Alevi Haber Ajansi

Ankara’da eylem: Artık yeter, şiddeti durdurun; günde 50 çalışan şiddete uğruyor-VİDEO

PİRHA-Ankara’da bulunan sağlık meslek örgütleri sağlıkta yaşanan şiddet olaylarını protesto etmek için eylem yaptı. Sağlık Bakanlığı ve tüm yetkililere seslenen örgütler, bir an önce etkili bir sağlıkta şiddet yasasının çıkması gerektiğini vurguladı.

Ankara Tabip Odası, Türk Tabipler Birliği (TTB) Asistan Hekim Kolu, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şube, DİSK Dev-Sağlık iş, Ankara Diş Hekimleri Odası ve Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜMRAD-DER) Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde bir araya gelerek sağlıkta yaşanan şiddet olaylarını protesto etti.

Sağlıkta artan şiddete karşı Bakanlığı göreve çağıran sağlık meslek örgütleri, ‘Sağlık Bakanlığı ve tüm yetkililerin görevi; sağlıkta şiddet olaylarından sonra mesaj atmak değil, sağlıkta şiddeti önlemektir’ dedi. Yapılan eylemde ‘Sağlıkta dönüşüm ölüm demektir’, ‘Susma haykır şiddete hayır’, ‘Yaşamak yaşatmak istiyoruz’, ‘Yaşatırken ölmek istemiyoruz’ sloganları atıldı.

“HER GÜN 50 SAĞLIK ÇALIŞANI SÖZLÜ YA DA FİZİKSEL ŞİDDETE MARUZ KALIYOR”

Eylemde açıklamayı TTB Asistan Hekim Kolu’ndan Fatma Kırlı okudu. Kırlı, 27 Mayıs’ta Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin poliklinik bölümünde çalışırken Asistan Doktor Ertan İskender’e bıçakla saldırı gerçekleştirildiğini hatırlatarak şunları dile getirdi:

“Sağlıkta şiddet canımızı yakmaya devam ediyor. Maalesef Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi’ndeki arkadaşımız Dr. Ertan İskender bir hasta tarafından hayatına kastedilerek yaralandı. Mesleki hayatında belki geri dönüşü olmayacak yaralar aldı. Kendisine geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Nasıl bir sağlık hizmet düzenidir ki resmi rakamlara göre her gün 50 sağlık çalışanı sözlü ya da fiziksel olarak şiddete maruz kalıyor. Hastaneler artık şifa merkezi olmaları ile anılmıyor. Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi yoğun bakım servis kapısını barikat ile kapatmaya çalışan sağlık çalışanları halen hafızalarımızda. Olan biteni akılla, vicdanla, insanlıkla izah edebilmenin olanağı kalmamıştır.”

“SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM PROGRAMINI İSTEMİYORUZ”

Sağlık çalışanlarına yönelik artan şiddeti araştıran ve çözüm önerileri sunan birçok rapor düzenlenmesine rağmen hala etkili adımlar atılmadığını belirten Kırlı sözlerine şu şekilde devam etti:

“Ne yazık ki gelinen noktada samimi adımların atılmadığını şiddetin hız kesmediğini görüyoruz. Sağlıkta şiddet yasası maalesef etkili bir şekilde uygulanmıyor. Ülkemizdeki şiddet iklimi ve cezasızlık tüm şiddet vakalarında ana fail olduğunu biliyoruz. Dünden bugüne yöneticilerin sağlık çalışanlarını şiddetin hedefi haline getiren itibarsızlaştırılma söylemleri bugün geldiğimiz noktanın en önemli sebeplerinden birisidir. Sağlıkta dönüşüm programı biz sağlık çalışanlarının canına kasteden bir canavara dönüşmüş durumda. Bu program sonucu oluşan kışkırtılmış sağlık talebi, artan angarya ve iş yoğunluğu altında ezilen sağlık çalışanları her gün dozu artan şiddet olguları ile karşı karşıya kalmaktadır. Asistan hekimler olarak eğitim ve araştırma için bulundukları Eğitim ve Araştırma Hastaneleri ile üniversitelerde hizmet yükü altında ezilmekte ve nitelikli eğitim alamamaktadır. Sürekli mobbing altında çalışan Asistan hekimler bu yetmezmiş gibi pandemi servislerinde ve filyasyon görevlendirmelerine gönderilmekte ve görevlendirmeler Asistan hekimleri tehdit etmek için dahi kullanılmaktadır. Hal böyleyken güvenlik önlemleri yetersiz fiziki imkanlardan yoksun hastanelerde çalışmak da yine Asistan hekimler ve diğer sağlık emekçilerine düşmektedir.”

“ŞİDDETE UĞRAYAN EMEKÇİLERİMİZE SAHİP ÇIKMAKTAN VAZGEÇMEYECEĞİZ”

Sağlıkta şiddetin önüne geçilebilmesi için etkin bir sağlıkta şiddet yasasının yapılması gerektiğini vurgulayan Kırlı son olarak şunları ifade etti:

“Dr. Kamil Furtun, Dr. Aynur Dağdemir, Dr. Ersin Aslan, Dr. Göksel Kalaycı, Dr. Ali Menekşe ve sayamadığımız nice sağlık emekçisini kaybettik. Gerekli önlemlerin alınması için daha neyi bekliyorsunuz? Daha ne kadar seyirci kalacaksınız? Hekim, hemşire, ebe, teknisyen, idari memur, sağlık işçisi bu ülkenin tüm sağlık emekçileri olarak bizler şiddete, şiddeti özendiren tüm politikalara karşıyız. Sağlıkta şiddete asla izin vermeyeceğiz. Bizler bu saldırının sadece genç hekimimizi değil tüm sağlık emekçilerine yapıldığının farkındayız. Bizler şiddetle yüz yüze kalan dostlarımıza ve tüm sağlık emekçilerimize sahip çıkmaktan vazgeçmeyeceğiz.”

Yapılan ortak açıklamanın ardından kurumlar tek tek söz alarak, sağlıkta yaşanan şiddet olaylarını kınadı.

Ankara Diş Hekimleri Odasından Serhat Özsoy: Burada toplanmış olmamız hepimiz için çok üzücü. Bir hekimin yaralanmış olmasından dolayı toplanıyoruz. Aslında biz sizlere, vatandaşlarımıza, halkımıza ancak Sağlık Bakanlığı Hastanesi önünde toplumun sağlığını ve sağlık sistemini daha ileriye götürmek için neler yapılması gerektiğini anlatmaya çalıştık. Ancak sürekli şiddet olaylarıyla gündeme geliyoruz ne yazık ki. Ülkemizi yöneten siyasilerin toplumda yaratmış olduğu gerginlik ve sağlık çalışanları üzerinden yapmış olduğu politikaların getirmiş olduğu sonuçlardır. Bir an önce Mecliste komisyonların toplanması ve şiddeti ortadan kaldıracak gerekli olan her şeyin belirlenmesi ve bunun köklü bir çözümü için yasanın çıkartılmasını istiyoruz.

DİSK Dev-Sağlık iş adına Dr. Mihriban Yıldırım: Bu şiddetin sorumlusu sadece şiddeti uygulayan değil bunun yanında bizim böylesi şiddet ortamında çalışmamıza neden olan böyle bir sağlık sistemidir. Biz böyle bir sağlık sisteminde çalışırken bizi yönetenler ve cebini dolduranlardır bu şiddetin sorumlusu. Yönetenler, ve emeğimizi sömürenlerdir bunu biliyoruz. Sağlıkta şiddeti biz durduracağız. Hastane hastane, iş yeri iş yeri mücadele ederek sağlıkta şiddeti biz yeneceğiz.

Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜMRAD-DER) Ali İpekli: Pandemi koşulları nedeniyle maalesef çok yorulduk ve her geçen gün sayısı yüzlerle ifade edilen sağlık çalışanlarımızı da kaybetmiş durumdayız. Bir taraftan covid nedeniyle hayatımızı kaybediyoruz, bir yandan da şiddete maruz kalıyoruz. Birer birer azalıyoruz, birer birer tükenmeye devam ediyoruz. Buradan ilgililere sesleniyorum. Bu bir çığlıktır. Sağlıkta şiddeti durdurun lütfen.

Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi ortopedi Asistanı Atılgan Atakan: Maalesef bugün burada toplamamızın sebebi bıçağın artık kemiğe dayanmasıdır. Burada birlikte çalıştığım çok sevdiğim hekim arkadaşımıza bir bıçaklı saldırı gerçekleştirildi. Bu hain saldırı dünyanın hiçbir yerinde kabul edilemez bir şeydir. Bu saldırı sadece arkadaşımıza değil tüm hekimlere yapılmıştır. Her gün şiddetle karşılaşan hekim arkadaşlarımızın tek endişesi verilen hizmetten ziyade eve sağ salim dönmek ve günü kurtarmak olmuştur. Tüm yetkililerden ve devlet büyüklerinden beklentimiz 27 Mayıs gününün sağlıkta şiddet için milat sayılması, gerekli önlem ve yaptırımların acilen yürürlüğe girmesi ve uygulanmasıdır.

PİRHA/ANKARA

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak