“GÖZALTINDA KAYBEDİLEN SEVDİKLERİMİZİ İSTİYORUZ”

765. haftaki açıklamayı İnsan Hakları Derneği Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon’dan Sebla Arcan yaptı.

Arcan, “Toplumsal belleğimizde ağır yer açan bir yüzleşme olmaması nedeniyle Türkiye’nin demokratikleşmesi engellendi. Hakikat ve adalet, yerini inkar ve cezasızlığa bıraktı. Bize yaşatılan bu vahşet bilinsin, lanetlensin ve asla bir daha yaşanmasın. Talebimiz açık ve net. Gözaltında kaybedilen sevdiklerimizi istiyoruz” dedi.

“ADALETİ İĞNEYLE KUYU KAZAR GİBİ ARADILAR”

39 yıl önce gözaltında kaybedilen Hayrettin Eren’in kardeşi İkbal Eren, babası Kemalettin Eren’in 32, annesi Elmas Eren’in de 39 yıl boyunca oğlunun akıbetini sorduğunu belirtti.

Eren sözlerini şöyle sürdürdü:

“Önceleri cezaevinde bulabilmek için koşuşturdular. Bu umutları tükendikten sonra çiçeklerle donatabilecekleri mezar için mücadele ettiler. Çok şey değildi istedikleri. Ne yazık ki ikisi de devletten alacaklı, gözleri açık toprakla buluştular. Adalet talepleri vardı. Adalet bakanı var ama adalet yok. Hayrettin Eren için hukuk işlemedi çünkü hukuk yok, adalet işlemedi çünkü adalet yok. Babalarımız, annelerimiz bu karanlığın içinde iğneyle kuyu kazar gibi adalet aradılar. Elmas anne, Kiraz Şahin, Berfo anne, Asiye anne… Buradayız. Ne kadar engellensek de sevdiklerimizi, çocuklarınızı aramaktan asla vazgeçmeyeceğiz.”

“UNUTMAYACAĞIZ, AFFETMEYECEĞİZ”

Galatasaray Meydanı’nda oturma eylemini yasaklayan İçişleri Bakanlığı’na seslenen Eren, “Bir de İçişleri Bakanlığı var. İnsan haklarını yok sayarak keyfi uygulamalarla asayişi sağladığını sanıyor. Kentin meydanlarını, sokaklarını kapatarak asayişi sağladığını düşünüyor. 699 hafta boyunca oturduğumuz, derdimizi kamuoyuyla paylaştığımız Galatasaray meydanını yasaklayarak üstelik ‘paçozlar’ denilerek yasaklayan bir de İçişleri Bakanlığı var. Annem ‘Bu paçozun anlamı nedir?’ diye sordu. Sindiremedi. Sonra her neyse söyleyene iade etmişti. Bizler kime taş attık, sopa attık, gaz attık? Annelerimize sözümüzdür: Kayıplarımızdan asla vazgeçmeyeceğiz. Unutmayacağız, unutturmayacağız, affetmeyeceğiz.” dedi.

“ABİMDEN İHANET ETMEMEYİ, DİRENMEYİ ÖĞRENDİK”

Hayrettin Eren’in kardeşi Faruk Eren de ağabeyini katledenlerin yargılanmasını istedi. Eren, “Biz abimden inançlarına ihanet etmemeyi, direnmeyi öğrendik. Annemizden de insan hakları mücadelesini öğrendik. Onlardan çok şey öğrendik. Buradaki her anne bizim annemiz, her kayıp bizim kardeşimiz. Berfo annenin, diğer annelerimizin, babalarımızın mücadelesini sürdüreceğiz ve bir gün başaracağız. Kaybedenlerden de hesap soracağız.” ifadelerini kullandı.

HAYRETTİN EREN KİMDİR?

Sosyalist kimliğiyle bilinen 26 yaşındaki Hayrettin Eren İstanbul’da yaşıyordu. 21 Kasım 1980 tarihinde İstanbul Saraçhane’de Hayrettin bir arkadaşıyla birlikte gözaltına alındı. Önce Karagümrük karakoluna oradan da Gayrettepe Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

Eren, siyasi şubenin alt katındaki hücrede ağır işkence altındayken, kapıda bekleyen annesi Elmas Eren’e, ‘Böyle biri yok’ denilerek tartaklanıp dışarı atıldı. Eren’i gözaltına alınırken, karakolda tutulurken ve siyasi şubede işkencedeyken gören tanıklar vardı ancak gözaltına alındığı hep inkar edildi.