Alevi Haber Ajansi

Eğitim-Sen’den Boğaziçi Üniversitesi kreşinde din eğitimine tepki

PİRHA-Eğitim-Sen İstanbul Üniversiteler Şubesi, Boğaziçi Üniversitesi okul öncesi eğitim birimindeki değişikliklere ilişkin açıklamada bulundu. Eğitim-Sen açıklamasında çocuklara “değerler eğitimi” adı altında din eğitimi verileceğini belirtildi.

Kayyum rektörlerin atanmasından itibaren birçok değişim geçiren Boğaziçi Üniversitesi’nde bir değişiklik de okul öncesi eğitim biriminde oldu.

Eğitim-Sen İstanbul 6 Nolu Üniversiteler Şubesi’nin yaptığı açıklamaya göre, Boğaziçi Üniversitesi’nin kreşinde 4-5 yaşındaki çocuklara tek tip üniforma zorunluluğu ve “değerler eğitimi” adı altında din eğitimi getirildi.

“İNANCA YÖNELİK HER TÜRLÜ DAYATMA AYRIŞMALARA NEDEN OLMAKTA”

Eğitim-Sen’in açıklamasında inanca yönelik dayatmaların olumsuz etkilerine vurgu yapılarak, şunlar aktarıldı:

“Çocuk gelişimine ilişkin bilimsel alan yazın ve ilgili insan hakları ile çocuk hakları norm ve standartları temel alındığında, okul öncesinde din eğitiminin ve/ya dini referanslar içeren ahlak eğitimi ile değerler eğitiminin birçok açıdan sorunlara yol açacağı açıktır. (Bknz. Çocuk Haklarına Sözleşmesi 12. 14 ve 36. maddeleri ile Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 24. Maddesi ile çelişmektedir.) İnanca yönelik her türlü dayatma geçmişte olduğu gibi başka toplumsal gerilimlere ve ayrışmalara neden olmakta ve bir arada yaşama kültürünü olumsuz etkilemektedir.”

“KAMU KURUMLARININ KİŞİSEL İNANÇ ALANINA GİRMESİ DOĞRU DEĞİL”

Eğitim-Sen, inanç temelli eğitimin karşısında çocuğun yüksek yararının gözetilmesi gerektiğini vurgularken, “Laik bir ülkede kamu kurumlarının din dersi uygulamalarıyla bireylerin kişisel inanç alanına girmesi doğru değildir” dedi.

Açıklamada şu sözler yer aldı:

“Anayasamızda devletin nitelikleri demokratik, laik ve sosyal devlet olarak tanımlanmış olup, ‘Ailenin korunması ve çocuk hakları” başlıklı 41. Maddesinde’ devletin çocukların korunması için gerekli tedbirleri alacağı’ ve ‘her çocuğun korunma ve bakımdan yararlanma hakkı olduğu’ ifade edilmiştir. Görüldüğü üzere gerek Anayasanın 90. Maddesi uyarınca bağlayıcı hükümde olan BM Çocuk Hakları Sözleşmesi gerek Anayasa açısından ‘çocuk bakımı ve korunması hizmetlerinin devlet tarafından nitelikli bir şekilde sağlanması’ hakkı güvence altında alınmıştır.
Boğaziçi Üniversitesi yönetimini, çocukların ve ilgili kamu personelinin haklarına aykırı uygulamalara son vermeye, kreş ve diğer sosyal haklar konusunda ilgili tarafların görüş ve önerileri ile hukuki ve bilimsel ilkeler çerçevesinde hareket etmeye davet ediyoruz.”

(HABER MERKEZİ)

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak