Alevi Haber Ajansi

‘Kürtler arasına bir Arap kuşağı örmek istiyorlar’-VİDEO

PİRHA- Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine yönelik başlattığı askeri operasyonu değerlendiren HDP PM Üyesi Nesimi Aday, “Rojava’nın kuzeyinde Kürtler arasına bir Arap kuşağı örmek istiyorlar. Bu anlamıyla demografik bir operasyondur” dedi. 

Haberin videosu

Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine yönelik başlattığı askeri operasyon 6. gününde devam ediyor. Operasyonla ilgili PİRHA‘ya değerlendirmelerde bulunan HDP Parti Meclisi Üyesi Nesimi Aday, operasyonu kınadı. Türkiye’de İttihat Terakki ve Jöntürk ruhunun hortlamış durumda olduğunu söyleyen Aday, devleti yöneten erkin Kürtlere karşı militarist bir yaklaşım içerisinde olduğunu belirtti.

“KÜRTLER ARASINA ARAP KUŞAĞI ÖRMEK İSTİYORLAR”

Suriye’de yaşanan savaşın Kürtlerin Rojava’da ya da başka bir yerde bir statü kazanması, elde ettiği statüyü sürdürmesi, kendi özgür yaşamını kazanmasına karşı bir saldırı olduğunu ifade eden Aday, “Rojava’nın kuzeyinde Kürtler arasına bir Arap kuşağı örmek istiyorlar. Bu anlamıyla demografik bir operasyondur, nüfus değişimi yapacaklardır. Rojava’daki statüyü, oradaki kantonları, oradaki yeni yaşam felsefesini, toplumsal ekolojik kadın özgürlükçü yaşamı yok etmeye yöneliktir” diye konuştu.

“IŞİD’LİLERİ KURTARMA OPERASYONU MU?

Dünya genelinde operasyona tepkilerin yükseldiğini hatırlatan Aday, “IŞİD barbarlığına karşı direnmiş Rojavalıların bu savaşın ortasında yalnız bırakılarak ölüme terk edilmesi bir infial yaratmış durumda” dedi. Kuzeydoğu Suriye’de 10 bin IŞİD’linin tutuklu olduğunu hatırlatan Aday, akıllara ‘bu operasyon o IŞİD’lileri kurtarma operasyonu mu’ sorusunun geldiğini aktardı. IŞİD çetelerinin Şengal’de Ezidilere uyguladığı vahşet ve katliamı da hatırlatan Aday, bu vahşetin tekrar yapılmaya çalışıldığına dikkat çekti.

“SELEFİST GRUPLAR HALKLAR İÇİN BARIŞ GETİRMEZ”

Selefist grupların halklar için barış, kardeşlik getirmeyeceğine de vurgu yapan Aday, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye’nin bölge Kürtleri ve kendi iç Kürtleriyle bir an önce barışması gerekiyor. Türkiye’de çok büyük bir Kürt nüfusu var. Şu anda Türkiye Cumhuriyeti’ni yöneten bu militarist kadro Türkiye’deki Kürtlerin kalbini kırmış, vicdanını sızlatmıştır. Kürtlerin kardeşlik duygusunu yaralıyorlar. Bu durum ne Türklere ne Kürtlere iyilik getirmeyecektir. Türkiye Suriye meselesi ilk çıktığında PYD ile ilişkilerine geri dönmelidir. Savaşla değil dostlukla, barışla çözülebilir. Nasıl ki Süleyman Şah Türbesi’ni IŞİD’ten korumak için YPG ile ortak çalışma yaptılar demek ki bu tür çalışmalar yapılabilir. Türkiye’nin tekrardan bu barışçıl zemine çekilmesi gerekiyor. Yoksa Türkiye için de halklarımız için de büyük bir felaketin geldiğini düşünüyorum.”

“MEZOPOTAMYA VE ANADOLU HALKLAR BAHÇESİDİR”

Süren savaşa karşı verilen tepkileri yeterli bulmayan Aday, “CHP olmak üzere kamuoyu baskılanmış durumdadır. CHP bu ilhakçı zihniyete teslim olmuş durumda. Dolayısıyla CHP’nin teslim olması diğer demokratik alanlarda da yılgınlık, kararsızlık, korku yaratmıştır. İktidarın bu ceberut yaklaşımından korkuyor insanlar. Korkmaya gerek yok. Daha önce de korkuluyordu yerel seçimlerde bu faşist iktidar yenilgiye uğratıldı. Şu anda kendi iktidarını korumak için bir savaş çıkartmış durumda. Çok açık bunu herkes görüyor. Dolayısıyla halklarımızın, insanlarımızın korkmaması seslerini yükseltmesi gerekiyor. Barış için korkmadan yüksek sesle barış talebimizi yenilememiz gerekiyor. Mezopotamya ve Anadolu bir halklar bahçesidir. Bu halklar bahçesini kanla, savaşla boğmamak, yok etmemek gerekiyor.”

PİRHA/İSTANBUL

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak