Alevi Haber Ajansi

‘Maraş kanayan yaradır, yüzleşilmeli’

19 Aralık ile 26 Aralık 1978’de tarihleri arasında ırkçı-gerici grupların saldırıları sonucu 111 insanın yaşamını yitirdiği, binlerce insanın yaralandığı  Maraş Katliamı’nın 38. yılı yaklaşıyor.
Konuya ilişkin sanatçı Ferhat Tunç, PİRHA’ya konuştu. Katliamın sorumlularının hala yargılanmadığına dikkat çeken Tunç, “Hep bir umutla yaşadık ve bu tarihsel gerçeklerle yüzleşirler hesap verirler diye bekledik.  Ancak bugün yaşadığımız süreç geçmiştekileri çok daha aşan ve dolayısıyla büyük acılarla, katliamlarla üstümüze gelinen bir süreci tekrar yaşıyoruz ” dedi.

“MARAŞ YÜREĞİMİZDE KANAYAN BİR YARADIR”

Maraş katliamının bu ülke tarihi açısından utanç verici olduğunu belirten Ferhat Tunç, şunları ifade etti:

“Hepimizin yüreğinde kanayan bir yaradır ve yüzleşemedikçe kanamaya devam edecektir. Mevcut iktidarın bu katliamcı zihniyeti beslediğini düşünüyorum. Bu yıl ne olursa olsun acılarımıza, kaybettiklerimize sahip çıkmalı ve bu anlamdaki direnişimizi, mücadelemizi daha da büyüterek bu sahiplenmenin gerçekleşmesini sağlamamız gerekir.”

NE OLMUŞTU?

Irkçı-gerici gruplar 38 yıl önce Maraş’ta Alevilerin yaşadığı Yörük Selim, Yenimahalle, Serintepe, Mağaralı ve Maraş mahallelerine saldırdılar. Bu mahalleler taranıp, bombalanıp, kundaklandıktan sonra muhasara altına alındı. Ölülerin taşınması, yaralıların hastanelere götürülmesi engellendi, hastaneler kuşatıldı; kadın, çocuk, hamile, yaşlı, hasta, yaralı ayrımı yapılmadan öldürüldü. Alevi mahallelerinin yanı sıra, Sünni mahallelerinde de önceden işaretlenmiş Alevi evlerine baskınlar yapıldı. Resmi kayıtlara göre Maraş’taki bu saldırılarda 111 kişi hayatını kaybetti, onlarca kişi de yaralandı.

İsmet SEFER

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak