Alevi Haber Ajansi

Kürt Alevilerin Kalo Gaxan etkinliği başladı

Kürt Alevilerin Kalo Gaxan (Gağan) diye bilinen yeni yıl etkinlikleri yılbaşına bir hafta kala başladı. Demokratik Alevi Dernekleri Tuzla Şubesi öncülüğünde gelişen Kalo Gaxan etkinlikleri Tuzla’nın Aydınlı mahallesinde başladı.

Aydınlı mahallesindeki Alevi aileleri dolaşan Kalo Gaxan ekibine ilgi yoğundu. Renkli görüntüler ile ilgi odağı olan ekip lokma olarak topladıkları un, yağ, şeker, çay, badem çekirdeği, ceviz, kuru üzüm, kayısı kurusu, elbise gibi gıda maddeleri ve giysileri Perşembe akşamı DAD dernek binasında düzenleyecekleri Kalo Gaxan etkinliğinde ihtiyacı olanlara dağıtacaklarını dile getirdiler.


Demokratik Alevi Derneği Tuzla Şubesi’nce yapılan açıklamada “Perşembe akşamı dernek binasında gerçekleşecek olan Kalo Gaxan etkinliğinde lokmalarımızı paylaşmaya herkes davetlidir” denildi.

KÖKLERİ TARİHİN DERİNLİKLERİNE DAYANAN BİR GELENEK

Kal yaşlı, Gaxan (Kahan) ise eskiyen yılın son ayını anlatıyor. Kalo Gaxan Aralık ayının üçüncü haftasında başlıyor ve Ocak ayının ilk haftasına kadar sürüyor. Yaşlı beyaz sakallı Kalo Gaxan burada eski yılı temsil ediyor. Özü itibarıyla eski yılı uğurlama yeni yılı karşılama anlamına gelen Kalo Gaxan etkinliğinde, eski yılı temsil eden yaşlılar ile yeni yılı temsil eden gençlerin ev ev dolaşarak bir dizi eylem gerçekleştirmesini anlatıyor.

BİR TOPLUMSAL DAYANIŞMA ÖRNEĞİ

Ev ev dolaşan Kalo Gaxan ekibi doğaçlama skeçler ve komik hareketlerle çevresindekileri eğlendiriyor. Bir tür yılbaşı etkinliği olan Kalo Gaxan ekibi lokma olarak topladıkları un, yağ, şeker, çay, badem çekirdeği, ceviz, kuru üzüm, kayısı kurusu, elbise gibi gıda maddeleri ve giysiler eylem sonrasında ihtiyacı olanlara dağıtılarak son buluyor.

Bu aynı zamanda sert kış aylarına girerken ihtiyacı olan yoksullara kışı zorlanmadan geçirmeleri için yapılan toplumsal bir dayanışmayı da anlatıyor.

Turabi KİŞİN

HABERİN VİDEOSU

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak