PİRHA – Kızıldeli Ocağı Yol Hizmetkarı Mustafa Sazcı, Antalya Kaleiçi’nde yer alan Aşık Doğan Dede Türbesi’nin özünden koparıldığına işaret ederek “Türbenin, üzerinde kavuk var. Alevi Bektaşi inancında bu tarz bir kavuğun olmadığını herkes biliyor. Bu asimilasyonun önünün alınması için de Alevi Bektaşi kurum ve kuruluşları tarafından bu alanlarda türbelerin tekrar restore edilmesi gerekir” dedi.
Kızıldeli Ocağı Yol Hizmetkârı Mustafa Sazcı, Antalya Kaleiçi ve çevresindeki türbe, niyazgah ve yatırlarla ilgili değerlendirme yaptı. Sazcı, Antalya’da Alevi toplumuna ait bir inanç mekanının da Muratpaşa ilçesindeki Andızlı Mezarlığı’nın karşısındaki parkın içerisinde yer alan Aşık Doğan Dede Türbesi olduğunu açıkladı.
Aşık Doğan Dedenin 17. yüzyıldan önce yaşamış olduğunu belirten Mustafa Sazcı, Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde yer alan bilgiye göre Kaleiçi ve civarını gezerken Aşık Doğan Dedenin mezarından bahsedildiğine işaret etti.
“TÜRBE’NİN ÜZERİNDE KAVUK VAR, İNANCIMIZA UYGUN DEĞİL”
Mustafa Sazcı, Aşık Doğan Dede Türbesi’nin yakın zamana kadar Alevi toplumu tarafından ziyaret edildiğine işaret ederek, mekan hakkında şu bilgileri paylaştı:
“İsminden de anlaşıldığı üzere Alevi Bektaşi geleneği içerisinde bulunan Hakk aşıklığı ya da hakikat aşıklığı veya zakirlik hizmetini yürüttüğünü söyleyebiliriz. Diğer türbelerde ve dergahlarda olduğu gibi bundan 5-10 yıl öncesine kadar Alevi Bektaşiler tarafından bu alanlar ziyaret edilir, deliller uyandırılır, lokmalar pay edilirdi. Bu tarz Alevi ritüellerin gerçekleştirildiği gibi her perşembe akşamı özellikle Serik Abdalları, Türkmen Alevileri ve Bektaşilerin bu alanda toplandığı biliniyor. Ancak buraları sahiplenen insanların iyi niyetli yapmak istedikleri çalışmalar asimilasyona da sebep oluyor. Bunlardan birisi de şu an türbenin, mezarın üzerinde bulanan kavuk. Alevi Bektaşi inancında bu tarz bir kavuğun olmadığını herkes biliyor. Bu asimilasyonun önünün alınması için de Alevi Bektaşi kurum ve kuruluşları tarafından bu alanlarda türbelerin tekrar restore edilmesi gerekir. Hizmet yürütülmesi noktasında gerek mimarisi, gerekse yapımı aşamasında Alevi inanç insanlarına, yol insanlarına sorularak bu alanların tekrar restore edilmesi gerektiğini düşünüyorum.”
Cebrail ARSLAN/ANTALYA
Yoruma kapalı.