Alevi Haber Ajansi

Kalkanlarla engellenen sağlıkçılar: Her gün birer birer ölüyoruz-VİDEO

PİRHA-Sağlık meslek örgütleri, pandemi sürecinde hayatını kaybeden arkadaşlarını anmak için Sağlık Bakanlığı önündeydi. Polis, yapılmak istenen anmaya kalkanlarla engel oldu.

Ankara’da çok sayıda sağlık meslek ve emek örgütleri, salgın sürecinde yaşamını yitiren sağlıkçılar için Sağlık Bakanlığı önünde anma yapmak istedi. Emniyet güçleri, açıklama yapmanın yasak olduğunu söylese de sağlıkçılar, polis bariyerleri içerisinde yaşamını yitiren emekçileri andı.

Yapılan anmaya Halkların Demokratik Partisi ile Cumhuriyet Halk Partisi milletvekilleri de destek verdi.

Anma, salgında hayatını kaybeden sağlık emekçileri için yapılan bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Programı takip etmek isteyen basın çalışanlarının görüntü alması ise polis kalkanları ile engellendi.

Ankara tabip odası başkanı Ali Karakoç, “Her gün birer birer ölüyoruz” diyerek şunları dile getirdi:

“Sağlık emekçilerinin iş yoğunluğu çok fazla. Mesailerimiz gittikçe artıyor. Kanun Hükmünde Kararname ile ihraç olan bir sürü arkadaşımız var. Bunların bir ön bir an önce atamasını yapın. Süreç gittikçe büyüyor. Arkadaşlarımız çocuklarını görmekten mahrum. Taleplerimizi Sağlık Bakanlığı’na iletmek istiyoruz. Bizleri bir türlü duymadılar. En yakınlarına gelip bu taleplerimizi dilekçe ile vermek istedik. Güvenlik kuvvetleri izin vermiyor.”

“ÖLÜYORUZ, TÜKENİYORUZ, SESİMİZİ DUYAN YOK”

Karakoç, açıklama yaptığı esnada polisler tarafından müdahale edilerek engellendi. Alanda bulunan sağlıkçılar, “ölüyoruz, tükeniyoruz, sesimizi duyan yok” sözleriyle engellenmelere tepki gösterdi.

Anma sonrası Ankara Diş Hekimleri Odası, Ankara Tabip Odası, Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği, Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği, Türk Hemşireler Derneği’ni temsilen 5 kişilik heyet ile milletvekilleri, taleplerin yazılı olduğu dilekçeleri Sağlık Bakanlığı yetkililerine sundu.

Bakanlığa sunulan dilekçede şu talepler yer aldı:

*Salgın süreci bilimsel yöntemlerle, emek ve meslek örgütleri ile birlikte demokratik ve katılımcı bir anlayışla, şeffaf şekilde yönetilmelidir.

*Covid 19’un iş kazası ve meslek hastalığı olarak kabul edilmesine yönelik düzenlemede illiyet bağı aranmamalı, düzenleme tüm işyerlerini ve tüm sağlık emekçilerini kapsamalıdır.

*Covid 19’un ileriki dönemde hastaların bedeni üzerinde oluşturacağı hasar seyrinin bilinmemesi nedeniyle ortaya çıkacak ilişkili sorunlar da bu kapsamda değerlendirilmeli, tüm pandemiler bu kapsama alınmalıdır.

*Covid 19 ile ilgili aşı çalışmaları hakkında doğru ve şeffaf bilgilendirme yapılmalı, halk sağlığı açısından da büyük tehlike oluşturan aşı karşıtlığının önüne geçilmelidir.

*Sağlıkta şiddetin önlenmesi için çok boyutlu çalışmalar yürütülmeli, yıllardır beklentimiz olan ‘Sağlıkta Şiddet Yasası’ biz emek ve meslek örgütlerinin talepleri doğrultusunda çıkarılmalıdır.

*Sağlık emekçilerinin ekonomik talepleri, insan onuruna yakışan bir yaşam sürdürmeye yetecek ve emekliliğe yansıyacak güvenceli gelir şeklinde karşılanmalıdır, .

*Yıllardır ifade ettiğimiz fiili hizmet zammı kapsamı genişletilmelidir.

*Her sağlık tesisinde 7/24 ücretsiz kreş olanağı sağlanmalıdır.

*Sağlık hizmetlerinde işçi sağlığı ve güvenliği mevzuatı eksiksiz uygulanmalıdır.

*Amasız, fakatsız yoğun bakımlarda acil servislerde hizmeti kesintisiz sürdüren bizlerin; sağlıklı, düzenli ve yeterli beslenme ihtiyacı sağlanmalıdır.

*Sağlık emekçilerinin Anayasal hakları gasp edilmemeli, izin, ücretsiz izin, emeklilik ve istifa hakları önündeki yasaklama kararı kaldırılmalıdır.

*Göreve başlamak için atama bekleyen, haksız ve hukuksuz şekilde KHK’larla işinden edilen sağlık emekçileri ivedilikle kadrolu olarak istihdam edilmelidir.

*Şehir Hastaneleri gibi sağlık hizmetleri ile örtüşmeyen projeler yerine ülkenin geneline yayılan ve kapsayıcı sağlık hizmetleri örgütlenmesi sağlanmalı, şehir merkezlerinde kapısına kilit vurup kapatılan hastanelerimiz daha fazla gecikmeden açılmalıdır.

*Kronik hastalığı olan, engelli ve hamile (24 haftadan küçük hamilelikler de dahil)  sağlık emekçilerine idari izin hakkı tanınmalıdır.

*Sağlık emekçilerine düzenli olarak Covid 19 taraması yapılmalı, Covid 19 nedeniyle enfekte olan ve yaşamını yitiren sağlık çalışanlarının sayıları ve meslekleri şeffaf bir şekilde açıklanmalıdır.

*Özellikle filyasyonda görevlendirilen sağlık emekçilerine yeterli sayıda ve nitelikte koruyucu ekipman sağlanmalı, mesai saatleri yeniden gözden geçirilmeli, dinlenme ve hijyen ihtiyacının giderilmesine yönelik düzenlemeler yapılmalıdır.

*Sağlık emekçilerinin pandemi süresince kendilerini, ailelerini, hastalarını ve toplumu koruma anlamında önemli olan servis hizmetleri ivedilikle ve ücretsiz olacak şekilde sağlanmalıdır.

PİRHA/ANKARA

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak