PİRHA- Her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği Munzur gözelerinde kirlilik giderek artıyor.
Dersim’in Ovacık ilçesinde yer alan Munzur gözeleri doğa harikası güzelliğiyle yaz aylarında her gün yüzlerce kişinin uğrak noktası oluyor. Şu sıralar Munzur Kültür ve Doğa Festivali nedeniyle ziyaretçi sayısı artan Munzur gözelerinde çeşitli sorunlar da yaşanıyor.
Biz de PİRHA olarak Munzur gözelerindeki esnafa burada yaşanan sıkıntıları sorduk. Esnaf genellikle gözelere gelen ziyaretçilerin ardından kalan çevre kirliliğinden yakınıyor.
ESNAF İLGİDEN MEMNUN FAKAT BIRAKTIĞI KİRLİLİKTEN DEĞİL
Munzur gözelerinde gözleme yapan kadınlar, festival için artan bu kalabalıktan ve satışların artmasından memnun. Ancak gelenlerin Munzur gözelerini piknik yeri gibi kullanmalarının ardından bıraktıkları çöpleri toplamamalarının kendilerini rahatsız ettiğini belirtiyor.
Yerli halkın içme suyu olarak kullandığı Munzur suyunu artık kullanamadığını, buraya gelen ziyaretçilerin yasak olmasına rağmen Munzur suyuna girip yüzdüğünü ve bu durumun kendilerini üzdüğünü belirten esnaf, “Burası plaj değil. Biz eskiden ayakkabılarımızı çıkartıp giriyorduk bu alana” diyor.
“ÇOCUKLARIMA KATKIDA BULUNUYORUM”
Şalvar, şal, çanta yapıp satan esnaf bir kadın geçim sıkıntısından yakınıyor. Kendisini geçindirecek kadar satış yapabildiğini, çocuklarına katkıda bulunduğunu söyleyen yurttaş, “6 ay karın içindeyiz, 3 ay burada çalışıyoruz, geçimimizi sağlıyoruz.” diyor. 15 yıldır bu işi yaptığını ve festivalin de satışları iyi etkilediğini belirtirken, yapıp sattığı eşyaların da Dersim kültürünü yansıttığını vurguluyor. Herkesin Dersim’e gelip bu kültürle bu doğayla buluşması gerektiğinin de altını çiziyor.
“MUNZUR GÖZELERİ RANTA DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR”
Çemişgezek tarafından getirdiği pestil, ceviz gibi yerli ürünleri satan bir yurttaş da 170-180 civarında köyün boşaltılmasının birçok kişinin işsiz kalmasına neden olduğunu ve üniversite mezunlarının bile işsiz olduklarını belirtiyor.
Ziyaretçilerin her şeyin pahalılığından şikayet ettiğini söyleyen yurttaş, Munzur gözelerinin artık bir ziyaret yeri olmaktan çıkıp ranta dönüştürüldüğünü ve bu durumun kendilerini üzdüğünü ifade ediyor.
“TOPLUM KÜLTÜRÜYLE VAR OLUR”
“Bir toplum dilini, örf adet ve geleneklerini kaybetmişse o toplum yoktur.” diyen bir başka yurttaş ise toplumun kendi kültürüne sahip çıkmamasından yakınıyor ve giderek artan bu yozlaşmanın sonuçlarının kötü olacağını dile getiriyor.
PİRHA/DERSİM
Yoruma kapalı.