Alevi Haber Ajansi

‘Batıda çıkan yangınların söndürülüp, Dersim’de söndürülmemesi politik bir tutum’-VİDEO

PİRHA-Munzur Çevre Derneği Yöneticisi Özkan Arslan ve Doğa aktivisti Haydar Çetinkaya Dersim’de askeri operasyonlar nedeniyle meydana gelen orman yangınlarına tepki gösterdi. Arslan, devletin batıda çıkan yangınları söndürüp burada çıkan yangınları söndürmemesinin politik bir tutum olduğunu vurgularken, Çetinkaya ise, “Nedeni ne olursa olsun askeri bir operasyon bile olsa orman yangınlarının söndürülmesi ve tedbirlerin bir an önce alınması gerekiyor” dedi.

Dersim’in Hozat ilçesine bağlı Amutka, Koçeri ve Dereköy mevkiinde 9 Mayıs’ta, Kırmızı Kom bölgesinde ise 20 Mayıs’ta yapılan askeri operasyonla birlikte orman yangınları meydana gelmişti.

Munzur Çevre Derneği Yöneticisi Özkan Arslan ve Doğa aktivisti Haydar Çetinkaya Dersim’de askeri operasyonlar nedeniyle meydana gelen orman yangınlarına tepki gösterdi.

“HALKIMIZI ORMAN YANGINLARINA KARŞI DUYARLI OLMAYA ÇAĞIRIYORUZ”

90’larda ki sistematik orman yangınlarından sonra özellikle 2018 yılından beri hemen hemen birçok alanda orman yangınlarının devam ettiğini belirten Munzur Çevre Derneği Yöneticisi Özkan Arslan, “Bu yıl da askeri operasyonlarla birlikte birçok alanda orman yangınlarının çıktığı söyleniyor, köylülerin ve derneklerin orman yangınlarına yönelik açıklamalarına rağmen Tunceli Valiliği ve Orman Genel Müdürlüğü tarafından orman yangınlarının asılsız olduğu söyleniyor. Bundan sonraki süreçte de mutlaka sıcakların da başlamasıyla beraber orman yangınları devam edecektir. Halkımızı orman yangınlarına karşı duyarlı olmaya çağırıyoruz çünkü burada devletin kendisi yakıyor ormanları. Devlet yetkililerinin orman yangınlarını söndürmesi için bir kamuoyunun oluşması gerekiyor ve tüm halkımızın desteği gerekiyor. Devletin batıda çıkan yangınları söndürüp burada çıkan yangınları söndürmemesi politik bir tutumdur. Tüm halkımızı çevre saldırılarına karşı mücadele etmeye ve duyarlı olmaya çağırıyoruz” dedi.

“NEDENİ ASKERİ OPERASYON BİLE OLSA ORMAN YANGINLARININ SÖNDÜRÜLMESİ GEREKİYOR”

Maalesef her yıl Dersim’de devam eden orman yangınlarına karşı mücadele ettiklerini söyleyen Doğa aktivisti Haydar Çetinkaya da, Orman yangınları artık her yıl geleneksel bir hale geldi, biz tabi ki orman yangınlarının meydana gelme nedenini biliyoruz. Ama nedeni ne olursa olsun askeri bir operasyon bile olsa orman yangınlarının söndürülmesi ve tedbirlerin bir an önce alınması gerekiyor. Birçok bölgeye güvenlik gerekçesiyle Orman Müdürlüğü tarafından yangının söndürülmesi için müdahale edilmiyor ve ne yazık ki ormanlar kendiliğinden sönüyor ama bazen günlerce hatta haftalarca süren orman yangınlarına tanık olduk. Mutlaka bu yangınlara müdahale edilmesi gerekiyor, kamuoyunun da bu konuya dikkat çekmesi gerekiyor. Batıda orman yangınlarına devlet tarafından nasıl seferber olunuyorsa bütün araçlarıyla, yangın söndürme uçaklarıyla burada da müdahale edilmesi gerekiyor” diye konuştu.

Cihan BERK/DERSİM

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak