Alevi Haber Ajansi

Mülteciler kamplarda mahsur kaldı

Euronews’ın haberine göre, Bulgaristan’da iki Iraklı ve bir Somalili ile Yunanistan’da bir Afgan göçmen donarak can verdi.

Batı Avrupa ülkelerine sığınma umuduyla yola çıkıp Balkan ülkelerinde mahsur kalan binlerce kişi mülteci kamplarına yerleştirildi. Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da, kamplara yerleşmeyen bin kadar göçmen atıl fabrikalarda, -20 derece soğukta kışı geçirmeye çalışıyor. Bir kısmı da resmi belgeleri olmalarına rağmen sınır dışı ediliyor.

BM: DURUM KAYGI VERİCİ

Yunan adalarındaki mülteclerle ilgili bilgi veren BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Sözcüsü Adrian Edward ise durumun endişe verici olduğunu söylüyor: “Özellikle Sisam, Sakız Adası ve Midilli’deki durum kaygı verici. Sisam adasında, aralarında küçük çocukların ve yardıma muhtaçların da olduğu, yaklaşık 700 kişi ısı sistemi olmayan çadırlarda barınıyor.”

Midilli adasında Karatepe Göçmen Kampı’ndaki konteynerlere yerleşen mülteciler, Moria Kampı’nda çadırda kalanlara göre nispeten daha şanslı. Sadece Midilli’de 5 bin 500 göçmen sığınma başvurularının sonucunu bekliyor.

2015’in sonlarında, mültecilerin yeniden yerleştirilmesi ile ilgili imzalanan AB anlaşmaları kapsamında, Yunanistan’daki 66 bin 400 göçmenin iki yıl içerisinde diğer AB ülkelerine yerleştirilmesi hedefleniyordu. Ancak bugüne kadar bu göçmenlerden sadece yüzde 12’si diğer ülkelerce kabul edildi.

FRANSA’DA MÜLTECİLERE ŞİDDET

Öte yandan bazı Avrupa ülkelerinde mültecilere şiddet uygulandığı iddia edilmeye başladı. Sınır Tanımayan Doktorlar Derneği Paris polisinin sığınmacılara yönelik taciz ve şiddet eylemlerinde bulunduğunu belirterek önlem alınmasını istedi.

Paris polisinin sığınmacılara yönelik taciz ve şiddet eylemlerinde bulunduğunu ifade eden Sınır Tanımayan Doktorlar Derneği (MSF), Fransız yetkililere çağrıda bulunarak bunun önüne geçilmesini talep etti.

Yazılı açıklamada, sert kış koşullarına dikkat çekilerek, polisin sığınmacılara yönelik kabul edilemez uygulamalarda bulunduğu ve bu kişilerin hayatını tehlikeye attığı belirtildi. Polisin sığınmacıların çadırlarına, korunaklarına, battaniyelerine ve kartonlarına el koyduğunu aktaran MSF, sığınmacıları dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullanmasına da tepki gösterdi. Dernek üyelerinin, son olarak donma tehlikesi geçiren 8 sığınmacıya yardım ettiği belirtilen açıklamada, kış koşulları altındaki sığınmacılara gerekli barınakların sağlanması için yetkililerin seferber olması istendi.

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak