PİRHA- Sanatçı Engin Nurşani’nin İstanbul Sarıgazi Cemevinden deyişlerle uğurlanması ve Hakk’a uğurlamayı yapan Alevi ‘hoca’nın Alevi inancının dışına çıkması ve sarığı tartışmalara neden oldu. PİRHA’ya konuşan Sarıgazi Cemevi Başkanı Erdal Sağır, özeleştiri verdiklerini belirterek, bundan sonra Hakk’a uğurlamanın tamamen Alevi inancına göre yapılması için dikkat edileceğini ve fesi kaldırdıklarını söyledi.
Sanatçı Engin Nurşani’nin İstanbul’da Sarıgazi Cemevinden deyişlerle uğurlanması ve Hakk’a uğurlamayı yapan Alevi ‘hoca’nın Alevi inancının dışına çıkması ve sarığı (fesi) tartışmalara neden oldu.
Konuya ilişkin Sarıgazi Cemevi Başkanı Erdal Sağır, PİRHA’ya konuştu. Özeleştiri verdiklerini belirten Sağır, bundan sonra Hakk’a uğurlamanın tamamen Alevi inancına göre yapılması için dikkat edileceğini söyledi.
“BENİM DE SORUMLULUĞUM VAR”
“İdealist bir yönetici olarak asla sorumluluktan kaçamam” diyen Erdal Sağır, Hakka uğurlamayı yapan Alevi ‘hocanın’ Alevi inancının dışına çıkarak “Allahu ekber, el Fatiha”lı gerçekleştirdiği ritüelden “haberim yoktu” diyemem. Ekibimin eksiği veya fazlası beni, başkanı bağlar” dedi.
“FESİ KALDIRDIK”
Erdal Sağır, Sarıgazi Cemevi İnanç Kurulu’nun toplantı yaptığını ve özeleştiri verildiğini ifade etti. Sağır, “İnanç Kurulu toplantısında, normalde cenaze erkanında giyilen o fesin giyinilmeyeceğini, dedemizin takım elbiseli, eli yüzü düzgün şekilde tüm erkanı Türkçe ifade etmesi kararı alındı. Bu tartışmalar sonrası kaldırılan diğer cenaze erkanlarında fesi kaldırdık” dedi.
“Hakk’a uğurlama yapan dedenin gerçekleştirdiği erkanda başka inançlara özenme var” şeklindeki sorumuza Sağır, “Dede aslında idealist bir dede. Özüne, sözüne bağlı idealist bir dede” yanıtını verdi.
“YANLIŞLAR ORTAYA ÇIKTI”
Bu Hakk’a uğurlama erkanının tartışılmasının sonrası herkesin düşünmesine yol açtığını, doğruların, yanlışların ortaya çıktığını belirten Sağır “Bundan herkes ders çıkarsın” dedi.
Bazı cemevlerinde asimilasyon uygulayan dedelerin olduğunu hatırlattığımız Erdal Sağır, “İnancımızı yeteri kadar yaşayabiliyor muyuz? Tüm Alevi toplumunun yaşadığı gibi yaşayabiliyor muyuz? Cemevleri, dergahlara hakikaten sahip çıkılabiliyor mu? Cemevleri büyük kurumlar. Kurumlar bir araya gelip erkannameyi hazırladıkları halde şube veya kendi bölgelerinde bunu gerçeğe dönüştürmüyor. Uygulamaya konuldu mu?” diye sordu.
“KURUMLAR HALKIN YAŞADIĞI YERLERDE YOKLAR”
“Peki kurumlar neden erkannameyi uygulamıyor?” sorumuza ise Sağır şu yanıtı verdi:
“Federasyonlar sadece sanal medya üzerinden gündeme dair konuşmalar yapıyorlar. Cemevleri, şubeler halkın yaşamış olduğu yerlerde yoklar. Ocak 2020’de İBB’nin (İstanbul Büyükşehir Belediyesi) aldığı kararda statüyle ilgili cemevlerinin bir çok hakları sağlanacaktı. Ancak yaklaşık bir yıl oldu ama henüz bir şey yerine oturmadı. Federasyonlar geri durdu. Herkes imkanları dahilinde çalışmalar yapıyor. Bu da yanlış.”
“ALEVİ RİTÜELLERİNE GÖRE CENAZE ERKANLARIMIZ OLMALI”
“Alevi cenaze erkanları ana dilde ve Alevice olmalı” diyen Sarıgazi Cemevi Başkanı Erdal Sağır, 4 kapı 40 makam mutlaka işletilmeli. İcra ederken görüntü, zikrederken dil ifadesi, kendi toplumunun algılayacağı şeklinde olmalı. Duazım kendi özüyle söylenmeli. Biz Yol erkanımıza göre Alevi ritüellerine göre cenaze erkanlarımız olmalı” ifadelerini kullandı.
PİRHA/ İSTANBUL
Yoruma kapalı.