Alevi Haber Ajansi

HDP’li Kenanoğlu’nun soru önergelerine bakanlardan yanıt

PİRHA- HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu’nun, TRT dizilerinde Alevilere yer verilmemesi,  Erzincan Refahiye ilçesinde yapılması planlanan hazır beton santrali ve İstanbul otoyol ve boğaz köprülerinin turnike geçişlerinde usulsüzlük yapıldığı ile ilgili soru önergelerine ilgili bakanlıklardan yanıt geldi.

TRT DİZİLERİNDE ALEVİLERE YER VERİLMEMESİ

HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu’nun TRT dizilerinde Alevilere yer verilmemesi ile ilgili Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a yönelttiği soru önergesine bakanlıktan yanıt geldi.

Verilen yanıtta, “Bakanlığımız ilgili kuruluşu Radyo ve Televizyon Üst Kuruluna iletmiş olduğu söz konusu soru önergesine ilişkin alınan cevabi yazıda; 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun ile radyo ve televizyon yayınlarının düzenlenmesi ve denetlenmesi görevi Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’na verilmiştir. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, programları yayınlandıktan sonra ilgili Kanun hükümlerine uygunluk açısından denetlemektedir. 6112 sayılı Kanun’un 6. maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Yayın hizmetlerinin içeriğine ve yayınlanmasına önceden müdahale edilemez ve yayınların içeriği önceden denetlenemez.” hükmü uyarınca, yayın kuruluşlarının ne tür yayınları hangi şekilde yapacakları konusu editöryal bağımsızlık kapsamında olup soru önergesine konu dizi yayınlarına Radyo ve Televizyon Üst Kurulun herhangi bir şekilde müdahale etme yetkisi bulunmamaktadır” denildi.

REFAHİYE’DE YAPILMASI PLANLANAN BETON SANTRALİ

Kenanoğlu’nun verdiği bir diğer önerge olan Erzincan Refahiye ilçesinde yapılması planlanan hazır beton santrali ile ilgili Tarım ve Orman Bakanı Bekip Pakdemir’e yönelttiği soru önergesine de yanıt verildi.

Verilen yanıtta, “Erzincan Refahiye Kaymakamlığı’nın 29.09.2014 tarih ve 517.04.02-1807 sayılı yazısıyla Kırkbulak, Ağmusa, Cengerli, Mülk, Kersen ve Yazıgediği köylerinin muhtarları tarafından Sulağan Dere (Sulak Dere) üzerinde bir göletin yapılarak tarım arazilerinin sulanması ve arazi sahiplerinin mağduriyetinin giderilmesi talepleri Bakanlığımızın bağlı kurumu olan DSİ’ye iletilmiştir. Refahiye Kaymakamlığı’nın yazısı doğrultusunda DSI 8. Bölge (Erzurum) Müdürlüğümüzce bahse konu sahaları sulayabilmek amacıyla önce arazide sonra da büroda yapılan çalışmalarla Sulak Dere üzerinde teknik ve ekonomik yönden en uygun gölet yeri tespit edilmiş ve seri istikşaf raporu hazırlanarak Bölge Müdürlüğümüzce 2014 yılında onaylanmıştır. Bu rapor doğrultusunda 2016 yılında planlama ihalesi yapılmış ve 2018 yılında planlama raporu DSI Bölge Müdürlüğümüzce onaylanmıştır. Tüm yatırım projelerinde olduğu gibi bu proje kapsamında da gölet gövdesi ve yardımcı tesisleri, depolanan su miktarı, sulama alanı, inşaatta kullanılacak malzeme ocakları, beton santrali vb. tesislerinin 2872 sayılı Çevre Kanunu ve Çevre Mevzuatı ilgili ÇED Yönetmeliği doğrultusunda gerekli bütün işlemler yapılmıştır. 26.05.2017 tarih ve 30077 sayıl Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren ÇED Yönetmeliği listelerinde madde 46- “Göl hacmi 5 milyon metreküp’ ve üzeri olan baraj ve göletler için ÇED gerekli değildir Belgesi alması gerekmektedir” hükmü yer almaktadır. Alaçayır Göleti hidroloji raporu ve devamında işletme çalışmaları sonuçlandırılmış olup, bahse konu projemiz ilgili yönetmeliğin listelerindeki eşik değerden az olduğu için Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünden “CED kapsam dişı” yazısı alınmıştır. Dolayısıyla soru önergesinde belirtildiği gibi 2014 yılında bahse konu gölet için ÇED raporu hazırlanmamıştır. 2019 yılında planlama raporları onaylanmış önerilen tesislerin kesin karakteristikleri belirlenmiş olup Gölet ve tesisleri inşaatında kullanılmak üzere gerekli görülen Malzeme Ocakları, Yıkama Eleme Tesisi ile Hazır Beton Santrali için proje tanıtım dosyası hazırlanmış olup, yetkili kurum olan Erzincan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne sunulmuş ve ÇED Gerekli Değildir Belgesi alınmıştır” denildi.

İSTANBUL OTOYOL VE BOĞAZ KÖPRÜSÜ TURNİKE GEÇİŞLERİNDE USULSÜZLÜK

Kenanoğlu’nun verdiği soru önergelerinden sonuncusu olan İstanbul otoyol ve boğaz köprülerinin turnike geçişlerinde usulsüzlük yapıldığı ile ilgili soru önergesi de Ulaştırma ve Altyapı Bakanı M. Cahit Turhan tarafından şöyle yanıtlandı:

“Otoyol ve Boğaz Köprülerinde trafiğin yoğun olduğu ücret toplama istasyonlarında; bariyerli giriş ve çıkış gişelerinden oluşan kapalı sistem ile herhangi bir bariyer ve gişenin bulunmadığı Serbest Geçiş Sistemi (SGS) olmak üzere iki tip ücret toplama sistemi kullanılmaktadır. Kapalı olarak tabir edilen bariyerli giriş ve çıkış gişelerinin bulunduğu sistemler otoyolun ana aksı üzerinde otoyola giriş ve çıkışın yapıldığı kavşak noktalarına ve otoyol başlangıç-bitiş noktalarına konumlandırılmıştır. SGS’ler ise ana aksa bağlantıların sağlandığı, bağlantı yollarında ve yine bağlantı yolu üzerindeki giriş-çıkış kavşaklarından önce konumlandırılmıştır. Bağlantı yollarındaki kesimlerin şehir içinde kalmasından dolayı bu bölgelerde gişe trafiğinden kaynaklı bir yoğunluğun yaşanmasının önüne geçilmesi için SGS sistemi tercih edilmektedir. SGS ilk olarak istanbul Fatih Sultan Mehmet Köprüsü güney taşıma yolu üzerinde kurulmuş bir sistem olup bu itibarla kamuoyu tarafından da daha önceden bilinen bir sistemdir. Ayrıca Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) ve Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) de dikkate alındığında çifte ücretlendirmeyi önlemek için sistemler karşılıklı olarak sorgulama ve denetim yapmaktadır. Yap-İşlet-Devret (YID) modeli ile yapılıp işletilen otoyollarda otoyol başlangıç noktalarında, otoyolu işleten firma bilgileri ve ücretli bir yol olduğuna dair bilgilendirmeler ile SGS bölgelerinde sistemden önce ücretli geçiş bilgilendirmeleri levhalar vasıtasıyla yapılmaktadır.”

(HABER MERKEZİ)

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak