Alevi Haber Ajansi

Gazeteci Hayri Demir, haberleri nedeniyle yargılanıyor, karar duruşması 4 Ekim’de- VİDEO

PİRHA – DİSK Basın İş, Gazeteci Hayri Demir’in 4 Ekim’de görülecek karar duruşması öncesinde açıklama yaparak dayanışma çağrısında bulundu. Basın İş Genel Sekreteri Özge Yurttaş, yaptığı açıklamada “Tartışmalı bir şekilde elde edilen Hayri arkadaşımıza ait çalışmalar üzerinden akıl dışı suçlamalarla bir dava süreci yürütüldü” dedi.

Gazeteci Hayri Demir hakkında, Suriye’de yaptığı haberler gerekçe gösterilerek, ‘basın yoluyla örgüt propagandası’ ve ‘örgüt üyeliği’ iddiasıyla 32 yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın karar duruşması 4 Ekim’de yapılacak. Ankara 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek davaya ilişkin Ankara Disk Basın-İş Temsilciliği’nde açıklama yapıldı.

Basın İş Genel Sekreteri Özge Yurttaş, Basın İş Bölge Temsilcisi Turgut Dedeoğlu ve Gazeteci Hayri Demir’in katıldığı basın açıklamasına çok sayıda gazeteci de destek verdi.

“AKIL DIŞI SUÇLAMALARLA BİR DAVA SÜRECİ YÜRÜTÜLDÜ”

Basın İş adına açıklama yapan Özge Yurttaş, siyasal iktidarın, gazetecilik mesleği üzerindeki baskılarına dikkat çekti. Yurttaş, “Biz her ne kadar ‘gazetecilik suç değildir’ desek de polisler, gözaltına alınan gazetecilerin kameralarını suç aleti olarak teşhir ediyorlar” diyerek şu açıklamayı yaptı:

“Savcılar ise yapılan haberleri suç sayıyor, mahkemeler yargılıyor ve mahkum ediyor. İktidar sadece kendi cenahında üzerine düşeni yapsınlar istiyor. Hayri Demir bir gazeteci olarak nerede haber varsa orada çalışıyor. Engellemelere, gözaltılara ve hakkında açılan davalara rağmen halkın haber alma hakkına erişebilmesi için haber vermeye uğraşıyor. Hepimizin de bildiği gibi son derece tartışmalı bir şekilde elde edilen Hayri arkadaşımıza ait çalışmalar üzerinden aslında akıl dışı suçlamalarla bir dava süreci yürütüldü. Meslektaşımız, Suriye’de yaptığı haberler nedeniyle ‘basın yoluyla örgüt propagandası’ ve’ örgüt üyeliği’ iddiasıyla 32 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor.”

“DİLERİZ BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜN YAŞATILDIĞI BİR KARAR ÇIKAR”

Özge Yurttaş, “Gazetecilik suç değildir. Her ne kadar suç gibi gösterilmeye çalışsalar da zaman bizi haklı çıkaracak” diyerek Hayri Demir ile dayanışmak için şunları söyledi:

“Bu ülkede gazeteciler çok bedel ödedi, ödemeye de devam ediyor. Biliyoruz ki tek başına gazetecilerin mücadelesiyle değil, haber alma hakkına sahip çıkan herkesin mücadelesi ile biz gazetecilere yönelik baskılara, halkın haber alma hakkına yönelik saldırılara ve basın özgürlüğünü sınırlandırmaya yönelik davranışlara son verebileceğiz. O yüzden hakikati öğrenme ihtiyacı duyan, bu ülkede olup bitenlerden haberdar olmak isteyen tüm yurttaşları da yargılanan gazetecilerle, başta Hayri arkadaşımız olmak üzere hapishanelerde olan meslektaşlarımızla, yargılanan gazetecilerle dayanışma içinde olmaya, dayanışmaya çağırıyoruz. Bugün buradan bir kez daha söyleyelim; biz gazetecilik mesleğini yürüttüğü için yargılanan, akıl dışı biçimde suçlamaların hedefi olan meslektaşımız Hayri’nin duruşma günü de yanında olmaya devam edeceğiz. Dileriz bu davadan basın özgürlüğünün yaşatıldığı bir karar çıkar.”

“BU BİR KUMPAS DAVASI”

Gazeteci Hayri Demir ise yaptığı konuşmada Türkiye’de gazeteci yargılamalarının olağan hale geldiğini ifade etti. Demir, evinden çalınan arşivler sonucunda bir iddianame oluşturulmaya çalışıldığını ifade ederek şunları söyledi:

“Her ne kadar biz gazeteciler haberin öznesi konusu olmasak da, ülke Türkiye olunca sık sık haberin konusu da olabiliyoruz. Aslında bu bir kumpas davası. Bu dosyaya teşkil eden deliller, evime hırsızlık maskesi ile girilip çalınan arşivimden oluşturuldu. Ki bu arşiv tamamen gazetecilik faaliyetleri kapsamında çekmiş olduğum fotoğraf ve haberlerdi. Evden çalınan ve bugüne kadar o hırsızlıkla ilgili başvurduğum suç duyurusu dahi sonuçlandırılmayan olay 6 ay sonrasında emniyette çıktı. Ve o arşivle birlikte 5 yıl öncesinde bir dava açıldı. Bu aşamaya kadar dosyaya herhangi yeni bir şey de girmedi sadece evden çalınan arşivdeki fotoğraf ve haberler gerekçe gösterilerek ceza verilmek isteniyor.
Burada sadece yargılanan ben değilim. Salt Eylül ayında 61 gazeteci arkadaşımız 280 yıldan 680 yıla kadar hapis istemi ile yargılandı. Sadece bu yıl içerisinde 8 gazeteci 27 yıl hapis cezası ile hakim karşısına çıktı. Tüm bunlar aslında gazeteciliğin Türkiye’de ne kadar baskı altında olduğunu iktidarın gazeteciliği ne kadar illegalize edip adliye koridorlarına sıkıştırdığının göstergesidir. Tabi bu baskılar bizi mesleğimizi yapmaktan geri tutmayacaktır.”

PİRHA/ANKARA

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak