Büyük bir yıkımın yaşandığı Şırnak’ta evsiz kalan yurttaşlar, topraklarını terk etmemek için yeniden köylerine döndü. 24 yıl önce göç etmek zorunda kaldıkları köylerine geri dönen yurttaşlar, yaşamlarını yeniden kuruyor.
DİHABER’den Nedim Oruç’un haberine göre, büyük bir yıkımın yaşandığı Şırnak’ta evsiz kalan yurttaşlar, topraklarını terk etmemek için yeniden köylerine döndü. 24 yıl önce göç etmek zorunda kaldıkları Bilmad köyüne geri dönen yurttaşlar, yaşamlarını yeniden kuruyor.
Şırnak’ta ilan edilen yasak ile birlikte evlerini terk etmek zorunda kalan yurttaşlar, bu süreçte kentin etrafında bulunan dağlara çadır ve barakalar kurarak yaşadı. Yasağın kalkmasının ardından kentlerine geri dönen yurttaşlar evleri yerine moloz yığınları ile karşılaştı. Kiralık ev bulabilen yurttaşlar kentte kalırken bulamayanlar ise başka ilçeler ve köylerine geri döndü. Yurttaşların döndüğü yerlerden biri de 1993 yılında boşaltılan Bilmad köyü.
1990’lı yıllarda 30 kadar ailenin bulunduğu Bilmad köyünde, yaşayanların büyük bölümü Şırnak’ın Bahçelievler Mahallesine göç etmişti. Yurttaşlar kentlerinin yıkılmasının ardından yönlerini yeniden köylerine doğru çevirdiler. Yasak döneminin ilk aylarında da köylerinde kalan yurttaşlar köyün şehirle birlikte bombalanmasıyla buradan göç ettiler yasak kalkıncaya kadar Avgamasiya köyüne yerleşip geri köylerine döndü.
KENT YIKILINCA KÖYE DÖNDÜLER
Yasağın kalkmasının ardından köylerindeki evlerini yeniden inşa etme kararı aldı. Bunun üzerine köylüler kendi imkanları ve gelen yardımlarla birlikte köylerindeki evlerini yeniden inşa etmeye başladılar.
SU ELEKTRİK YOK AMA YAŞAM MÜCADELESİ VAR
Şu ana kadar köyde 15 ev yapılırken 200 yurttaş köyde yerleşmeye başladı. Köyde hala ev yapımı devam ederken, bazı aileler ise, kış şartlarından kaynaklı evlerinin yapımını bahar ayına erteledi. Kente 7 kilometre uzak olan köy yolu da kış şartlarında sık sık kapanıyor. Yıllardır kullanılmadığı için su şebekesi olmayan köyde yurttaşlar kendi imkanları ile su sorununu çözüyor.
Köyde elektik olmasına rağmen de yurttaşlar, köyde yaşamlarına devam ediyor. Yurttaşlar güneş enerjisi ile telefon, ışıldak gibi eşyalarını şarj ediyor.
GEÇİMLERİNİ TARIM VE HAYVANCILIKLA SAĞLIYORLAR
Köylüler geçimlerini sağlayabilmek için hayvan bakmaya başladı. Hemen hemen tüm aileler, geçimlerini sağlamak için keçi, koyun, tavuk, hindi gibi hayvanlara bakıyor. Köylüler, her ne kadar uzu yıllardır bahçelerini ekmeseler de bu yıl tarlalarını ekerek kazanç elde etmeyi planlıyorlar.
24 YIL SONRA KÖYE DÖNÜŞ
24 yıl sonra köyüne dönen 74 yaşındaki Xalid Sipki’nin, 7 çocuğundan 3’ü Şırnak, 1’i Silopi, 1’i Avgamasya, 2’si de Bilmad köyünde yaşamaya başlamış. Xalid amca, evinin yapımı tamamlanmasa da tamamen köye geri dönüş yapmamış. Zaman zaman köye gelerek hem evinin yapımına bakıyor hem de çocuklarını ziyaret ediyor.
Behiye Sipli isimli anne de yıllardır, hayvanlarına bakmak için köyün yolunu sadece yazları tutsa da şimdi kentteki evinin yıkılması üzerine tamamıyla köye yerleşmiş.
Behiye anne, kentteki diğer yurttaşlar gibi 4 kez göç etmek zorunda kalmış. Eskiden köyde yaşadıklarını anlatan Behiye anne, “O zaman çocuklarımız yoktu. 7 yıl önce dönem dönem de köye geri gelip hayvanlarımıza bakıyorduk. Yasaklarda ilk olarak buraya taşındık ardından ise, buranın bombalanması ile Konutlar bölgesine göç etmek zorunda kaldık. Sonra yeniden köye döndük ve şuan oturduğumuz evi yaptık. Şimdi biz hayvan yetiştiriciliği ile geçimimizi sağlıyoruz. Şimdi elektriğimiz yok. Suyu biz çevreden demir borular aracılığı ile temin ediyoruz” dedi.
EVLERİ KOLEKTİF BİR ŞEKİLDE İNŞA EDİYORLAR
Mehmet Nuri Çapar isimli amca ise,yasak kalktıktan sonra eşi ile birlikte köye yerleşmiş. İlk olarak kalabilecekleri bir yer inşa eden Mehmet amca, şimdi de yemek yapabilecekleri bir mutfak inşa ediyor. Bu yapıyı da kolektif bir şekilde köylülerle inşa ediyor. Mehmet amca sadece bu yapıyı değil tüm evleri hep birlikte yardımlaşarak inşa ettiklerini dile getirdi.
Yoruma kapalı.