Alevi Haber Ajansi

Suruç dosyasında savcı yine değişti, gizlilik yine kaldırılmadı

Suruç’ta 33 devrimcinin öldürüldüğü katliamı soruşturan savcı, yine değişti. Muhammet Ali Korkmaz’ın yerine Selman Eskiler getirildi. Savcı Eskiler, aileler ile görüşmedi, katliam soruşturmasındaki gizlilik kararını kaldırmayacağını açıkladı.

Kobanê’nin yeniden inşasına katılmak için çıktıkları yolculukta 20 Temmuz 2015 tarihinde Suruç’ta Amara Kültür Merkezi’nin önünde DAİŞ’in canlı bomba saldırısıyla katledilen 33 devrimcinin soruşturmasında 16 ayda hiçbir gelişme sağlanmadı.
10 Ekim’de Ankara’da gerçekleşen katliam soruşturmasına giren belgelerde her iki katliamın aynı DAİŞ hücresi tarafından planlanarak hayata geçirildiği ortaya çıkmıştı.
Katliam döneminde Suruç İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Yapalıal hakkında “görevi kötü kullanmaktan” açılan dava için bugün İstanbul ve Mardin’den Suruç’a giden aileler, duruşma sonrasında Urfa’ya geçerek, savcı ile görüşmek istedi.

Ancak dosyaya yeni atanan savcı Selman Eskiler, aileler ile görüşmeyi kabul etmedi.
Savcı Eskiler, dosyanın verildiği 3. savcı oldu. Katliamın ardından dosyaya bakan savcı İhsan Görür, katliamın 9. ayında görevinden alınarak yerine Muhammet Ali Korkmaz atanmıştı. Şimdi de dosya Korkmaz’dan alınarak, geçtiğimiz Ekim ayında Urfa’ya atanan Eskiler’e verildi.
Suruç İçin Adalet Platformu’ndan avukat Sezin Uçar, savcı Eskiler ile görüşebildi.
Görüşmede avukat Uçar, daha önce defalarca dile getirdikleri taleplere için neler yaptıklarını sordu. Savcı Eskiler de, “Gereken tüm işlemler yapılacak, endişeniz olmasın” yanıtını verdi, ancak hangi işlemlerin yapıldığına dair hiçbir bilgi vermedi.

SAVCI, GİZLİLİK KARARINI KALDIRMAMAKTA KARARLI

Savcı Eskiler, avukat Uçar, “Katliamın üzerinden 16 ay geçti. Gizlilik kararını kaldırmayacak mısınız?” sorusuna, “Hayır, kaldırmayacağım” yanıtını verdi.
Uçar, görüşmeye ilişkin şunları söyledi: “Ankara katliamı soruşturmasını yürüten savcılık, Suruç katliamı ile ilgili belgeleri göndermişti. Yapılan IŞİD operasyonlarında Suruç katliamına ilişkin de bazı bilgi ve belgeler ortaya çıktı. Bunlara ilişkin ne tür işlemler yapıldığını sorduk. Soruşturma kapsamında ifadesi alınan olup olmadığını öğrenmek istedik. Bu soruları daha önce de, önceki savcılar Görür ve Korkmaz’a da sormuştuk. Yeni savcı Eskiler de sorularımızın hiçbirine yanıt vermedi. Sadece ‘Gereken yapılıyor’ dedi. Ancak kamuoyunun denetimine açık herhangi bir işlemden bahsetmedi. Gizlilik kararını kaldırmayacağını da açık ve net bir şekilde ifade etti.”

Eski Suruç İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Yapalıal hakkında Suruç Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davaya da dikkat çeken avukat Uçar, “Orada da göstermelik bir dava yapılıyor. Bir an önce bitirmek istiyorlar. Bugünkü duruşmada mahkeme, karar verme niyetindeydi. Biz daha dinlenecek aileler ve tanıklar olduğunu söyleyince, süre verdi. Belli ki, sanık polis hakkında alt sınırdan ceza verip bunu da ertelemek istiyorlar. Katliamın faillerini bulma, kimin nasıl bir sorumluluğu olduğunu ortaya çıkartma yönünde en küçük bir niyetleri bile yok” dedi.
ANF

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak