PİRHA-Bingöl’de faaliyet yürüten SÜTAŞ’ın geri geri dönüşüm fabrikası tesislerinin çalışmaya başlamasının ardından derelerde balık ölümlerinin olmaya başladığını vurgulayan Çeltiksuyu köyü muhtarı Yüksel Gürdeğir, “Deredeki balık ölümlerinin bilimsel olarak araştırılmasını istiyoruz. Çocuklarımız dereye yüzmeye ve balık tutmaya geliyor, eve geldiklerinde vücutlarında alerjik hastalıklar oluşup kaşıntılar başlıyor” dedi.
SÜTAŞ’ın geri dönüşüm fabrikası tesislerinin çalışmaya başlamasının ardından Bingöl merkezde bulunan Çeltiksuyu köyünde bulunan Göynük Çayı’nda balık ölümleri, çevre kirliliği, hayvanların hastalanması ve suya giren insanlarda alerjik hastalıklar başladı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü balık ölümleri, derenin suyuna giren hayvan ve insanlarda ortaya çıkan hastalıkların SÜTAŞ’tan kaynaklı olmadığını Çeltiksuyu köyünün kanalizasyonundan kaynakladığını iddia etmesine rağmen köylüler ise daha önce böyle bir durum yaşanmazken SÜTAŞ’ın geri dönüşüm fabrikası tesislerinin çalışmaya başlamasının ardından bölgede balık ölümleri ve hastalıklar başladığını söylüyor.
“SÜTAŞ’IN ÇALIŞMAYA BAŞLAMASININ ARDINDAN BALIK ÖLÜMLERİ OLMAYA BAŞLADI”
SÜTAŞ’ın geri dönüşüm fabrikası tesislerinin çalışmaya başlamasının ardından derelerde balık ölümlerinin olmaya başladığını vurgulayan Çeltiksuyu köyü muhtarı Yüksel Gürdeğir, “Geçen sene İl Sağlık Müdürlüğü’ne dilekçe verdik balık ölümlerinin, çevre kirliliğinin olduğunu ve dereden su içen hayvanlarımızın hastalandığını belirttik. İl Sağlık Müdürlüğü tarafından alanı incelemek için gönderilen ekibin raporlarında balık ölümlerini ve çevre kirliliğini gördüklerini ancak kaynağını göremediklerini söylediler. İl Sağlık Müdürlüğü’ne tekrardan itirazda bulunduk bize İl Özel İdaresi’ne, Çevre Şehircilik Müdürlüğü’ne ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne sorunu ilettiklerini söylediler ancak ilgili kurumlardan herhangi bir cevap alamadık ve bu konuda SÜTAŞ’a herhangi bir yaptırım da yapılmadı” diye belirtti.
“KAMU YETKİLİLERİNİN GÖREVİ ŞİRKETLERİ KORUMAK YERİNE VATANDAŞI KORUMAKTIR”
Son bir haftadır derede yeniden balık ölümlerinin yaşandığını belirten Gürdeğir, konuşmasının devamında şunları ifade etti:
“SÜTAŞ yetkilileriyle görüştüğümde atık sularının temiz olduğunu söylediler. Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’yle görüştüm, yetkililer yerinde inceleme yaparak atığın geldiği yerden analiz alsınlar deredeki balık ölümlerinin bilimsel olarak araştırılmasını istiyoruz. Çocuklarımız dereye yüzmeye ve balık tutmaya geliyor, eve geldiklerinde vücutlarında alerjik hastalıklar oluşup kaşıntılar başlıyor. Kamu yetkililerinin görevi vatandaşı korumaktır şirketleri korumak değildir. Yaşadığımız sorun çözülmezse sadece köyümüzün değil Bingöl’ün sorunu haline gelecek.”
“KAMU KURUMLARI BİREYLERİN SERMAYESİNİ DEĞİL, HALKIN SAĞLIĞINI KORUMAYI GÖREV BİLMELİDİR”
Bingöl merkeze bağlı Çeltiksuyu köyünde geçen Göynük Çayı’nda yüzlerce balığın ölümüne tanıklık ettiğini söyleyen HDP Bingöl İl Genel Meclis Üyesi Sözcüsü İmdat Morsünbül ise şunları söyledi:
“Yüzyıllardır akan Göynük Çayı’nda şimdiye kadar suda yaşayan canlılara hiçbir şey olmazken her ne hikmetse son iki yılda SÜTAŞ’ın elektrik ve gaz üretimine başlamasıyla bu tür doğa katliamları meydana geliyor. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün apar topar hazırladığı raporda balıkların ölümünün Çeltiksuyu köyünün kanalizasyonunun suya dökülmesinden kaynaklandığı için balıkların öldüğü yönünde açıklama yaptı. Yerinde inceleme yapılmış olsaydı balıkların öldüğü yerin iki veya üç km suyun akışının ters yönünde olduğu görülecekti. Kamu kurumları bireylerin sermayesini değil halkın sağlığını korumayı görev bilmelidir. Suyumuzu, doğamızı ve ormanımızı korumak her bireyin görev ve sorumluluğu olmalı, Bingöl’ün tapusunu SÜTAŞ’a vermeyelim.”
Cihan BERK/BİNGÖL
Yoruma kapalı.