Alevi Haber Ajansi

Konyaaltı Cemevi Anneler Tiyatro topluluğu, ‘Gelin Adayları’ oyununu oynadı-VİDEO

PİRHA- Konyaaltı Alevi Bektaşi Kültürü Cemevi Derneği’nde bir araya gelen kadınların oluşturduğu Anneler Tiyatro topluluğu, İtalyan oyun yazarı Dario Fo‘nun kadınlar üzerine yazdığı eserlerinden biri olan ‘Emekçi Kadınlar’ oyunundan sonra, ikinci oyunları bir orta oyun olan ‘Gelin Adayları’ oyununu sergiledi.

Antalya’da Konyaaltı Cemevinde kadınlar oluşturduğu Anneler Tiyatro Grubu kültürel faaliyetlerde yeni başarılara imza atıyor. İkinci oyunları olan ‘Gelin Adayları’ oyununun sergilenmesi büyük ilgi topladı.

Anneler Tiyatro Grubu oluşumlarına ve çalışmalarına ilişkin PİRHA‘ya konuştu.

“ÖZEL BİR GRUBA YÖNELİK OYUN”

Oyunun yönetmenliğini üstlenen Cafer Yelsalı, 1 aydan fazla bu oyunun çalışmalarını yürüttüklerini belirterek, “İkinci oyunumuz çıkıyor bugün ilk defa oynayacağız. “Gelin Adayları” bir orta oyunu. Türk geleneksel tiyatrosundan gelme bir tarzda oynayacağız. Oyunun uyarlaması ve yönetmenliği bana ait. Oyuncu arkadaşlarımızın katkılarıyla son halini aldı. Yaklaşık 5 aydır bu oyunun çalışmasını yapıyorduk, bugün de artık o çalışmaların sonucunu alacağız. Bu grubumuz özel bir grup, yani özel bir gruba yönelik bir oyun bu. Zaten farklı kültürler, cinsiyetler, etnik kökenlerle iletişim halinde karmaşık oyun tarzları benimseyecek bir oluşum içerisindeyiz. Ama şu anki grubumuz özel bir grup ve artık Anneler Grubu dedik. Hepsi birer anne, emekli olmuş ev kadınlığı yapan insanlar. Tiyatroya gönül verdiler ve bu isteklerini daha da yüceltmeye çalışıyoruz” dedi.

“CEMEVLERİNİN KATKISI BÜYÜK”

Yelsalı, kadınların evden çıkarak sosyalleşmesinin onlar üzerinde olumlu etkisine işaret etti. Cemevlerinin bu kültürel faaliyetlerin büyümesinde önemli bir yerde olduğunu kaydeden Yelsalı, “Özellikle ev kadınları için genel problem evden çıkamamak, sosyal aktivite olmamasıdır. Bu iş sonradan kötü oluyor ve depresyona yol açıyor. Öncelikle bir dışarı çıksınlar, bir baksınlar ne yapabiliriz, ne edebiliriz. İlla sanat olması gerekmiyor. Kendi istekleri hangi yönde iyi ise o yönde ilerlemelerini iyi olacağını düşünüyorum. Çünkü kapanınca hep kötü hal alınıyor, artık evin dışında olma zamanı. Cemevleri aslında biraz hani kültür merkezi olarak işliyor. Siyasi yapıların veya derneklerin de bir etkinliği olduğunda ilk başvurduğu yerler. Ama biz Aleviler olarak cemevlerini az kullanıyoruz. Etkinlikler olduğunda aslında iyi dönüşler oluyor. Bende ne konuda ne olursa elimden ne geliyorsa yapmaya her zaman devam edeceğim” şeklinde konuştu.

“ERKEKLER KADAR BİZLER DE VARIZ”

Emekli ve amatör tiyatro oyuncusu Sevil Demir, ilk tiyatro oyununa çıktığını ifade ederek, şunları söyledi:

“Çok heyecan verici bir oyun olacak önce bunu söylemek istiyorum. Bildiğim kadarıyla bu orta oyun bizim aldığımız eğitimler doğrultusunda orta oyunu erkekler oynuyormuş. Biz kadınlar olarak oynayacağız, bu nasıl karşılanacak artık onu merak ediyoruz. Aynı zamanda benim arkadaşlarla beraber ilk oyunum. Tabii ki önceki oyunumuz okumaydı, bu tamamen ezberden olacak. 2 ay boyunca gerçekten çok güzel çalışmalarımız, eğitimlerimiz oldu. Tiyatroyu bilmediğimiz için eğitimle pekiştirdik. Kadınlar kendilerini kapatmasınlar, ötekileştirmesinler. Erkekler kadar bizlerde varız, bunu zaten göstereceğiz. Cemevinin katkılarına da çok teşekkür ederiz. Çok büyük katkıları oldu bize, kapılarını açtı çok teşekkür ederiz.”

“KADINLAR OLARAK ORTAOYUNU OYNADIK, BU BİR GÖNDERMEYDİ”

Bir diğer amatör tiyatro oyuncusu Serime Karataş da, cemevinde tiyatrodan semaha, resimden müziğe kadar birçok kültürel etkinlik ile iç içe olduklarını söyleyerek, “Cemevinde 2 aydır falan tiyatro çalışmalarımızı yapıyoruz. Oyunumuzun adı “Gelin Adayları.” Çok keyifli, çalışırken çok güldük, çok eğlendik. Bunun yanı sıra birçok şey de öğrendik. Orta oyununu sadece erkekler oynayabiliyordu. Kadınlar olarak bunu yaptık, biz biraz da buna gönderme yaptık. Pandemi dolayısıyla eve kendisini kapamış olan kadınlar kendilerine faydalı işler yapabilirlerdi. Cemevi pandemiden dolayı kapalıydı. Konyaaltı Cemevi diğer cemevlerinden daha fazla sanata ağırlık veriyor. Tiyatro zaten en güzeli ve bambaşka bir şey. Farklı  hayatları, farklı kişilikleri canlandırıyorsun. İster 7 yaşında olsun ister 70 yaşında olsun herkes cemevine gelsin buradaki aktiviteleri öğrensin” diye konuştu.

Anneler Grubu tiyatro üyesi Hülya Uçar ise amatörce bir çalışmadan bugüne kadar birçok emekle yol yüründüğü belirterek, “Torunumla beraber geliyorum buraya, onun da tiyatro çalışmaları var. Tiyatro çalışmasından büyük keyif alıyoruz. Yaş ne olursa olsun öğrenmek mutluluk verici. Evde oturmayın buraya cemevine gelin, harika bir yer. Yönetimin hepsi bize kucak açıyor, çok iyi davranıyorlar. Biz burada her şeyi öğreniyoruz, burası bizim ikinci evimiz oldu.

SEYİRCİLERİN OYUN SONRASI YORUMLARI

Yapılan konuşmaların ardından oyuncular, hocaları Cafer Yelsalı’ya hazırladıkları plaketi verdi. Oyun sonrasında mikrofon uzattığımız seyircilerin oyuna ilişkin yorumları ise şöyle:

Amatör Tiyatro oyuncusu İbrahim Söylemez: Oyun çok keyifliydi, keyif alarak izledim. Çok güzel, kahkahası da olan bir oyundu. Kadınlarımızın da bu konuda başarısı çok güzeldi tebrik ediyor başarılarının devamını diliyorum.

Tekin Yılmaz: Öncelikle böyle bir oyunun cemevi gibi kurumda olmasından dolayı özellikle cemevi yönetimine çok teşekkür ediyorum. Oyuncular amatör olmalarına rağmen profesyonelce oyun çıkartmaları çok güzel bir olay. Hepsini tek tek kutluyorum. Tabi ufak tefek şeyler vardı giriş çıkışlar biraz amatörceydi. Emek verilmiş. Çok güzeldi, hepsine ve emeği geçen arkadaşlara tek tek teşekkür ediyorum, önümüzdeki oynanacak oyunlarında başarılar diliyorum.

Cebrail ARSLAN /ANTALYA

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak