Alevi Haber Ajansi

Emek örgütlerinden hükümete çağrı: Halkın yaşamsal taleplerini karşılayın

PİRHA- DİSK, KESK, TMMOB ve TTB ortak basın metni yayınlayarak hükümete seslenip yaşamsal faliyetlerin karşılanması ve yoksul insanların mağdur edilmemesi için daha kapsayıcı ve somut önlemler alınmasını istedi.

Hükümetin koronavirüs önlemleri kapsamında hayata geçirdiği önlem paketleri her sınıftan kesimi evlerine iterken, işçi ve yoksul kesim evlerinde çalışmadan herhangi bir gelir olmadan nasıl geçinecekleri derdine düştü. Dünyanın çeşitli ülkeleri insanların maddi imkansızlıklara düşmemesi adına milyarlarca dolarlı seferberlikler ilan ederken, Türkiye’de herhangi bir yardım olmaksızın yaşam durma noktasına geldi.

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB ortak basın metni yayınlayarak hükümete seslenip yaşamsal faliyetlerin karşılanması ve yoksul insanların mağdur edilmemesi için daha kapsayıcı ve somut önlemler alınmasını istedi.

Açıklamada, dünyanın diğer ülkelerinde alınan önlemleri örnek göstererek hükümete evlerinde oturan insanların sağlıkları dışında nasıl geçineceklerini ve temel gıda tüketimlerini dahi nasıl karşılayacaklarını düşünmemeleri gerektiği belirtilerek, bu kapsamda bakanlıkların ve kamu kurumların harekete geçirilmesi istendi.

“DOĞRU ÖNLEM ALINDIĞINA DAİR KAYGILARIMIZ ARTMAKTADIR”

Yayınlanan ortak bildiri şöyle başladı:

“Dünyanın pek çok ülkesinde yüksek oranda ölümler yaşanmasına yol açan, artık bir kitle imha silahı gibi işlev gören koronavirüs, tüm dünyayı etkisi altına almış durumda. Dünya genelinde farklı ülkelerde yaşananlara baktığımızda konunun belirsizliğini koruduğunu görebiliriz. Bu süreçte ülkemizde şimdiye kadar yaşananlara baktığımızda ise sürecin doğru yürütüldüğüne ve yeterli önlem alındığına dair kaygılarımız artmaktadır. Çin’de ve ardından İran’da başlayan salgın krizinin hemen başında bu ülkelerle irtibatın kesilmemesi, umreye gideceklere izin verilmesi ve dönüşlerinde kesin bir karantina uygulaması yapılmaması, enfekte olan hasta sayılarının şeffaf olarak toplumla paylaşılmaması, hükumete yönelik güveni iyice yok etmiştir.”

“HALK HÜKÜMETİN VERDİĞİ BİLGİYE GÜVENMİYOR”

Sağlık Bakanlığı’nın açıklamalarına değinilen metinde, “Hükümetin verdiği bilgilere güvenmeyen halk, doğru bilgi almak için sosyal medyaya yüklendiğinde konu daha da karışık hale gelmiş; yanlış, kasıtlı, teyit edilmemiş bilgiler ortamı kaosa sürüklemiş, vatandaşın panik yapmasına neden olmuştur. Öncelikle bu salgın ile mücadele toplumsal bir mücadele olarak örgütlenmelidir. Mesele siyasi ikbal ve ekonomik kar ekseninde ele alındığı ölçüde bütün bir ülkenin “bağışıklığı” zarar görmektedir” denilerek hükümet yetkilileri daha şeffaf ve objektif olmaya davet edildi.

“CUMHURBAŞKANININ AÇIKLAMALARI YOKSULU YOK SAYMAKTADIR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından gerçekleştirilen toplantıya değinilen açıklama, “18 Mart 2020 tarihinde Çankaya Köşkü’nde düzenlenen “Koronavirüs ile Mücadele Eş güdüm Toplantısı”na davet edilmeyen ve bu salgının ilk gününden itibaren konuya dair kapsamlı çalışmalar yapan emek ve meslek örgütleri olarak şunu ifade etmek isteriz ki; koronavirüs salgınının yol açabileceği sosyal tahribat, ayrımcı, kutuplaştırıcı yaklaşımlarla daha da derinleşmekte, ülkenin ve halkın sağlığını onarılması zor bir biçimde tehdit etmektedir. Cumhurbaşkanının yaptığı açıklamalar toplumda güveni tesis etmemiş, tam tersine sadece sermayeye güven veren, çalışanı, işsizi, esnafı, kriz mağdurlarını, yoksulu yok sayan bu tedbirler devlete olan güvene de son noktayı koymuştur” denilerek devam etti.

ÖNERİLER

DİSK, KESK, TMMOB ve TBB, üyelerine ve halka karşı görevlerinin bilincinde olduklarını ve bu bilinçle iktidarı yapılabileceklere ilişkin öneriler sundular. Öneriler şöyle:

  • Bu süreçte bir kez daha görülmüştür ki; bilime, eğitime ve sağlığa daha fazla değer verilmelidir. Bugünlerde kısıtlı imkanlarla, canla başla çalışan sağlık çalışanlarına özellikle çok teşekkür ediyoruz ve onların daha güvende görev yapabilmeleri, morallerinin yüksek tutulması için her türlü imkanın öncelikle seferber edilmesini talep ediyoruz. Önümüzde kötü örnek oluşturan ülkelerde yaşananlar da dikkate alınarak olası en kötü senaryoya göre eylem planları hazırlanmalı, kriz anında kentin tüm imkanları (mekân, araç, ekipman vb.) kullanılabilmelidir.
  • Mümkün olan işlerde ve iş yerlerinde uzaktan çalışmaya geçilmeli, zorunlu mal ve hizmetlerin üretilmediği ve virüsten korunma koşullarının sağlanamadığı tüm iş yerlerinde çalışanlar derhal ücretli izne çıkarılmalıdır.
  • Zorunlu mal ve hizmetlerin üretildiği veya gerekli önlemlerin alınabildiği faaliyetini sürdüren işyerlerinde çalışan ebeveynlerden birine ve risk grubunda olanlar ile 60 yaş üstü çalışanlara acil ücretli izin verilmeli; çalışmak durumunda olanların sağlık koşulları için önlemler artırılarak azami düzeye yükseltilmelidir.
  • En düşük emekli aylığı asgari ücret düzeyine çekilmelidir. Koronavirüsle mücadele döneminde 1000 TL destek eklenerek risk grubundaki bu kesimler korunmalıdır.
  • Kamu ve özel sektörde bireysel ve toplu işten çıkarmalar yasaklanmalıdır.
  • Fahiş fiyatlarla fırsatçılık yapanlara göz yumulmamalı, denetimler artırılmalı, fırsatçılık yapanlara yaptırımlar uygulanmalıdır.
  • Alt gelir gruplarının temel gıda ve hijyen maddelerine erişimi için kamu kaynaklarına başvurulmalıdır. Virüsten koruyucu ürün ve malzemeler (maske, kolonya, sıvı sabun vb.) başta dar gelirliler olmak üzere halka ücretsiz dağıtılmalıdır.
  • Yoğun kalabalıkların bir arada bulunduğu mülteci geri gönderme merkezlerinde gerekli tedbirler maksimum düzeyde alınmalı, bu merkezlerde olmayan mülteciler için de alt gelir gruplarıyla benzer şekilde hijyen ve temel gıda malzemesi temini kamu kaynaklarıyla sağlanmalıdır.
  • Ekonomideki olumsuz gelişmelere paralel olarak işsizlikte yaşanabilecek artışlara karşı işsizlik sigortası ödeneğinden yararlanma koşulları kolaylaştırılmalıdır. İşsizlik sigortası ödeneği alabilmek için son üç yılda 600 gün çalışma koşulu virüsle mücadele döneminde 90 güne indirilmelidir. Salgın sürecinde işsizlik maaşı kesilecek olan çalışmayan yurttaşlara bu maaş verilmeye devam edilmelidir.
  • Tüketici, konut ve taşıt kredileri ile kredi kartı borçları ve elektrik, su, doğal gaz ve iletişim faturaları salgın riski boyunca ertelenmelidir.
  • Bu süreçte vatandaşların sağlığa erişimi ücretsiz olmalıdır.
  • Sağlık kurumlarındaki eksikliklerin giderilmesi sağlanmalı ve Covid-19 şüphesi olan her olguya test yapılabilecek duruma getirilmelidir.
  • Salgın sürecinde, özel sağlık kuruluşları kamu kontrolüne geçirilmelidir
  • Yerellerde, il/ilçe bazında belediyelerin ve muhtarlıkların önderliğinde DKÖ, meslek odası ve sendika temsilcilerinin de içinde yer aldığı kriz masaları kurulmalıdır.
  • Adalet Bakanlığı açıklamalarına göre Ocak 2020 itibariyle 355 hapishanede 11 bin civarında kadının içinde olduğu 294 bin tutuklu/hükümlü bulunmaktadır. Cezaevlerinde 3 bin 100 çocuk hükümlü ve tutuklu bulunurken, 780 çocuk ise anneleri ile birlikte cezaevlerinde kalmaktadır. Korona virüsü salgını nedeniyle birçok ülkede cezaevlerinde ayrımsız tahliyeler başlatılırken ülkemizde iktidarın siyasi tutuklu ve hükümlüler dışındakileri kapsayacak bir çalışmayı hızlandırdığını açıklaması kabul edilemez. Biliyoruz ki, son yıllarda çok sayıda muhalif gazeteci, akademisyen, aydın, milletvekili, belediye başkanı, avukat, öğrenci, sendika yöneticisi/üyesi “terör soruşturması” adı altında tutuklanmıştır. Dolaysıyla cezaevlerinde öncelikle tutukluların hızla tahliyesi sağlanmalı; yaşam hakkı ve ifade özgürlüğü esas alınarak siyasi tutuklular, gazeteciler, yaşlılar, hasta mahkumlar, çocuklar tahliye edilmeli, infazlar ertelenmelidir.
  • Sağlık emekçileri için alkışlar yetmez, koruma önlemleri artırılmalı ve ek tazminat verilmelidir.

“SOMUT ADIMLAR ATMAYA DAVET EDİYORUZ”

Önerilerden sonra, “Tarihi uyarımızı yapmayı bir sorumluluk olarak görüyor, duanın ve kolonyanın yeterli olmayacağını, küresel krizin aşılması için bilimi esas alan toplumsal dayanışmaya ihtiyacımız olduğunu bir kez daha vurgulayarak ülkeyi yönetenleri yarın geç olmadan sıraladığımız önlemleri hayata geçirmek için somut adımlar atmaya davet ediyoruz” denilerek açıklama sonlandırıldı.

PİRHA/ANKARA

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak