Alevi Haber Ajansi

Çığlık Mahallesi sakinlerinden taş ocağı tepkisi!

PİRHA-Malatya’nın Yeşilyurt ilçesi Çığlık mahallesinde yaşayan mahalle sakinleri, yerleşim alanlarına yakın bir yerde yapılması planlanan olan maden ocağı için tepki gösterdi. Yurttaşlar, verilen ÇED raporunun iptal edilmesini istedi. 

Çığlık mahallesi sakinleri, “Çığlık köyümüzün adeta ortasına açılmak istenen maden ve taş ocakları, yaşamımızı ciddi anlamda tehdit etmektedir” diyerek ekolojik yapının bozulacağını ve yurttaşların sağlık açısından zarar göreceğini ifade ederek eylem yaptı.

“RANT VE ÇEVRE TALANINA KARSI UYANIK OLMALIYIZ”

Mahalle sakinleri, yaptıkları basın açıklamasında, maden ocaklarını istemediklerini belirterek şunları söyledi:

“Ekolojik ve toplumsal mücadeleler silsilesinin içinde gayet küçük ve benzerlerinden farklı hiç bir özellik bulundurmayan bir anın içindeyiz. Muhtemelen halkların tarihi böylesi binlerce örnek barındırmaktadır. Ama yine de şu anın bizim için önemi tartışılmazdır. Çünkü bu toplum tüm engellere rağmen bugün kendi geleceğine dair bir cilt söz söyleme düzeyine ulaşmış durumdadır.

Zor ve tehlikeli zamanlardayız. Ekip biçtiğimiz toprakların, bitkinin, suyun ve soluduğumuz havanın bizden alınmak istediği zor ve tehlikeli zamanlar. Ama tüm zorluk ve tehlikeleri yerle bir edecek bir gücün elimizde olduğunu iyi bilmeliyiz. O güç halkımızındır. Biz haklıyız fakat haklı olmanın tek başına yetmediğini, hakkımızı elde etmek için mücadele etmemiz gerektiğini unutmamalıyız.

Çıkarılan son maden yasası ile birlikte meralarımız ekili-dikili arazilerimiz doğamız daha kolay talan edilir hale getirildi. Türkiye’nin birçok bölgesinde olduğu gibi Malatya’da da başta Hekimhan, Arguvan, Doğanşehir, Yeşilyurt olmak üzere birçok ilçemizde, köyümüzde maden, taş ve mermer ocaklarının açılması, meraların kiralanması adı altında önümüzdeki dönem yaşatılacak rant ve çevre talanına karsı uyanık olmalıyız.

Yeşilyurt’un Cafana, Örnekköy, Kırlangıç köylerinden başlayıp Doğanşehir ilçemizin; Eskiköy, Kelhalil köylerine kadar uzanan ve nihayetinde Çığlık köyümüzün adeta ortasına açılmak istenen maden ve taş ocakları yaşamımızı çok ciddi anlamda tehdit etmektedir. Biz eğer bugünden başlayarak bu yağmacılara, madencilere karşı mücadele etmezsek yarın çok geç olacaktır. Eğer şimdi sesimizi yükseltmezsek yarın ekip biçeceğimiz bir toprağımız kalmayacaktır. Eğer şimdi birleşmezsek yarın hayvanlarımızı otlatacağımız meralarımız olmayacak, yeraltı ve içme sularımız kullanılamaz hale getirilecek, aile büyüklerimizin mezarlarının olduğu yerler yok olacak. Dostlar, bizler bugün dayanışmamızı daha da büyütüp derinleştirmediğimiz takdirde atalarımızdan bize miras kalan ve yarın çocuklarımıza emanet edeceğimiz bir parça toprağımız kalmayacaktır. Toprağını seven, namus sahibi her köylü bu sese kulak vermelidir. İleride astımla, kanserle boğuşmak istemeyen her köylü bu sese kulak vermelidir. Tüm devlet yetkililer ve duyarlı her yurttaş bu sese kulak vermelidir.

Buradan başta hükümete, Tarım Bakanlığı’na ve tüm yetkililere sesleniyoruz. Köyümüzün yanı başına açılmak istenen ocağın ÇED olumlu raporu bir an önce iptal edilmelidir.

Bir kez daha ilçemizde ve nihayetinde köyümüz Çığlık’da açılacak maden ocağına karşı başta Polatdere, Kelhalil, Eskiköy,Şatıroba Çömlekoba, Gözene, Asipinar Hudut ve Dedeyazı köylüleri olmak üzere bu civarda arazisi olan olamayan herkesi duyarlı hareket etmeye, biz Çığlık Köylüleri ile birlikte dayanışma göstermeye ve mücadele etmeye davet ediyoruz.”

PİRHA/MALATYA

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak