinden 43 yıl geçtiği ancak 12 Eylül darbe rejiminin temel unsurlarıyla katlanarak sürdüğüne yer verildi. 12 Eylül Darbe Anayasası’nın ve Siyasi Partiler Yasası’nın, seçim barajı, YÖK, RTÜK, sendika yasaları ile sürdüğü belirtildi.

“BARIŞ KENDİNİ DAYATIYOR”

Evren, barışın sonuç olarak kendinin dayattığını söyleyerek şunları ifade etti:
“Türkiye, 1974-80’li yıllarda yaşanan ve sağıyla soluyla iç savaşa varan çatışmalarda hayatını kaybeden 5 bin gencin hesabını vermeden, toplumun üzerinden silindir gibi geçen kanlı 12 Eylül Darbesi’yle karşılaştı. Türkiye 12 Eylül Darbesi’yle de hesaplaşmadan, 40 yıldır süren ve 40 bin insanımızın ölümüne yol açan çok daha kanlı savaşa ve çatışma ortamına girdi. Gelinen noktada savaş ve çatışma ortamı toplumsal ayrıştırma, yoksullukla terbiye etme, kaygı ve korku iklimi eşliğinde, iktidarı sürdürme ve siyaset yapma biçimi olarak sürdürülüyor.”

“DEMOKRATİK CUMHURİYET’TE YAŞAMAK İSTİYORUZ”

Evren, vazgeçilmez taleplerimiz diyerek şunları sıraladı:
“12 Eylül Darbesi’nden bu yana hükümetlerin değişmesiyle birlikte kısmi değiştirmelerle sürdürülen 1980 Darbe Anayasası’nın kaldırılarak; demokratik, özgürlükçü, eşitlikçi ve sosyal bir anayasanın toplumsal bir mutabakat ile yapılmasını talep ediyoruz!
Diyarbakır 5 Nolu Askeri Cezaevi’nin her karesinde yaşanan gerçekliğe bağlı kalarak, büyük insanlık ve ülke için ‘İnsan Hakları Müzesi’ne dönüştürülmesini talep ediyoruz!
Toplumsal barışın, adaletin, kolektif ve bireysel hak ve özgürlüklerin sağlandığı, baskının ve şiddetin değil özgürlüğün ve eşitliğin olduğu Demokratik Cumhuriyet’te yaşamak istiyoruz!”

PİRHA/İSTANBUL

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak