Alevi Haber Ajansi

Çevirmen: Enfeksiyon kapan hasta mahpus Adem Amaç derhal serbest bırakılmalı-VİDEO

PİRHA – Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 292’nci haftasında Afyon 1 No’lu T Tipi Cezaevi’nde bulunan hasta tutuklu Adem Amaç’ın durumuna dikkat çekerek, hasta tutukluların acilen tahliye edilmesini talep etti.

Haberin videosu;

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi açıklamalarının 292’nci haftasında koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle bir araya gelemedi. Bu nedenle videolu açıklama yapan inisiyatif, bu hafta Afyon 1 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan hasta tutuklu Adem Amaç’ın sağlık durumuna dikkati çekti.

Açıklama yapan İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Nuray Çevirmen, Amaç’ın karnındaki yaralar ve geçirmiş olduğu ameliyatlardan kaynaklı yaşamının risk altında olduğunu söyledi.

“SALGIN, HAPİSHANELERDE CİDDİ RİSK TEŞKİL ETMEKTEDİR”

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“İnsan Hakları Derneği olarak tespit edebildiğimiz kadarıyla cezaevlerinde 590’ı ağır olmak üzere 1564 hasta mahpus bulunmaktadır. Bu hastaların içerisinde kronik ve çoklu rahatsızlıkları olanlar, akciğer hastaları, kalp hastaları, kanser hastaları, yaşlı ve yaşamını tek başına devam ettiremeyecek kadar hasta olanlar, ATK tarafından cezaevlerinde kalamayacağı rapor edilen mahpuslar olmasına rağmen cezaevlerinde ısrarla tutulmaya devam edilmektedirler. Yeni İnfaz tasarısı içinde ne yazık ki hasta mahpusların bir kısmı siyasi olmalarından kaynaklı olarak kapsam dışı tutulmaktadır. Anayasal olarak güvence altına alınan eşitlik ilkesi ihlal edilmektedir. Bu ayrımcılık ne hukuka ne de vicdanlara sığmaktadır. BM ve CPT’nin ısrarla mahpusların yaşam hakkının korunması için tahliye edilmelerini istemesine rağmen devlet buna kulağını kapatmış durumdadır. Dünyada pandemi olarak ilan edilen ve ciddi can kayıplarına yol açan Corona Virüs (Covid-19) hastalığı hapishanelerde ciddi risk teşkil etmektedir.

“AMAÇ, 12 KEZ AYRI AYRI AMELİYAT GEÇİRMİŞTİR”

Bu hafta Afyon 1 Nolu T Tipi Kapalı hapishanesinde bulunan ağır hasta mahpuslardan Adem Amaç’ın durumunu aktaracağız. Adem Amaç bulunduğu Osmaniye 1 Nolu T Tipi Kapalı cezaevinden 26 Aralık 2019 tarihinde yeni açılan Afyon 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevine 4 kişi ile birlikte ring aracı ile götürülmüştür. Cezaevine ilk girişlerinde çıplak aranmak istememesi üzerine işkence ve kötü muamele yapıldığını, yaralarından kaynaklı revire çıktığını, revirde pansuman yapılmasını istediğini ancak pansuman malzemesi olmadığını hatta revirde hiçbir şey olmadığından pansuman yapılamadığını kendisine antibiyotik önerdiklerini ama antibiyotiğin de işe yaramadığı için kendisince kullanılmadığını, söylediğini de avukatlarına aktarmıştır.

Adem Amaç 2007 yılından bu yana cezaevinde bulunmaktadır. 13 yıl önce ciddi bir yaralanma sonucunda karın içi organlarda ve karın duvarında, kas yapısını tamamen ortadan kaldıran ciddi bir sağlık problemi meydana gelmiştir. Bu sırada tedavi amacıyla kolostomi, daha sonra uç uça gnastamoz, karın duvarında kas yapısı yerine protestik yama konulması ameliyatları olmuştur. Ayrıca bu ağır ameliyatlardan sonra gelişen enfeksiyon ile apselerden dolayı belli tarihlerde toplam 12 kez ayrı ayrı ameliyatlar geçirmiştir.

“HAKLI TALEBİNE KARŞILIK OLUMLU SONUÇ ALAMAMIŞTIR”

Ancak geçirmiş olduğu tüm ağır ameliyatlara rağmen tedavisi tamamlanamamıştır. Şu anda karın duvarında zayıflık hassasiyet ve şişlik şikayetleri devam etmektedir. Oturma, kalkma ve diğer tüm hareketlerinde sorunlar ve kısıtlılıklar yaşamaktadır.

Özellikle en son 2010-2011 yılları arasında Adana Numune Hastanesinde geçirdiği karın ön kısmına, kasların yerine koydukları protestik yama yapmak için ciddi bir ameliyat geçirmiştir. Bu ameliyat sonucunda oluşan enfeksiyon ile karnındaki ameliyat yerinde 2 tane delik açılmıştır. Belirtiği bu deliklerden uzun yıllardır sürekli iltihap aktığı için yaraları bir türlü kapanmamaktadır. Kalan ameliyatlarının dışarıda ailesinin yanında yapılması için infaz ertelemesi taleplerinde bulunmasına rağmen bu haklı talebine karşılık olumlu bir sonuç alamamıştır.

“AMAÇ, DERHAL SERBEST BIRAKILMALI, TEDAVİSİNE DIŞARIDA DEVAM EDİLMELİDİR”

Adem Amaç’ın karnındaki yaralar ve geçirmiş olduğu ameliyatlardan kaynaklı olarak yaşamı risk altındadır. Özellikle son dönemlerde insan yaşamına ciddi bir tehdit olan Covid-19’unda getirmiş olduğu risklerde göz önüne alınarak, derhal serbest bırakılmalı ve tedavisine dışarıda devam edilmelidir.

Bizler, Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi olarak 292. Haftada, cezaevlerinde bulunan hasta mahpusların salgından korunmasını, hasta mahpusların acil olarak tahliye edilmesini, hapishanelerde gerekli olan tüm tedbirlerin alınmasını ve alınan önlemler konusunda yetkililerin şeffaf olmasını talep ediyoruz.”

PİRHA/ANKARA

 

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak